Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Rett kosthold demper ADHD

Dårlig mat kan være årsaken til mer enn bare fedme og hull i tennene.

Har barnet ditt ADHD? Da kan det hende det vil hjelpe å legge om kosten. I hvert fall hvis man skal tro på forskningen.

Det er i en amerikanske studie hvor man har tatt for seg og analysert 70 vitenskaplige artikler, at man har funnet en sammenheng mellom sunn kost og redusert grad av ADHD, skriver nettstedet forskning.no.

Får barnet ditt sunn nok mat?Sjekk maten din på den norske kostholdstjenesten Somebody.no

Sunn kost og fiskeolje
«Artikkelen konkluderer at det er viktig at barn med ADHD får en sunn kost, og at et tilskudd av fiskeolje ser ut til å kunne hjelpe noen av de barna som ikke har glede av medisinsk behandling», sier professor Kim Fleischer Michaelsen fra Københavns Universitet i en kommentar til gjennomgangen i følge forskning.no

Unngå «hardt» fett
Mer konkret er det det «harde» fettet man finner i kjøtt, smør, pålegg, palmeolje og kokosfett som man skal kutte ned på om man vil forsøke å dempe graden av ADHD hos et barn, skriver forskning.no

Og matvarene man skal spise mer av er; fettfattig fisk, meieriprodukter, grønnsaker, frukt og fullkornsprodukter.

Motbeviste tidligere antatte syndere
Videre skriver forskning.no at man gjennom undersøkelsen avdekket en annen ting - nemlig at matvarer som nøtter, sjokolade, meieriprodukter, sitrusfrukter og salicylater, ikke alene kunne forårsaker sykdommen ADHD. Tidligere har nemlig forskerne mistenkt at disse matvarene var utløsende faktorer for ADHD.

Man kunne i spesielle tilfeller se noen sammenhenger, som der barna var allergiske, men ikke entydig nok til å trekker noen konklusjon eller bekrefte noen teori.

Lag din/familiens/barnas kostholdsplan
De fleste norske barn får i seg for mye sukker og fett. Har du lyst til å få kontroll over inntaket til dine barn?

På den norske kostholdstjenesten Somebody som Nettavisen samarbeider med, kan du søke opp innhold av fett, proteiner, kalorier, karbohydrater og tilsatt sukker i de fleste norske matvarer.

Deretter kan man lage en matvareplan som gir god oversikt over hva du selv og familien får i dere. På Somebody ser man lett hvilke syndere som bidrar til for mye fett, sukker etc. og kan ved hjelp av en rangeringsfunksjon enkelt bytte ut usunne matvarer med sunnere alternativer.

Klikk her for å gå til Somebody

Klikk her for å se tilbud via medlemsklubben Norgespasset