Gå til sidens hovedinnhold

Øynene avslører din hukommelse

Ny forskning viser at øynene avslører at du husker.

Du trodde kanskje at du ikke husket det, men forskere hevder nå at det gjør du faktisk.

En undersøkelse utført på studenter viser at du antakeligvis husker mer enn du trodde du husket. Forskere har nemlig overvåket øyebevegelser og aktiviteten i hjernen samtidig, og funnet ut at man som regel finner igjen minnet om det rette svaret, selv om den bevisste delen av hjernen aldri gjør det.

Vil du forbedre hukommelsen?

I eksperimentet ble studentene vist en sekvens bilder med ansikter sammen med bilder av forskjellige utendørs landskap. Deretter ble de vist tre ansikter og et landskapsbilde, og bedt om å plukke ut det riktige ansiktet som opprinnelig hadde blitt vist med landskapet.

Øyebevegelser og hjerneaktivitet
Umiddelbart økte aktiviteten i en del av hjernen kalt Hippocamous, raskt etterfulgt av øyebevegelser mot det korrekte bildet. Når studenten så mot det korrekte bildet økte aktiviteten i Hippocampus, men aktiviteten var svakere dersom studenten dvelte ved et feil bilde. Resultatet viser altså at øyebevegelser kan avsløre ubevisst minne, aktivert i Hippocamopus`en.

Hippocampusen spiller en viktig rolle i læring- og hukommelsesprosessen, men man har lenge trodd at denne regionen av hjernen kun har med det bevisste minnet å gjøre, som det å huske et navn eller en bestemt hendelse.

Pasienter som den berømte H.M. (Henry Gustav Molaison) som har skadet Hippocampusen kan ikke lære seg slike ting, men nye ferdigheter, som å sykle, går bra. Man har i hvert fall trodd at dette ikke berører Hippocampusen, men nå viser det seg derimot at det altså gjør det.

Tren din hukommelse
Visste du at du kan trene hjernen til å huske bedre? Les mer om hvordan du enkelt kan trene hjernen og bli smartere på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben er et nettsamfunn for deg som vil trene hjernen til blant annet bedre hukommelse og konsentrasjon, høyere IQ og raskere hoderegning. I tillegg kan du lære deg et språk på en brøkdel av tiden. Les mer om Hjerneklubben og prøv gratis hjernespill her


(Kilde: Discovermagazine.com)

Kommentarer til denne saken