Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Shop deg ned i vekt

Sånn mister du kilo og sparer penger samtidig på handleturen.

Ferske solskinnsboller som møter deg i avdelingen for brød og bakkevarer kan være fristende å unne seg om man er småsulten på shoppingrunden. Men en bolle tilfører kroppen din med hele 360 kcal ekstra, så det er verdt å tenke seg om en ekstra gang..

Jada, det er lov å unne seg en solskinnsbolle av og til, men da bør det være på fest. For det er nemlig det ubegrensede inntaket i hverdagen du blir tykk av. Her er noen smarte tips fra Womenshealthmag.com på hvordan du kan unngå fristelser.

Kutt kalorier - mist vekt
På kostholdstjenesten Somebody kan du få vite hvor sunt eller usunt ditt kosthold er, samt mulighet til å føre dagbok, finne alternative matvarer og sette sammen et mindre kaloririkt måltid.

Les mer om kostholdstjenesten her!

1. «Cash is king»
Undersøkelser viser at de som handler med kredittkort/bankkort i gjennomsnitt ikke bare handler for mer penger, men de handler også mer usunt, enn de som betaler kontanter.

Det skyldes at kredittkort/bankkort er en mer abstrakt form for betaling, og man er dermed ikke like forsiktig med hvor mye man kjøper.

Da blir det lettere å ta med noe ekstra i kurven, enn når man har kontanter og tenker mer på å ikke overstige et bestemt beløp.

2. Spis før du handler
At man handler mer når man er sulten har lenge vært liten tvil om. Nå tror forskerne at hormoner som frigjøres når man er sulten også er med å påvirker oss slik at vi tenker mindre rasjonelt og tar større sjanser.

Derfor anbefales du å handle rett etter at du har spist middag, eller i hvert fall sørge for å spise litt nøtter eller lignende før shoppingrunden. Det vil hjelpe deg til å handle mindre usunt.

3. Handleliste
Dersom målet ditt er en sunn kropp og en fornuftig totalsum på kassalappen, er det helt nødvendig med noen direksjoner.

Skriv ned det du skal handle, så er det lettere å holde fokuset på det du faktisk skal ha, når du er i butikken.

4. Onsdag er handledag
Forskning viser at de fleste amerikanere handler på lørdag eller søndag formiddag, når butikkene ser ut som en slagmarker og det er krig om de ferskeste matvarene.

De færreste handler på onsdag kveld og kun 4% handler på hverdager etter 21.00. Så selv om det er forskjell på amerikansk og nordisk handlemønster kan man anta at noe av det samme er gjeldende her.

Forsøk å handle på en onsdag etter middag, og du skal se du får handelen utført raskere og mer effektivt, samtidig som du antagelig blir mindre fristet.

5. Push en handlevogn
Skal du bare ha litt er det enklere å bare ta med seg en rød kurv, enn å dytte rundt på en stor handlevogn.

Sant nok, men forskning viser at de som bærer rundt på en rød kurv, har lettere for å ta med seg usunne matvarer enn de som skyver vognen rundt.

Kurven blir tung og man strekker seg bare etter det som er lettest tilgjengelig, samtidig som man ikke tar seg tid til å lese på varedeklarasjonene når man bærer en kurv.

Velg derfor handlevognen neste gang du er i butikken.

6. Varedeklarasjoner
Ta med briller om nødvendig men gjør det til en vane å lese på etiketten bak på varene. Hvor mye inneholder varen av fett og sukker?

Er dette produktet noe du virkelig trenger? Dersom varen er usunn - hva kan være et alternativ?

Tenk også på barna, og at du er ansvarlig for hva de får i seg. Har du først kjøpt noe usunt kommer du også til å spise det, noe som igjen fører oss tilbake til tipset om planlegging og handleliste.

7. Lev på kanten
I de fleste supermarkeder så finner du pose- og boksemat i midten mens frukt, rent kjøtt, melk og brødvarer ofte plasseres i den ytre sonen. Og det er også her du skal oppholde deg - i den ytre sonen.

Velg ferske matvarer med færrest mulig ingredienser, og grovt fremfor fint i brødavdelingen.

Plukk alt du trenger på den første runden, og gå kun inn i midten til slutt for å ta med deg det helt nødvendige, som korn og mel.

Kostholdstjeneste med røntgenbilde
Nettavisen samarbeider med den norske kostholdstjenesten Somebody.no - en tjeneste opprettet av ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som benyttes av høyskoler, universitet og sykehus fordi det er den eneste tjenesten som gir deg et konkret «røntgenbilde» av ditt kosthold.

Her kan du sjekke status på ditt kosthold, bytte ut overraskende kaloririke matvarer med sunnere alternativer, samt før dagbok slik at du har daglig kontroll.

Vil du holde på vekten gjelder det å ikke overstige ditt daglige kaloribehov, som du også får vite hva er på Somebody.no

Klikk her for å lese mer om Somebody

Mathjelpen for foreldre
Camilla Andersen, ernæringsfysiologen som står bak Somebody.no har også utgitt kokeboken «Mathjelpen for foreldre» som gir gode tips til deg som er opptatt av å få barne til å spise sunt - døgnet rundt.

Her bestiller du den for kun 113,- nå!