Det er blitt sagt mye om hukommelse og hvordan hukommelsen avtar med årene. Men det er jo ikke egentlig hukommelsen som er problemet, men heller glemselen.
Det faktum at vi glemmer utrolig raskt dersom vi ikke bevisst går inn for å huske det vi lærer, fører til at de fleste av oss glemmer mer av det vi lærer enn nødvendig.
Er du glemsk? Test din hukommelse på Hjerneklubben - helt gratis!
Glemselskurven
Frank Wedde er gründer av Hjerneklubben.no, et nettsted for trening av hjernen som Nettavisen samarbeider med. Han forteller at det finnes en egen glemselskurve som beskriver hvor fort det egentlig går.
- Vi glemmer mest til å begynne med. Allerede etter bare en time er ca. 55% av det vi har lært glemt. Deretter går det saktere. Først etter 9 timer er 65% glemt, etter to dager er 70% glemt, og etter 1 måned er nesten hele 80% glemt.
- Det er jo veldig mye, men heldigvis finnes det teknikker som bidrar til at man ikke glemmer så raskt, sier Wedde. - Det gjelder bare å kjenne til de.
Intervalltrening for hjernen
For ca. 100 år siden beviste den tyske psykologen Hermann Ebbinghaus hvordan man ved hjelp av repetisjon kunne motvirke glemsel. Og i dag er det allment kjent at man må repetere for å huske.
Men det holder ikke å repetere spanskglosene en gang før gloseprøven, notatene dine før et foredrag eller hele pensum før eksamen.
- Repetisjon fungerer best dersom det gjøres med bestemte intervaller, avslører Wedde.
- Men det er ikke slik at man nødvendigvis må pugge. På Hjerneklubben lærer vi bort forskjellige måten å huske på, som gjør selve læringsprosessen mye morsommere.
Hukommelseskurven
- Når man så skal i gang med repetisjonen er det viktig å huske på hukommelseskurven, som en motsetning til glemselskurven.
- Det man skal begynne med er å repetere rett etter at man har lært noe, som en oppsummering. Deretter skal man repetere etter et døgn, etter en uke, en måned, tre måneder og etter seks måneder.
Yttligere hjelpere
Wedde anbefaler også å ta i bruk både mindmapping og memomapping i repetisjonen for å få kunnskapen til å sitte godt.
- Mindmapping og memomapping i tillegg til teknikkene i «akselerert læring» som man blant annet finner på Hjerneklubben, vil gi et optimalt utbytte med hensyn til både innlæringen og repetisjonene.
Vil du lære med om husketeknikker, akselerert læring og hjernetrim?
På Hjerneklubben finner du alt du trenger å vite og mere til, for å forbedre din hukommelse. I tillegg kan du lære hvordan du kan øke din IQ, forbedre fokus og bli bedre i geografi og hoderegning.
Hjerneklubben har også en egenspråkdel for deg som er ute etter å lære et nytt språk, eller friske opp gamle kunnskaper. Du kan velge mellom språkene engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk og portugisisk.
Klikk her for å prøve et gratis demospill
Klikk her for å lese mer om Hjerneklubben
Nettavisen medlem? Prøv hjerneklubben gratis i 14 dager!
Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.
(Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste. )