Forskerne påstår nå at treningslyst, eller din motivasjon til å trene, stammer fra dine forfedre. Det er altså dine slektninger som er skyld i din eventuelle manglende motivasjon.

I et eksperiment fra 1993 fulgte forskere 224 mus i hele 43 generasjoner, og registrerte hvor langt de løp i sine løpehjul. Deretter så de på avkommet, i hele 43 generasjoner.

Slik blir du et huskegeni

Som tipptipptippoldefar
Overraskende nok fant forskerne ut at mus som hadde forfedre som løp lengre enn gjennomsnittet, også hadde en tilbøyelighet til å like å løpe langt selv. Og i og med at mus og mennesker har veldig like gener, kan vi altså konkludere med at din driv til å trene, og da særlig løpe, ligger i genene dine.

Som for oss mennesker, så man at musene som løp, både hadde bedre utholdenhet og mindre kroppsfett enn sine latere «søsken».

«Software» teller
«Det er klart at vår arv, eller vår «hardware», påvirker vår atferd og motivasjon i ulik grad», sier Frank Wedde, gründer og daglig leder av Hjerneklubben.no . «Samtidig kommer det veldig an på hva vi laster opp av«software» i vår kropp og hjerne.»

«Til sammenligning kan man si at det vil ha liten betydning om du bruker den siste og kraftigste computeren, dersom du bruker software som er utdatert,» forklarer Wedde videre. «Hvordan vi bruker hjernen vår og igjen som et resultat bruker kroppen, eller hvordan vi bruker kroppen og som et resultat bruker hjernen, er derfor vel så viktig.»

Tren hjernen på Hjerneklubben

Hva med motivasjon?
Ved å motivere oss selv, skal det allikevel være mulig å komme i gang med treningen, eller få utført oppgaven for hånd. Men hvordan gjør man dette i praksis?

«Her kan man gå mentalt eller fysisk til verks» forklarer Wedde. «Mentalt kan vi for eksempel endre vår indre dialog ved hjelp av å justere hva vi sier til oss selv, hvilken tone og volum vi bruker, osv. Vi liker neppe at andre skjeller oss ut, så da er det nok en god ide at vi ikke snakker til oss selv på denne måten heller.»

«Forbausende nok er de fleste av oss ganske flinke til å skjelle ut seg selv, i sitt eget hode. Hjernen vår er ren elekrokjemisk energi, og energi står jo som kjent aldri stille. Den beveger seg alltid på vei bort fra noe og henimot noe annet.»

«Det samme gjelder energien i hjernen vår. Tankene våre vil tilsvarende enten være på «flukt» fra noe vi er engstelig for eller på vei mot noe vi vil oppnå.»

Et kjapt eksperiment
«Dersom man vil forbedre motivasjonen ved å gå fysisk til verks, er det utrolig hva man kan oppnå ved hjelp av et enkelt grep – å forbedre holdningen,» foreslår Wedde. «Med dårlig holdning bruker vi så lite som 30% av vår lungekapasitet.»

«Som resultat får vi kun en brøkdel av oksygenet til hjernen vår, så det at energinivået og motivasjonen synker, er ikke akkurat noen bombe.»

«Et 20 sekunders eksperiment vil kanskje gjøre deg mer overbevist. Stå opp, rett deg opp i ryggen, legg hodet bakover og kikk opp i taket mens du prøver å gjøre ansiktet ditt så trist som mulig. Sett deg så ned i stolen igjen, la hode falle nedover med rund rygg og prøv å smile og være så glad du kan. »

«Med stor sannsynlighet vil du kanskje finne ut at det er vanskelig å være lei seg med god holdning? Samtidig blir det da lettere å være deprimert når holdningen er dårlig.»

Bli motivert med Hjerneklubben
Ønsker du å forbedre din konsentrasjon, akselerere læringen, forbedre din hukommelse eller kanskje lære et nytt språk? Da er Hjerneklubben.no nettstedet for deg. I tillegg til å trene og forbedre hjernen med morsomme spill og oppgaver, finner du masse spennende lesestoff om hjernen, og hvordan den fungerer.

Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene opp hjernen og forebygge alderssykdommer.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

eller

Prøv et gratis demospill i dag!(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert. Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

Medlem av Nettavisens medlemsklubbNorgespasset? Prøv Hjerneklubben gratis her!

(Kilde: Hjerneklubben.no og Scientificamerican.com)