Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Slanking med humøret på topp

Se hvordan du også kan miste kiloene uten at det koster for mye.

Har du opplevd at vennene dine forsvinner som dugg for solen, når du forteller at du skal på en ny diett? Eller at lommeboken stadig er slunken ettersom du bruker mer og mer penger på sunn mat?

Da har vi gode nyheter til deg, for det er nemlig mulig å slanke seg og samtidig beholde både humøret. Vi har hentet noen eksperttips fra Womenshealthmag.com

Miste vekt, ikke venner
For å ta dette med venner først, som jo er noe av det viktigste vi har i livet, så kan det være lurt å lære seg kaloritelling.

Når du slanker deg og spiser mindre så faller serotoninnivået i kroppen, og det gjør deg igjen sur og grinete.

For å holde serotoninnivået oppe, så er det viktig at du får i deg nok antall kalorier i forhold til aktivitetsnivået ditt (mengden trening). I tillegg skal antall kalorier være riktig fordelt mellom proteiner, fullkorn og frukt og grønnsaker.

Få kontroll
Den norske kostholdstjenesten Somebodyhjelper deg med å telle kalorier, spise passe og gå ned i vekt. Sett sammen ditt eget kosthold og bestem din egen vekt på Somebody. Klikk her for å lese mer!

Kostbart
Synes du det å føre et sunt kosthold er dyrt? Et tips er i så fall å kutte ned på mengden kjøtt. De fleste spiser nemlig mer kjøtt enn strengt tatt nødvendig, så finn ut hvor mye du egentlig trenger og prøv å holde deg til det.

Pass også på hvor du handler grønnsaker og forsøk å finne alternativer der du kan spare mye. Det kan både være andre typer grønnsaker som inneholder de samme næringsstoffene men er billigere, samt andre butikker som tilbyr grønnsaker billigere.

Planlegging
I følge en amerikansk studie oppgir 41% kvinner at «de har for liten tid» som årsak til hvorfor de ikke spiser sunnere.

En annen studie viser at 40% av en gruppe mennesker som hadde gått ned mye i vekt, var flinke til å planlegge ukesmenyen og handlet én gang pr. uke.

Planlegging og forberedelser gjør det lettere å spise sunt, og dermed gå ned i vekt. Venter man til man er sulten er det lett å velge en rask løsning, og de fleste av disse har dessverre et høyt kaloriinnhold.

Relatert artikkel:
Spis riktig - forbrenn mer

Bli tynnere i en fei

Styrketrening
Dersom du slanker deg uten å trene styrke, risikerer du å miste muskler i stedet for fett.

Musklene trenger kalorier for å opprettholde forbrenningen, og synker forbrenningen vil vektreduksjonen gå saktere.

Den amerikanske professoren Donald Hensrud anbefaler oss å spise proteinrik mat (bønner, kylling, fisk, fettfattige meieriprodukter) og trene styrke i 20-30 minutter 2 - 3 ganger pr. uke.

Behold livsstil
De fleste ernæringseksperter er enige i at det er håpløst å følge en «alt eller ingenting» - strategi. Det skal heller ikke være nødvendig å leve på kun «raw food» for å bli tynn.

Undersøkelser viser at de som har størst suksess med hensyn til vektreduksjon er de som heller velger å gjøre små endringer i livet, som å spise frokost, spise mer grønnsaker, gjeninnføre godteridag o.s.v.

Styr altså unna de kortvarige og deprimerende diettene, og velg i stedet endinger du kan leve med på lang sikt.

Kosthold = alfa omega
Du kommer aldri utenom kostholdet om du skal ned i vekt. Det enkleste er altså å finne ut hvor mange kalorier du skal ha i deg i løpet av en dag, for eksempel på en kostholdstjeneste som Somebody.

Når du så vet det sjekker du kaloriinnholdet i matvarene du spiser (kan også gjøres på en kostholdstjeneste som Somebody.) Spiser du matvarer med veldig høyt kaloriinnhold (du vil bli overrasket) så finn sunnere alternativer. På Somebody kan du få forslag til alternative, sunnere matvarer, samt hvordan du kan sette sammen ditt kosthold.

Minus 0,5 kg pr uke
Med et kaloriunderskudd på 500 pr dag, går du ned 0,5 kilo på en uke. Husk på at du ikke skal spise mindre enn det som er anbefalt for deg, men heller trene mer.

Somebody er etablert og driftet av den norske ernæringseksperten Camilla Andersen, som har mastergrad i ernæring fra Universitetet i Oslo.

Som medlem av Nettavisens medlemsklubb Norgespasset, får du tilbud på Somebody

Klikk her for å lese mer om Somebody

Klikk her for å sjekke ut medlemstilbudet på Norgespasset