Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Scanpix/EPA

Ring billig i ferien

Vi viser deg hvordan du snakker deg billigst mulig gjennom ferien.

Mobiltelefonen blir med oss over alt, også på ferie til utlandet. Men tenk deg om før du ringer og taster i vei fra fjerne land – det kan fort blir svindyrt, også om du stort sett har telefonen skrudd av og bruker den kun til nødstilfeller.

Grunnen til de høye prisene skyldes teleselskapenes høye roaming-priser. Roaming sikrer at telefonen med ditt sim-kort fra din norske operatør også får lov å ringe i nettene til utenlandske operatører. Men det vet også teleoperatørene å ta seg betalt for.

Systemet bygger på at du kan bruke mobilen din i hele verden, uten at venner og familie er nødt til å vite hvor du er for å nå fram til deg.

Derfor er det også du som eier telefonen som betaler utenlandstaksten når noen ringer til deg i ferien din.

Her er tipsene:

1. Sjekk prisene før du reiser
De fleste land har mange ulike teleoperatører og nettverk, og hver av disse har sine priser, takstperioder og regler. På Telepriser.no kan du selv sjekke prisene på å ringe fra og i Sverige, Spania, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Italia.

Husk også å sjekke prisene for sms, mms og datatrafikk om du har tenkt å bruke noen av disse tjenestene.

Hos din operatør finner du oversikt over hva det koster å ringe andre land.

Her er noen av de mest brukte operatørene:

Telenor – Vest-Europa, Øst-Europa og Norden.
Telenor – Kontantkort i samme land.
Oversikt over alle land for Telenor-abonnement.

NetCom – Alle land, vanlige abonnement.
NetCom Kontant og YoungTalk – alle land.

Tele2 – Alle land.
Tele2 har eget nettverk i Sverige, og deres kunder vil dermed ikke fritt kunne velge nettverk når de oppholder seg i Sverige.

2. Bytt operatør manuelt
Mobiltelefonen din finner automatisk et nettverk når du lander i utlandet og slår den på, men det finner IKKE automatiske det billigste nettverket.

Derfor er det ofte lønnsomt å velge manuelt hvilken tilbyder du vil bruke, og spesielt mye kan du spare i ikke-europeisk land. Sjekk lenkene ovenfor for å finne den billigste operatøren i ditt ferieland, og bytt med en gang du lander.

Informasjon om hvordan du manuelt velger mobilnett i utlandet finnes i bruksanvisningen for mobiltelefonen din.

Eksempel: Har du et abonnement fra Telenor mobil, og har reist på ferie til Brasil er det store penger å spare på å velge riktig operatør. Her varierer ringeprisen fra 18 kroner til hele 31 kroner mellom de ulike operatørene.

3. Dropp telefonsvareren
En av tingene som kan koste deg skjorta på ferie, er mobilsvar.

Fordi mobilsvar er en viderekoblingstjeneste betaler du først samtalen fra det norske nettet til din mobiltelefon i utlandet.

Deretter kobles du fra din telefon til serveren hvor talemeldingen din lagres i Norge. For å høre meldingen koster det deg også en ny runde.

Dersom du har fått en fireminutters melding fra tante Olga mens du er på ferie i Marokko – hvor det koster 12 kroner å ringe til og fra Norge med mobilen – må du altså betale 144 kroner. Da bør det helst være noe spennende tante har å meddele.

Telefonsvareren fungerer ved hjelp av viderekobling, og på mobilen din finner du ofte en meny som heter nettopp Viderekobling.

Her kan du fjerne alle viderekoblinger, og på den måten slå av mobilsvar. Husk å sjekke om det virker før du reiser. Det nytter ikke ubetinget å bare slå av mobilen – da havner venner og familie gjerne rett til mobilsvar.

4. Slå på mobilen når du lander
Når ferien er over og du lander på norsk jord, er det viktig at du slår på mobilen din slik at det norske nettet registrerer at du er hjemme. Hvis ikke tror mobilen at du fortsatt er i utlandet, og samtaler som går til mobilsvar vil fortsatt gå via utlandet.

5. Mms fra utlandet
Ofte frister det å sende bilder fra den fantastiske stranden hjem til de som sitter hjemme i Norge. Men husk at det kan bli dyrt, ofte må du betale både vanlig mms-takst pluss en lokal pris for datatrafikken du bruker for å sende bildet.

Datatrafikk koster ofte mellom 40-100 kroner per megabyte, så store bilder blir fort dyre å sende. Igjen – sjekk prisene på forhånd.

6. Mms hjemmefra
Hvis du vil motta mms mens du er i utlandet, må du ofte stille inn mobilen din til å ta imot bilder utenfor din vanlige operatørs nettverk.

Sjekk manualen til mobiltelefonen din før du drar på ferie for å få satt dette opp. Har du ikke manualen tilgjengelig lengre, ligger de fleste ute på nett hos mobilprodusenten din.

7. Data i utlandet
Bruker du telefonen din til å gå på nettet, for eksempel via wap eller som modem til din bærbare pc, kan du gjøre dette også i utlandet uten å måtte endre på oppsettet ditt.

Men vær forsiktig – det kan fort bli dyrt! I mange land er priser per megabyte helt opp mot 100 kroner. Skal du laste ned en mp3-låt fra nettet kan denne altså fort koste deg 300 kroner bare i datatrafikk.

Les flere saker på våre IT-sider.