Hele 30 % av befolkningen rammes av hjernesykdommer, men forskerne mener altså at mange av disse sykdommene kunne vært unngått om vi var like opptatt av å forebygge hjernesykdommer som de var av å forebygge kroppens forfall for øvrig.

For litt siden var det hjerneuke hos Den Norske Legeforeningen og Norsk nevrologisk forening, men også i verden under navnet «Brain Awareness Week». Formålet var å skape økt oppmerksomhet omkring hjernen, og hvordan man kan forebygge sykdommer i hjernen ved hjelp av riktig kosthold og hjernetrening.

Les også: Slik blir du et huskegeni
Les også: 30 tips for en mer velfungerende hjerne

Ikke nok fokus
Overlege og leder for Norsk nevrologisk forening Are Brean, stiller seg undrende til at folk ikke er mer opptatt av å ta vare på hjernen.

«Det er mye vi kan gjøre for å ta vare på hjernen vår. Hjernen er den mest komplekse strukturen vi kjenner til i hele universet, så hvorfor er vi ikke mer opptatt av å ta vare på den?», sier Brean i en artikkel på Legeforeningen.no.

30% rammes av hjernesykdom
«Om lag 30 % av befolkningen rammes minst en gang i livet av forstyrrelser i hjernen som f.eks. Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, epilepsi, og hjerneslag», forteller Brean videre.

«Sykdommer i hjernen og nervesystemet er den vanligste årsaken til sykehusinnleggelser i Norge. Det er anslått at 25 % av de totale helsekostnadene er knyttet til disse lidelsene.»

Styrke og vedlikeholde celleforbindelser
«Hjernen veier i overkant av en kilo og består av om lag 130 milliarder celler og disse kan ha forbindelse med så mange som 60 000 av de andre hjernecellene. Det å styrke og vedlikeholde disse forbindelsene er sannsynligvis det viktigste du kan gjøre for å ta vare på hjernen din.»

Hvordan ta vare på hjernen
Styrke og vedlikeholde cellekoblinger altså, men hva betyr egentlig det i praksis? Brean forklarer at det handler om å gi hjernen både fysiske og mentale utfordringer i hverdagen.

«Lær deg noe nytt, les bøker, spill sjakk, løs kryssord, svøm, gå, løp, hopp og balanser», foreslår Brean. «Det er også bevist at fysisk aktivitet får hjernen til å fungere bedre og beskytter mot hjernesykdommer og aldersdemens.»

Hjerneklubben.no
Hjernetrening på nett har vært populært i USA en god stund. Markedet vokste fra 225 millioner dollar i 2007 til 265 millioner i fjor, og det er estimert at hjernetreningsmarkedet kan øke til hele 5 milliarder dollar i 2015, ifølge nettstedet Sharpbrains.com

I 2009 kom fenomenet «hjernetrening på nett» til Norge, med nettsamfunnet Hjerneklubben.no Her kan medlemmene trene hjernen med spesielt gode egnede spill og programmer, samt få tilgang til utallige artikler med nyttig hjernekunnskap. Nettstedet har i dag rundt to tusen medlemmer.

Emneområdene Hjerneklubben fokuserer på er økt hukommelse, akselerert læring, økt fokus, økt IQ og forbedrede matematikk-kunnskaper. I tillegg kan medlemmene lære seg språk, og øke sine geografikunnskaper med det nye læringsspillet GeografiMester.

Prøv et gratis demospill for spansk her!

Prøv et gratis demospill for hukommelse her!

(Spillene krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Les mer om Hjerneklubben påHjerneklubben.no

Hjerneklubben gir en garanti til nye medlemmer om å doble hukommelseskapasiteten i løpet av en uke. Hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.