Nettavisen.no

Tjenester

Slik får du billigere strøm

Strømprisene går bare en vei: oppover. Her er de beste tipsene for lavere strømregning.

Kulden sitter i både marg og bein, og vi bruker strøm som aldri før. Det fører igjen til at strømprisene bare går oppover. Dagens Næringsliv melder at spotprisene på strøm er seksdoblet på et døgn, og at prisene kan bli høye i flere måneder i hele Norge.

Strøm på anbud
Ved å bruke tjenesten minstrøm.no kan du sende strømmen din på anbud, og Nettavisen vil hjelpe deg med å flytte strømmen din automatisk til leverandøren med det billigste anbudet. Tjenesten er selvfølgelig helt gratis for deg og medfører ingen forpliktelser av noe slag.

Det beste tilbudet
Straks du er registrert så sendes det ut en varsel til aktuelle leverandører. Informasjonen du oppgir vil bli sendt til strømleverandørene som da vil kjempe om å gi akkurat deg det beste tilbudet. Bak tjenesten står blant annet Nettavisen, Klikk.no, Bergensavisen og NA24.

Klikk her for å registrere deg, få din strømavtale sendt ut på anbud - og få en billigere strømavtale før du aner det.

De beste tipsene

Ved siden av å skifte over til en rimelig strømleverandør, kan følgende tips gjøre strømregningen din betydelig mindre.

1: Litt kaldere

Ved å senke temperaturen én grad, kan du spare fem prosent av oppvarmingsutgiftene. For en familie på fire blir det godt og vel 400 kroner i året.

2: Slå av lyset

Det er liten vits i å ha fullt lys på kjøkkenet, hvis du sitter i stua. Ved å være flink til å slukke lys i rom du ikke bruker sparer du 65 kroner per lyspære som slås av i seks timer daglig. Samlet kan en familie her kan spare 260 kroner i året.

3: Skift til sparedusj

For 150 kroner kan du spare 1350 kroner i året. Det låter bra, og ifølge energiekspertene skal det ikke gå på bekostning av komforten. En sparedusj gir en årlig innsparing på 350 kroner per person, så investeringen vil lønne seg før halvåret er gått, selv om du er enslig.

4: Tetningslister holder kulda ute

God luftgjennomstrømning er viktig for innemiljøet, men aller helst bør du kunne kontrollere luftingen selv. I en dårlig tettet enebolig kan sprekker og hull samlet utgjøre et areal på størrelsen med ett A4-ark. Tetningslister er billige, bruk et stearinlys på en vindfull dag for å finne fram til dører og vinduer som ikke er godt nok tettet. Anslagsvis kan du spare 60 kroner per vindu eller dør som blir tettet. Samlet kan en familie spare 360 kroner årlig.

5: Start energimåling

Undersøkelser viser at folk som holder følge med sitt eget strømforbruk, er flinkere til å spare. Ved å lese av strømmåleren jevnlig og føre statistikk på forbruk kan du identifisere strømforbruket ditt, og enklere finne fram til bruksområder hvor det kan kuttes ned. Enøk-eksperter mener at strømbruken kuttes med mellom 5 til 10 prosent, og at du dermed kan spare mellom 700 til 1500 kroner årlig.

6: Luft kort og effektivt

I stedet for å la vinduet stå på gløtt en halv dag, bør du lufte kort og effektivt. Sørg for god gjennomtrekk slik at luften skiftes ut. Varmebesparelsen ved rett lufting anslås å utgjøre rundt 700 kroner på årsbasis.

7: Dag- og nattregulering av temperaturen

Det er liten vits i å holde 25 grader i stua over natten. Samtidig er det irriterende å våkne opp til et kaldt hus. Nå får du kjøpt flere innretninger som gjør det mulig å innstille varmeapparater til å slå seg på en time før du våkner. Kontakter med tidsinnstilling koster ikke mer enn en drøy hundrelapp, et sentralisert system for et helt hus kan koste opp mot 6000 kroner. Besparelsen vil tradisjonelt ligge mellom 400 til 1700 kroner årlig.

8: Sparepære med god fortjeneste

En sparepære gir godt lys uten å bruke like mye strøm. Dette er spesielt godt egnet til kalde rom, og utendørsbruk. Sparepæren koster rundt hundrelappen, men den årlige besparelsen anslås til 260 kroner per pære. Husk at det nå kun er sparepærer å få kjøpt, så pass på å bytte ut.

9: Isoler bedre

Dårlig isolerte hus sliter ofte med trekk fra loft eller tak. Ved å ta jobben med å isolere bedre kan du kjapt spare tusener på strømregningen, for ikke å glemme kutt i sykefraværet når den kalde trekkluften forsvinner. Isolering koster rundt 150 kroner per kvadratmeter, og besparelsen på strøm regnes til 30 kroner per kvadratmeter. Altså en investering som vil lønne seg etter 5 år.

10: Motorvarmer på deltid

I stedet for å holde motoren varm over natten, kan et koblingsur gjøre jobben god nok på ett par timer. Koblingsuret koster 200 kroner, og besparelsen ligger rundt 60 øre per frakoblede time. Gjennom vintersesongen kan du spare inn rundt 700 kroner.