Nettavisen.no

Tjenester
mobiltips

Mobilbruk i utlandet: Dette er triksene du bør kunne

Det finnes ikke mye kjipere å komme hjem til etter en god ferietur enn en høy telefonregning. Her er triksene du må kunne for å unngå det.

Heldigvis har norske operatører satt opp en sikkerhetsfunksjon som slår ut dersom du bruker mobildata for 500 kroner. Før gikk du lykkelig i din egen uvitenhet før telefonregninga traff deg som en stein i brystet når du kom hjem, nå får du en melding hvor du må bekrefte at du skal fortsette å bruke mobildata hvis du vil at surfingen skal gå uavbrutt. Velger du å ta bort mobildatasperren kan det fortsatt bli dyrt.

Men det finnes grep du kan ta før du får den meldinga, og begrense databruken til det mest nødvendige.

EU-pakka

Det er ikke sånn at du ikke skal bruke mobildata i det hele tatt på ferie, men det gjelder å bruke det til det mest nødvendige/morsomme, og da trenger du EU-pakka til One Call.

EU-pakka sikrer deg en lav pris og god oversikt over datatrafikken i utlandet slik at du slipper å møte høye regninger når du kommer hjem. EU-pakka gjelder i hele EU/EØS-området, og i tillegg også i Tyrkia, Sveits og USA.

Mobildata koster normalt 99 øre per MB, men betaler du en fast pris på 59 kroner får du 100 MB du kan bruke til det er tomt. Trenger du mer datatrafikk så kan du bare kjøpe flere pakker etter hvert. Slik får du billigere mobildata og bedre oversikt over hvor mye du bruker.

EU-pakka aktiveres automatisk først når du har beveget deg ut av Norge, og varer ikke bare en dag eller en uke, du har den helt til den er brukt opp

Det å koble seg opp til Spotify, eller laste ned en ny bok kan bli en dyr affære!

Last ned i tide

Underholdning er noe som er selvskrevent når sola skal nytes på stranda. Mange kan ikke fordra å ligge på solsenga uten å ha noe i ørene, eller noe å hvile øynene på.

Men vær på vakt! Det har vært mange skrekkhistorier om ferieturister som bruker mobilen, men som også har glemt å tenke over hva kostnaden kan bli. Det å koble seg opp til Spotify, eller laste ned en ny bok kan bli en dyr affære!

Det er lett å glemme at du betaler for hvert sekund av låta du hører på dersom du strømmer musikken, og i tillegg kommer all datatrafikken som går med på å laste ned album-covere og låtlister. Boka som du vil ha kan være overraskende stor, og hvis du begynner å laste ned lydbøker ligger du fort veldig tynt an.

Derfor gjelder det å planlegge: Hva er yndlingsspillelistene dine? Sett dem av som Offline-liste i Spotify og last dem ned når du er tilkoblet trådløst nettverk.

Hvilke bøker har du lyst til å lese i ferien? Finn ut av det så tidlig som mulig, og last også de ned når du tilkoblet et trådløst nettverk.

Lagre kartene for senere bruk: Dra opp menyen nederst på skjermen for å komme til funksjonen.

Og husk at du ikke alltid møter like bra trådløse nettverk på hoteller som du gjør hjemme hos deg selv, så last ned alt hjemmefra - før du drar på ferie.

For alt det du må bruke mobildata på sikrer EU-pakka til One Call deg fra å måtte betale fullpris for datamengden.

Ha kartene klare

Det er kanskje ikke allment kjent, men du kan faktisk laste ned kartene i Google Maps og bruke dem uten å være tilknyttet mobildata. Dette gjør det enklere å navigere i storbyene, og så klart billigere.

Slik gjør du det:

1. Åpne opp Google Maps. Finn frem til stedet du skal til ved å søke det opp, for eksempel Dubrovnik.

2. Dra deretter opp linjen nederst på skjermen med navnet du søkte etter. Øverst i høyre hjørne er det tre vertikale prikker (disse kan være litt vanskelig å se) - trykk på disse. Du får da opp muligheten for å lagre kartet for bruk uten nett. Merk at du må logge på Google Maps for å kunne lagre et kart for bruk uten nett.

3. Posisjoner deretter kartet og trykk Lagre. Google Maps tar da med seg all informasjon, som f.eks. gatenavn, og du kan zoome inn og ut av kartet når du bruker det.

PS: Får du feilmelding når du prøver å lagre kartet? Dette har mest sannsynlig med at du har zoomet for langt ut. Det er en begrensning på hvor stort område du kan laste ned om gangen, så hvis du trenger kart for et større område så må du lage flere separate kart.

Kartene du har lagret finner du igjen ved å trykke på knappen ved siden av søkefeltet i Google Maps (de tre strekene over hverandre), og deretter på Dine steder i menyen som kommer ut fra siden. Kartene ligger klart helt nederst i Dine steder/Kart uten nett.

Trykk på de tre prikkene i øverste høyre hjørne for å få opp valget for å lagre kartet.

Dersom GPSen fungerer i landet du drar til så får du brukt funksjonen med den blå prikken som viser hvor du selv er, men uten GPS må du benytte deg av det gode gamle kompasset som vises i Google Maps. Og så vil du jo også ha veinavnene å støtte deg på.

Skulle du ha behov for å koble deg opp på mobildata for å finne noe du ikke klarer å finne igjen på offline-kartet, så har du One Calls laveste mobildatapris i utlandet, og ikke noe å frykte.

Tips for begrensing av data på iPhone

En viktig ting du bør vurdere er å skru av bakgrunnsoppdateringene på alle, eller en del av appene du bruker.

Menyen for dette på iPhone finner du i:Innstillinger - Generelt - Bakgrunnsoppdatering. I menyen kan du skru av alle bakgrunnsoppdateringene, eller bakgrunnsoppdateringene i en og en app. En bonus er at dette også sparer strøm på mobilen din.

Videre kan du velge ut hvilke apper som skal få mobildata-tilgang i menyen:Innstillinger - Mobilnett.

Scroll deg ned til informasjonen om mobildatabruk. Under den menyen kan du skru av mobildatabruk for alle de appene du skulle ønske, og dermed begrense bruken av de verste (som f.eks. Youtube).

Få Android til å varsle deg når du når grensa

Det er enda lettere å få oversikt over hvilke apper som drar mest datatrafikk i Android. Dersom du har en Samsung-, Sony-, LG- eller HTC-telefon har du sannsynligvis Android som operativsystem (i tillegg til en rekke andre merker).

I menyen Innstillinger - Databrukkan du se akkurat hvor mye data du har brukt i en satt periode. Du kan også se hvilke av appene som har tatt mest av datatrafikken.

I menyen for databruk kan du begrense mobildatabruken, og til og med sette en grense for hvor mye data telefonen skal få bruke.

I grafen under får du da opp en svart strek og en rød strek. Strekene kan dras opp og ned. Den svarte bruker du til angi når du skal få advarsel, og den røde bruker du til å angi når mobilen skal stoppe bruk av mobildata.

Når du nærmer deg advarsel-grensen gir mobilen deg beskjed, og når mobilen har brukt mobildatamengden du har godkjent så stoppes muligheten for å bruke mobildata videre. Du må da inn i innstillingene og sette en høyere grense igjen hvis mobilen skal kunne brukes på mobildatatrafikk igjen.

I denne menyen kan du også gå inn i hver enkelt app (bare trykk på ikonene) for å begrense bakgrunnsdataene i hver enkelt app. Eventuelt kan du trykke på de tre vertikale prikkene øverst i høyre hjørne og stoppe all bakgrunnsdata.

Begrens mobildata når du surfer enda mer med Chrome

Med nettleseren Chrome kan du begrense datatrafikken enda mer ved å slå på Datasparingsmodus. Denne funksjonen komprimerer størrelsen på nettsidene du surfer på så du slipper å laste ned så mye data som du vanligvis vil gjøre ved nedlasting av nettsider.

Denne funksjonen finner du ved å klikke på de tre prikkene øverst til høyre når du er i Chrome. Velg deretter Innstillinger, velg så Båndbredde og trykk på valget som heter Datasparing for å aktivere denne funksjonen.

Data når du trenger det

Det viktigste når du er på ferie er å forstå at det å bruke mobilen i utlandet er dyrere enn her hjemme. Derfor er det viktig å bruke mobildata til det viktigste du trenger, og begrense resten. EU-pakka fra One Call sikrer deg en lav pris og god oversikt over data-trafikken i utlandet slik at du slipper å møte høye regninger når du kommer hjem.

Les mer om EU-pakka her.