Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (Scanpix)

Norsk suksess i Championship?

Tolv kamper fra England borger for bra premier lørdag. Sjekk våre tippetips.

Sportspills meny lørdag:
Oddstips 1: Hannover åpner med seier
Oddstips 2: Leeds går på en smell
V75 Klosterskogen: Du kan vinne 38 millioner

Etter at Hull og Blackpool avla den offisielle premieren for Championship fredag, er det ni kamper fra Chamiponship og tre kamper fra League One, som er den mildt sagt krevende utfordringen for oss tippere denne lørdagen. Det som har vanlig vært hektisk aktivitet i de fleste klubbene i sommermånedene og flere klubber har vært gjennom store endringer i spillerstallen. For oss nordmenn blir det spesielt spennende å følge Crystal Palace som har både Steffen Iversen og Jonathan Parr i stallen.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Southampton - Leeds United
To "norske" lag innleder kupongen. Southampton returnerer til Championship etter to sesonger i League One. Endte på andreplass bak Brighton sist sesong, og rykket altså direkte opp. Forholdsvis lite endringer i spillerstallen, storscorer Rickie Lambert er beholdt. Nye spillere en Jack Cork fra Chelsea og Steve De Ridder nederlandskee De Graafschaap og begge er inkludert i lørdagens tropp. Lovende Alex Chamberlain (jaktes visstnok av Arsenal) er eneste spiller som er usikker til lørdagens kamp.

Leeds var lenge med i kampen om play-off i fjor, men en svak avslutning på sesongen gjorde at det endte med den forsmedelige sjuendeplassen. Forventningene er noenlunde de samme i år. Men viktige spillere som Kasper Schmeichel, Neil Kilkenny og Bradley Johnson har alle forlatt klubben. Foreløpig er omreiste Michael Brown eneste nykommer av betydning. Spissene Luciano Becchio og Davide Somma er begge på skadelisten og uaktuelle i sesongpremieren.

Et hjemmelag som hadde råsterke 16-4-3 hjemme på St. Mary's sist sesong, mot et Leeds som ser svekket ut (med både salg av gode spillere og svært viktige fravær). Vi tror Claus Lundekvams gamle klubb får en opptur direkte og klabber til med sikker H. De sikre kampene er ikke i flertall denne lørdagen og da må vi ta sjanser. H.

2. Burnley - Watford
To lag som gjorde en ålreit sesong i fjor, men begge ser svekket ut ved inngangen til en ny sesong. Burnley endte på åttendeplass, nær sagt som vanlig grunnet en sterk hjemmestatistikk. Nå er viktige spillere som Graham Alexander, Chris Iwelumo, Tyrone Mears og Chris Eagles borte og bortsett fra at Keith Treacy er ankommet fra Preston er det lite nytt. Martin Paterson og Chris McCann var borte store deler av fjorårssesongen med skader, men har endelig hatt en skadefri sesongoppkjøring.

Watford endte på 14. plass i fjor, men var ikke på noe tidspunkt involvert i nedrykksstriden. Toppscorer Danny Graham er forsvunnet til Swansea. Don Cowie og Will Buckley er også borte. Ny manager i form av Sean Dyche. Evigunge Chris Iwelumo er en av flere spillere som er hentet på lån.

12-6-5 var tallene hjemme på Turf Moor for Burnley i fjor, mens Watford presterte 7-6-10 på fremmed gress. Solide 4-1-0 til Burnley på de fem siste tilsvarende. Vrien kamp dette, men vi håper det holder med HU.

3. Derby County - Birmingham
To fordums storheter som heller ser styrket ut foran den kommende sesongen, spesielt gjelder dette sistnevnte som har mistet mange spillere etter nedrykket fra Premier League.

Derby endte helt nede på 19. plass, og det spørs hvor lenge Nigel Clough overlever hvis klubben får en dårlig start. Økonomien er i det minste i bedring, og hele ni spillere er hentet inn, deriblant Kevin Kilbane på lån fra Hull og Nathan Tyson fra Nottingham Forest.

Birmingham hadde en strålende sesong i Premier League i 2009/10-sesongen, men fjorårssesongen ble en gedigen skuffelse og endte altså med nedrykk. Alex McLeish har overtatt Aston Villa. Forsvarsklippen Roger Johnson er forsvunnet til Wolverhampton, Craig gardner til Sunderland, keeperen Ben Foster til WBA og Barry Ferguson til Blackpool og den gode svensken Sebastian Larsson er gått il Sunderland. Jonathan Spector og Marlon King er de to mest spennende nykommerne.

Derby-manager Chris Hughton sliter med skader i sitt lag før premieren og fem-seks spillere kan mangle lørdag. For Birmingham er både Marlon King, Nikola Zigiz og Caremon Jerome uaktuelle lørdag og da ser det syltynt ut på topp.

8-4-11 hjemme på Pride Park i fjor, mens Birmingham nøyde seg med svake 2-7-10 borte, men det var altså i Premier League. Det står 0-1-3 på de fire siste tilsvarende oppgjørene. Nå tror vi det er bra sjanse for Derby-seier mot et meget svekket Birmingham. HU.

Følg dagens sport LIVE her

4. Reading - Millwall
Hjemmelaget kom seg altså til Playoff-finalen i fjor, men måtte se seg slått av Swansea og må derfor lade om igjen foran den kommende sesongen. Kaptein Matt Mills er forsvunnet til Leicester, nyttige Ivar Ingimarsson og Zurab Khizanishvili er også borte. Inn er kommet Mikele Leigertwood, men han er tvilsomt startende lørdag. Toppscorer Shane Long er inntil videre beholdt, det samme er Noel Hunt.

Millwall overrasket mange etter opprykket fra League One i fjor, og endte på en flott niendeplass. Goalgetterne Steve Morrison og Neil Harris er begge borte, men gode Darius Henderson er hentet fra Sheffield United som erstatning. Fire andre spillere er hentet inn.

Reading er også denne sesongen en av opprykksfavorittene, mens Milwall er vanskeligere å plassere. Ingen spesielle mannskapsproblemer hos bortelaget. Det endte 2-1 i tilsvarende oppgjør i fjor, det er ikke utenkelig med et lignende resultat nå. H.

5. Bristol City - Ipswich
For hjemmelaget er det svært positivt at goalgetter Nicky Maynard fortsatt er i klubben, men han kan selvsagt forsatt forsvinne. Bristol City med og uten Maynard, var nesten to forskjellige lag sist sesong. Gode Neil Kilkenny er hentet fra Leeds, ellers er det ikke de store endringene hos Bristol City som endte på 15.plass sist sesong.

Ipswich fikk en grusom start på fjorårets sesong og naziregimet til Roy Keane kunne ikke overleve. Nå er det dyktige Paul Jewell som styrer roret. Har mistet gode Connor Wickham til Sunderland, samt fjorårskaptein Gareth McAuley til West Bromwich og David Norris er også borte. Men en rekke spennende spillere er hentet inn. Michael Chopra, Lee Bowyer, Jay Emmanuel-Thomas, Ivar Ingimarsson og Nathan Ellington gjør at Ipswich ser klart styrket ut.

Midtbanespillerne Jamie McAllister og Damion Stewart er usikre for hjemmelaget, mens Ipswich er helt skadefritt. 10-4-9 hadde Bristol City hjemme i fjor, mens Ipswich etter en bra avslutning på sesongen endte som nummer 13. Borte var tallene 6-8-9.
Tilsvarende kamp i fjor endte 0-1, vi har bra tro på gjentagelse og nøyer oss med UB.

6. Middlesbrough - Portsmouth
Middlesbrough var en av de store opprykksfavorittene foran forrige sesong, men etter en grusom start var det etterhvert over og ut for Gordon Strachan som trodde overbetaltet og underpresterende skotter var løsning. Tony Mowbray overtok som manager og hadde en heldig hånd med laget som tilslutt endte som nummer 12. Dyringen Kris Boyd er forsvunnet, det samme er Didier Digard. Kun to nye spillere inn så Middlesbrough har et ganske identisk lag som avsluttet fjorårssesongen, og det trenger absolutt ikke være noen ulempe.

Portsmouth var stort sett på vei mot konkurs i fjor, men overlevde både økonomisk og i divisjonen. Endte tilslutt på 16. plass og har kun mistet Michael Brown og Dave Nugent av betydning, men samtidig skaffet seg flere solide forsterkninger og manager Steve Cotteril gjorde en fremragende sesong i fjor.

Ingen spesielle mannskapsproblemer i noen av lagene. 1-6-1 på de åtte siste tilsvarende, men vi kan ikke helgardere alle kampene og stoler på at hjemmelaget ikke taper. HU.

7. Nottingham Forest - Barnsley
Hjemmelaget ligger an til å bli lørdagskupongens største favoritt. Hang med i opprykkskampen hele veien i fjor, undertegnede utbasunerte i mars at de kom til å rykke direkte opp, men det sprakk på slutten, selv om det ble 6. plass og play-off. Røk der ut for Swansea. Billy Davies er borte som manager, nå er Steve McClaren hentet inn. Tilsynelatende en forsterkning der. Robert Earnshaw. Paul McKenna, Nathan Tyson og Dele Adebola er alle bra navn som er forsvunnet. Men sterke navn som George Boateng, Andy Reid og Jonathan Greening er hentet inn. Noenlunde status quo i våre øyne, men McClaren kan bli nøkkelen.

Barnsley endte som nummer sytten i fjor, men er av de fleste eksperter en av favorittene til nedrykk denne sesongen. Store endringer er gjort i stallen, hele åtte nye spillere er hentet inn og enda flere er forsvunnet. De fleste nye er rekruttert fra lavere divisjoner.

Begge lagene stiller med tilnærmet fulle mannskap. Forest hadde bunnsolide 13-8-2 hjemme på City Ground i fjor og 18-2-3 sesongen før, mens Barnsley nøyde seg med 3-8-12 borte i fjor. Det står 3-2-1 på de seks siste tilsvarende. Forest har alt presset på seg og vi tror de innfrir. H.

8. Brighton - Doncaster
Nyopprykkede Brighton har solgt over 18 000 sesongkort når de lørdag sesongåpner hjemme på American Express Community Stadium. Peterboroughs scoringsmaskin Craig Mackail-Smith er hentet inn for rekordsum (slo den gamle rekorden med tregangen) og optmismen blomstrer i byen på sørkysten. Gustavo Poyet er fortsatt manager og sverger som kjent til den ballbesittende fotballen. Ledet stort sett hele veien i League One i fjor, og blir spennende å se hvordan laget takler dette nivået.

Doncaster går løs på sin fjerde strake sesong i Championship og har vært nederlagsdømt hver eneste gang. Til tross for voldsomme skadeproblemer gjennom hele fjorårssesongen klarte manager Sean O'Driscoll å holde,laget i divisjonen. Ingen sentrale spillere er solgt, og Billly Sharp og James hayter er beholdt.

Voldsomt press og forventning på hjemmelaget til denne åpningskampen, men Doncaster hadde ikke bedre enn 4-6-13 på fremmed gress i fjor og har faktisk seks-sju spillere på skadelisten foran åpningskampen. H.

9. Peterborough - Crystal Palace
Hjemmelaget er tilbake på første forsøk til Championship etter å ha mislykkes totalt i forrige forsøk for to år siden. Storscorer Craig Mackail-Smith er borte, likeså hans partner Aaron Mclean. Lite nye spillere er hentet inn, mens Darren Ferguson igjen er manager som han var ved forrige visitt i Championship.

Crystal Palace var nederlagstruet store deler av forrige sesong, men berget seg mye grunnet en svært sterk hjemmestatistikk. Borte var det bare sorgen med 1-6-16. Jonathan Parr er som kjent ankommet fra Aalesund, uten av synes det er noen særlig forsterkning. Fem øvrige spillere er hentet, ingen sentrale er borte.

Langtidsskadde Joe Lewsi og Dave Hibbert er de eneste fraværende for hjemmelaget. For Crystal Palace er er ingen spesielle problemer. Her er vi ikke mye i tvil. HUB.

10. Huddersfield - Bury
Huddersfield avsluttet fjorårssesongen med å gå 25 kamper uten tap (15-10-0), men ble likevel ikke bedre enn nummer tre. Kom seg til playoff-finalen, men ble der mørbanket av Peterborough (tap 0-3). Få spillere er borte, men flere er kommet. Og Huddersfield ser ut som en klar opprykskandidat igjen.

Nyopprykkede Bury ble nummer to forrige sesong i league Two, og er tilbake på dette nivået for første gang på ni år. Har klart å beholde sin storscorer Ricky Lowe, mens det er noen mindre endringer i troppen ellers.

Hjemmelaget hadde sterke 12-8-3 på eget gress forrige sesong, mens Bury hadde fine 12-6-5 på fremmed gress. Seks spillere kan debutere for Huddersfield lørdag som har en fulltallig tropp. Tre spillere er usikre for bortelaget. Huddersfield blir en av lørdagskupongens største favoritter. Vi tror de innfrir. H.

11. Charlton - Bournemouth
Hjemmelaget skuffet stort sist sesong med kun å bli nummer 13. Manager eddie Howe forsvant til Burnley midtveis i sesongen, og det hadde nok sitt å si. Det er gjort en god del endringer i troppen til inneværende sesong. Faktisk er det kommet 15 nye spillere, mens 14 er reist.

Bournemouth overrasket med å ende på sjetteplass og derved komme seg til playoff. Kom imidlertid kort mot Huddersfield der. Har mistet noen sentrale spillere og umiddelbart kan Bournemouth se litt svekket ut.

Charlton hadde 10-6-7 hjemme i fjor, mens Bournemouth hadde 6-9-8 borte og helt klart sin styrke på hjemmebane. I følge teamtalk er det kun Bradley Wright-Phillips, Johnnie Jackson og Scott Wagstaff som starter lørdag som også var med i fjor for hjemmelaget.

Vidåpen affære dette og vi er igjen tvunget til å bruke alle tegn. HUB.

12. Oldham - Sheffield United
Paul Dickov fikk ikke noe særlig sving over Oldham i fjor og laget endte på en skuffende 18.plass. Playmaker Dale Stephens er borte, men flere fine forsterkninger er ankommet Boundary Park.

Sheffield United måtte altså ta det tunge steget ned i League One, etter en trøstesløs sesong i fjor. Gode Darius Henderson er borte, det samme er Mark Yeates og manager Danny Wilson er fortsatt på jakt etter forsterkninger.

Vi sliter med å finne en vinner i en svært åpen kamp og også i kamp nummer tolv ser helgardering ut som det eneste fornuftige. HUB.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

96-rekker:

Tipping Lørdag, frist: 06.08.2011 15:55
1. Southampton - Leeds H
2. Burnley - Watford H U
3. Derby - Birmingham H U
4. Reading - Millwall H
5. Bristol City - Ipswich U B
6. Middlesbrough - Portsmouth H U
7. Nottingham Fore - Barnsley H
8. Brighton - Doncaster H
9. Peterborough - Crystal Palace B
10. Huddersfield - Bury H
11. Charlton - Bournemouth H U B
12. Oldham - Sheffield Unite U B

432-rekker:

Tipping Lørdag, frist: 06.08.2011 15:55
1. Southampton - Leeds H
2. Burnley - Watford H U
3. Derby - Birmingham H U
4. Reading - Millwall H
5. Bristol City - Ipswich U B
6. Middlesbrough - Portsmouth H U
7. Nottingham Fore - Barnsley H
8. Brighton - Doncaster H
9. Peterborough - Crystal Palace H U B
10. Huddersfield - Bury H
11. Charlton - Bournemouth H U B
12. Oldham - Sheffield Unite H U B

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill