Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir du en problemløser

De fleste gode ideer og løsninger, er sjelden en persons verk, alene.

De fleste av oss tror at det er de mest intelligente menneskene på jorden, som har kommet opp med de beste ideene og løsningene.

Men faktisk så er det slik at de fleste gode ideer like mye er et resultat av tankeutvekslinger og diskusjoner mellom mennesker.

Det hevder i hvert fall Steven Johnsen, forfatter av boken «Where Good Ideas Come From».

Les også:
Lær spansk før sommeren!
Slik blir du et huskegeni!

En ide blir født
«Dersom du går rundt med en god ide, men aldri forteller den til noen, så er det stor sannsynlighet for at den aldri heller ser dagens lys», sier Johnsen.

Han illustrerer dette videre ved å vise til forskning gjort av psykologen Kevin Dunbar. Dunbar plasserte ut kameraer i forskningslabratorier, for å studere hvordan vitenskapsmenn jobbet.

Han så at de beste ideene ikke ble lansert av enkeltpersoner, men av grupper av mennesker som utvekslet informasjon og tanker på labmøter.

Problemløseren
Likeledes gjelder dette for løsninger på problemer. Om du tror du har svaret på et problem, eller i hvert fall litt av det, så kan det å spillet det ut i en sosial sammenheng, plutselig gi deg hele løsningen tilbake.

Hva med kreativiteten?
Men må man ikke være litt kreativ også?

«For at en ide eller en løsning skal se dagens lys, kreves vel en smule kreativitet. Men det å være kreativ har ikke noe med genetikk å gjøre», forklarer Frank Wedde, gründer og daglig leder av Hjerneklubben.no - et nettsted for trening og forbedring av hjernen.

«Vi er nemlig alle sammen naturfødte kreativitetsmestere. Forskjellen på kreative mennesker og de som oppfatter seg som mindre kreative, er nemlig først og fremst hvordan de ser på seg selv.»

«De kreative har tillit til at de vil komme fram til de riktige løsningene, selv om de ikke ser dem for seg enda, så de setter av tiden til å jobbe med det. De mindre kreative gir ikke seg selv engang en sjanse, fordi de er overbeviste om sine manglende evner.»

Så det handler bare om å ha tro på seg selv?

«Ja det, i tillegg til litt trening. Alle kan bli mer kreative, med riktig trening. Vi deler nemlig kreativitetsteknikker inn i to: venstre- og høyrehjerneteknikker, og for å bli mer kreativ er det viktig at man trener begge deler. Man må læres seg å tenke «outside the box», samtidig som man må ha med seg logikk, struktur og planlegging.»

Effektiv Hjernetrening
Ønsker du å forbedre din kreativitet, din IQ, dine læringsteknikker, din hukommelse, eller kanskje har du lyst til å lære et nytt språk? Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene opp hjernen og forebygge alderssykdommer.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no eller prøv et gratis demospill i dag!(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert. Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: http://www.scientificamerican.com)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai