Nettavisen.no

Tjenester
Denne vakre, franske damen har gjort som mange andre under EM: Fått ansiktet målt i fargene til hjemlandet.
Denne vakre, franske damen har gjort som mange andre under EM: Fått ansiktet målt i fargene til hjemlandet. Foto: Ian Walton (2012 Getty Images)

Slik husker du EM-vinnerne

Vi nærmer oss slutten for årets EM, og nok et lag blir stående som vinner. Men, husker du de tidligere vinnerne?

Selv om det er aldri så stor jubel når et lag vinner et mesterskap, så glemmer vi fort med tiden.

Får vi i dag spørsmål om hvem som stakk av med seieren i EM for fire år siden, må mange tenke seg godt om. Og enda færre husker hvem som vant i 2000.

Test deg selv:
Klikk her for å teste din hukommelse med Hjerneklubbens hukommelsestest!

Briljere med kunnskap
Men både for egen del, for å kunne briljere ovenfor venner og bekjente og for å ære vinnerlandene hadde vært fint å husket de tidligere vinnerne.

Frank Wedde, gründer av Hjerneklubben og ekspert i hukommelse og husketeknikker forklarer oss under hvordan det lett kan gjøres ved hjelp av noen morsomme og enkle huskefantasier.

Visualisering + noe kjent
Alt som skal til er å visualisere noen rare handlinger på noen steder du allerede kjenner, slik som i Oslo sentrum.

Du må først bli bevisst rekkefølgen fra Frognerparken og de forskjellige stedene langs Karl Johan og helt ned til Trafikanten.

Disse stedene vil være dine lagringspunkter for de forskjellig europamesterskapene. Det er i grunn bare å hoppe i det, for dette vil både gå enklere og fortere enn du tror ...

Sovjet slo Yugoslavia i første EM
Første EM var i 1960, og deretter har det blitt arrangert EM hvert fjerde år. I dette mesterskapet slo Sovjet Yugoslavia.

Det første stedet du mentalt lagrer huskefantasien din i er Frognerparken.

For å lagre det hele kan du for eksempel se for deg Stalin (Sovjet) kaste en Yoghurt (Yugoslavia) på Monolitten.

For å huske hvem som vant mot hvem trenger du kun å forestille deg hva som skjer i Frognerparken og hvem som kommer «vinnende» ut i huskefantasien din.

Her var det jo Stalin som kastet Yoghurten, så det betyr at det var Sovjet som vant.

Test deg selv!
Under har vi laget hele listen med tilsvarende huskefantasier for deg. Les den, og test deg selv med jevne mellomrom for å se hvor lett det er å huske med huskefantasier.

Det krever litt ekstra innsats første gangen, fordi du også må lære huskestedene i riktig rekkefølge, men så fort du kan de kan du også bruke de som utgangspunkt for mye annet du vil huske.

(Se mer info under tabellen!)

Tren hjernen og forbygg Demens

Har du lyst til forbedre hukommelsen yttligere, lære språk eller øke din IQ? Hjerneklubben.no ble lansert i mai 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trimme hjernen og forebygge aldersdemens.

I tillegg til å lære hvordan man kan forbedre hukommelsen lærer medlemmene av Hjerneklubben teknikker for å forbedre fokuset, akselerere læringen og øke sin IQ.

Du kan også få vite hvordan du kan lære språk på kortere tid eller hvordan du raskt kan forbedre dine geografikunnskaper. Det beste av alt er at all læring skjer ved hjelp av morsomme spill og teknikker.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Prøv et gratis demospill for språk her!
(Spillet krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.

(Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste. )