Det kan være vanskelig å ta til seg ny informasjon, og spesielt informasjon som du bare må lære deg fordi det er en del av kurset du tar eller jobben din. De fleste av oss husker bare det nye vi har lært i 12 - 24 timer etterpå, om vi ikke bevisst går inn for å lære oss det for godt.

Dersom du ikke bestemmer deg for at du skal huske det du lærer eller den nye kunnskapen, så kommer du nemlig heller ikke til å huske det (som for eksempel fargen du så på flest biler på vei til jobb i dag).

Prøv hjernetrening på nett

Korttidshukommelsen
Hjernen vår jobber som en søkemotor, og når du tilfører den ny informasjon lagres, eller rettere sagt legges det, i korttidshukommelsen. Når du ønsker å huske noe leter hjernen i korttidshukommelsen, og den kan jobbe med å lete her en stund, mens du gjør noe annet. Dette er grunnen til at du kan plutselig komme på en sang flere timer etter at du først forsøkte å huske den.

Dersom du forsøker å huske noe etter at det har gått en lang stund, så vil hjernen din mest sannsynlig ha vanskeligheter med det, fordi du har glemt det. Hjernen vet nemlig ikke forskjellen på nytttig og unyttig informasjon, så i utgangspunktet lagres all informasjon likt i korttidshukommelsen, og gammel informasjon blir dermed vanskelig å huske. Dette igjen betyr at selv om noen forteller deg den hemmelige oppskriften på suksess, så vil du glemme den om du ikke bestemmer deg for å lære den.

Hvordan lagre kunneskap
Det er altså vanskelig for hjernen å skille mellom nyttig og unyttig informasjon, så for å lære deg noe må du altså bestemme deg for at du skal lære deg det, eller «take action».

Den beste måten å lagre kunnskap i langtidshukommelsen er å tvinge deg selv til å huske informasjon, ved å repetere det nye du har lært mange ganger.

Her er det viktig å huske på at det ikke handler om å pugge informasjon, men å lese noe om igjen og forstå det. Hvis du bare pugger vil det være vanskelig for hjernen å finne tilbake informasjonen ved å bare huske litt. Vanligvis husker vi bare litt, også kommer resten av seg selv, men har du ikke forstått det du har lært kommer ikke resten av seg selv.

Test deg selv med dette hukommelsesspillet

Loggføring
En god metode for å lære noe er loggføring. Det handler om å, enten ved hjelp av en notisbok eller på PCen, skrive ned dato for når du lærer noe og en stikkordsliste over det du lærer. Deretter skal du repetere listen og dine assosiasjoner til ordene ved slutten av dagen, etter tjuefire timer, etter en uke, etter en måned og etter et år. Noen velger også å se over gamle logger hver uke, for å være sikker på at ting sitter, men det er selvfølgelig opp til den enkelte.

For å huske denne metoden du nå lærte så er det bare å komme i gang med loggføringen. Husk å systematisere slik at det er enkelt å finne tilbake og se hva du skal pugge hver dag. På en vanlig dag, om du ikke går på skole eller tar et kurs, så er det kanskje ikke noe i det hele tatt, så det er ikke like omfattende som du kanskje nå skulle tro.

Rimsystemet
Anders Wedde, som er daglig leder i Hjerneklubben.no, forteller at alt som skal til for å huske noe, egentlig bare handler om å assosiere den nye kunnskapen med noe kjent i hjernen. Da skapes nye koblinger og vi husker den nye informasjonen.

Han forteller om en teknikk, Rimsystemet, som er godt egnet for å huske mindre mengder med informasjon, som en bankkortkode eller en handleliste. Hvis du skal huske en bankkortkode har du altså fire tall (ukjent informasjon) du skal lære deg. Hvis du så lager fantasier (kjent informasjon) for hvert av tallene, og setter de sammen til en historie, blir det lettere å huske koden.

Eks.
Hører du at tallet 1 kan rime på «ben», tallet 2 kan rime på «do», tallet 3 kan rime på «te» og tallet 4 rimer på «flire»?
La oss nå si at pin-koden til bankkortet ditt er «1342». Forestill deg et «levende» Visa-kort som sparker (1-ben) til tekoppen (3-te) og at du flirer (4-flire) så mye at du må på do (2-do). Når du så vil huske pin-koden din, trenger du bare å se for deg Visa-kortet ditt for at dagdrømmen din kommer tilbake til deg.

Hos Hjerneklubben kan du lære flere slike systemer og spille underholdende spill som virkelig setter fart på hukommelsen din.

Aldri fylt opp
Om du er redd for at hjernen din skal bli for full av informasjon, til at du skal kunne lære deg nye ting, så trenger du ikke være redd for det. Hjernen har en enorm kapasitet, så det vil ikke skje. Dersom du har lyst til å lære flere slike huskesystemer, finner du de på Hjerneklubben.no. du finner også mer om hukommelse og husketeknikker her:

Hjerneskolen del to: Lær teknikkene - bli huskegeni

Tren hjernen på Hjerneklubben.no
Hjerneklubben er en nyoppstartet tjeneste for deg som vil trene hjernen til blant annet bedre hukommelse og konsentrasjon, høyere IQ og raskere hoderegning. I tillegg kan du lære deg et språk på en brøkdel av tiden. Les mer om Hjerneklubben her

(Kilde: Hjerneklubben.no og Freestylemind.com)