Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

På (usunn) tur med barna

Er du blant de som havner i kvikklunsj- og vaffelfella. Les og lær.

Ut på tur med familien? Skogstur, skitur, skøytedag eller i alpinbakken. Da gjelder det å passe seg for å havne i vaffel-, kvikklunsj- og kakaofella.

Disse «matvarene» inneholder nemlig mengder med sukker som barnet ikke skal ha i seg. Og sukker fører igjen til fedme og dårlige tenner.

Les også:
12 kostholdsfeil nordmenn gjør
Slik blir du naturlig slank

«Selv om vi skal kose oss når vi er på tur, trenger ikke sekken å fylles med søte kjeks, vafler og sjokolade», sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og hjernen bak nettstedet Somebody, et kostholdsprogram på nett.

«Med tanke på det alarmerende faktum at 9 av 10 barn får i seg for mye sukker, synes jeg dette er et tema det bør fokuseres mer på.»

Barn blir fort mette
«Husk at barnet har en liten mage som fort blir mett, samtidig som behovet for næringsstoffer er høyt. Hvis saft, brus, nektar, søte kjeks, kaker og godteri serveres til hverdags, blir det for liten plass til mat med næring.»

Søt mat gir fete barn
«Vi har en medfødt preferanse for søtt, og hvis barnet får søt mat ofte, forsterkes denne preferansen», forklarer Camilla. «Dette kan igjen øke risikoen for overvekt, fordi søt mat ofte gir liten næring og metthet. Det er lettere å spise for mye når man spiser mye søt mat.»


Med Camillas måltidskalkulator på Somebody kan vi se at en halv Kvikklunsj, en vaffel og en kopp kakao gir hele 30,2 gram sukker - noe som tilsvarer hele dagsbehovet for sukker for et barn.

Tips til turmat
Her kommer hun med noen gode alternativer til turmat og den sunneste kakaoen, som kanskje gjør at vaffel og sjokolade ikke blir så fristende.

Turwrap
Bruk tortillalefser (gjerne grove) og smør på det dere liker. En smøreost og et skinkepålegg for eks. Og noe grønt.

Grove rundstykker med eggerøre

Suppe på termos (Ikke posesuppe!)

Grove pannekaker (bytt ut alt eller deler av hvetemelet med f.eks. sammalt hvete)

Fiskekaker på bål
Fiskekaker fungerer like bra som pølser på bålet. Ha dem i en foliepakke, tre posen på pinnen og varm over bålet noen minutter. Kan også spidde fiskekakene direkte på bålet og varme på den måten. Velg fiskekaker med minst 50 % fisk (noen har bare omkring 20 % fisk)

Snacks:

Snacks på tur som ikke skader kropp og tenner like mye som sjokolade, og i tillegg tilfører energi.
Snacks på tur som ikke skader kropp og tenner like mye som sjokolade, og i tillegg tilfører energi.

Energisnacks

100 g kokesjokolade (70%)
5 dl müsli
1 dl valnøtter
1 dl mandler
2 dl tørket frukt (en blanding du liker)
2 modne bananer
½ dl sesamfrø
½ dl linfrø
1 dl honning (gjerne flytende akasiehonning)
2 dl vaniljeyoghurt (f.eks. “Ja” fra Tine)
2 egg


Sett i ovnen på 150 grader varmluft.

Knus sjokolade, müsli, nøtter, tørket frukt og banan i blender (blenderen må kunne hakke nøtter!)
Hell alt over i en bolle og ha i resten av ingrediensene.

Rør og smør ut på plate med bakepapir.


Når hele «kaken» har tørket på overflaten (ca. 30-45 min) tar du den ut av ovnen og snur den for å steke på andre siden til den er tørr på overflaten (ca. 20-30 min). «Kaken» skal ikke være hard inni. Avkjøl og del opp i ruter etter ønsket størrelse, enten som munnfuller på 2x2 cm eller som barer på 5x10 Cm. Pakk i matpapir eller folie og ha med på tur. Den holder seg godt i et par uker.

(oppskriftsinspirasjon fra boken «mathjelpen for foreldre»)

Ingen tur uten kakao. Må den med, så spar deg for unødige kalorier, og lag en sunn variant.
Ingen tur uten kakao. Må den med, så spar deg for unødige kalorier, og lag en sunn variant.

Turblanding
Lag en blanding av tørket frukt og nøtter, for eksempel; valnøtter, mandler, rosiner, tørket aprikos og evt. hakket sjokolade (men ikke la sjokoladen være hovedingrediens) Fyll i en pose eller på boks, så har dere enkelt energipåfyll på turen.

Drikke:
Sunnere kakao (4 porsjoner) (Oppskrift fra melk.no)

5 ss kakaopulver
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker eller ¼ vaniljestang
1 bit mørk sjokolade (minst 70 %), hakket
4 ss vann
1 liter lettmelk

Fremgangsmåte:
Bland kakaopulver og sukker (og frøene fra vaniljestangen) og tilsett vannet. Rør godt til sammen til alle klumpene er bort. Tilsett sjokoladen og melk. Kok opp mens du rører hele tiden. Servers med kakao- og kaneldryss på toppen.

Camilla Andersen er ernæringsfysiolog, gründer av Somebody og brenner for at folk skal bli mer bevisste på hva de putter i seg.
Camilla Andersen er ernæringsfysiolog, gründer av Somebody og brenner for at folk skal bli mer bevisste på hva de putter i seg.

Bli bevisst på hva du spiser
Ønsker du kontroll over hva du/familien får i deg/dere av karbohydrater, tilsatt sukker, proteiner, fett og kalorier? Da er kostholdsprogrammet SomeBody.no noe for deg.

Her finner du næringsinnholdet i alle matvarene du bruker, kan legge inn alle matvarene du bruker og se hvor kalorifellene er. Ved å rangere og sammenligne er det enkelt å finne gode alternativer, som vil gi deg et sunnere kosthold og føre til en naturlig vektreduksjon.

Somebody har også egne barnesider, med mange gode hverdagstips for småbarnsforeldre, både når det gjelder hverdagsmat, bursdager, kresne barn og hvordan få i barnet nok jern .

I tillegg til en unik sukkerkalkulator som forteller deg hvor mye sukker det er i maten barnet ditt får å spise.

Klikk her for å lese mer om Somebody


Spar penger!
Som medlem av Nettavisens fordelsklubb, Norgespasset, får du abonnement på Somebody til rabattert pris. Les mer her!