Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Slik gjør du det bedre på eksamen

Mange sverger til pugging de siste ukene før eksamen. Fungerer det?

Høsten er snart over, og desember og julen er i anmarsj. Men før det er det eksamenstid for mange, og har du enda ikke kommet skikkelig i gang med lesingen, begynner det å haste nå.

Pugging
Så er det bare å komme i gang da, med lesingen? Noen tar til seg pensum fortere enn andre, og den generelle regelen er at jo mer tid man setter av til skolearbeidet, jo flinkere blir man. Så løsningen er vel bare å bruke mer tid da, om man ikke har grepet på pensum enda, eller?

Lær smarte husketeknikker!

Påvirker læringsprosessen
Mange ting påvirker læringsprosessen, som elevens personlighet, lærerens teknikk, premiering og regler. Dog vet man ikke hvor godt eller hvor mye disse faktorene påvirker.

De senere årene derimot, har forskere funnet fram til teknikker som beviselig påvirker det som er viktig; hvor mye en student faktisk lærer av å studere. Vel å merke når motivasjonen er på plass. Og de er overrasket over at lærere ikke utnytter denne kunnskapen.

Les også:Slik forbedrer du konsentrasjonen

Forandring fryder
I et eksperimentet fra 1978, viste det seg at en gruppe videregåendeelever som pugget en liste med 40 ord i to forskjellige rom - et rotete og overfylt rom uten vinduer, og ett med vinduer og en flott utsikt - gjorde det mye bedre på en test i etterkant, enn kontrollgruppen som hadde pugget de samme ordene to ganger, i det samme rommet.

Senere studier har bekreftet dette funnet, som altså forteller oss at man lærer seg ting bedre ved å studere det i forskjellige omgivelser.

«Det vi tror skjer, er at man ved å endre omgivelser i læringsprosessen, så beriker man samtidig informasjonen, noe som igjen gjør den vanskeligere å glemme» forklarer Dr. Bjork, medforfatter på eksperimentet.

Ingenting galt i å ta med seg bøkene til syden noen dager altså. Finn en villig venn og en billig «hoppepåtur», og flytt læringen til varmere strøk en ukes tid.

Les også:Lær språk på 90 dager

Miks læringen
Flere studier viser også at det å studere pensum, eller andre ting man skal lære seg, på flere ulike måter, vil føre til at man husker kunnskapen man da erverver seg, bedre. Skal man lære seg et nytt språk anbefales det å bytte mellom lesing, lytting og pugging av ord.

Skal man lære seg et nytt instrument, mikser man trening på rytme, skalaspilling og det å spille hele stykker og skal man bli en godsportsutøver, må man trene både styrke, kondisjon og teknikk.

Kanskje finnes det en god lydbok på en del av pensumet du synes er tungt, og som kan hjelpe deg til å lære det lettere.

Arbeide jevnlig
Vitenskapsmenn sier at det å bruke masse tid på å pugge i forkant av en test eller prøve, ikke er bortkastet. Det er bare det at dersom man heller leser litt i dag, repeterer det samme stoffet i morgen, deretter om en uke og till sist om en måned (i den angitte rekkefølgen), så vil kunnskapen sitte mye bedre.

Det vi styrtpugger har vi mye lettere for å glemme, og da er jo også litt av vitsen borte.

Av denne grunn ansees også det å teste elever med prøver, som svært effektivt. Da tvinges elevene til å lese stoff man har lært om igjen, og på ny lære seg pensum. Samtidig sier man at «jo vanskeligere det er å lære seg noe, jo vanskeligere er det å glemme det», så tvinges man til å lære noe vanskelig i forkant av en prøve, er altså sannsynligheten for at man vil glemme det, liten.

Viktigheten av motivasjon
Dessverre vil nok ikke summen av de nevnte teknikkene alene, gi deg toppkarakter i det aktuelle faget. Det må være en viss grad av motivasjon til stede, om man skal ha utbytte av disse teknikkene. Og motivasjonen må du selv finne i deg selv. Spør deg selv hvorfor er det viktig for deg å gjøre det bra på denne prøven, så vil du nok finne svaret.

Effektiv hjerne med Hjerneklubben
Ønsker du å lære teknikker for å huske bedre, teknikker for å lære fortere eller for å forbedre konsentrasjonen? Alt dette og mere til, kan du lære på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer.

Les mer om Hjerneklubben her

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

(Kilde:New York Times)