Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Slik kan du lære et språk raskere

Ny forskning avslører at andre ting enn glosepugging er effektivt i språkopplæringen.

Du har sikkert hørt at det å holde hjernen i aktivitet og utfordre den, holder alderssykdommer som Alzheimer på avstand.

Men det hjelper ikke å løse sudoku i all evighet - vi må nemlig jakte på nye utfordringer om det skal ha noen effekt.

Prøv et gratis demospill for språk her!

Nye muligheter
Å lære et nytt språk er en fin måte å utfordre hjernen på. Ikke bare oppnår du gevinsten fra selve hjernetreningen.

Du åpner jo samtidig opp for muligheten til å snakke med millioner av nye mennesker og lese ting du tidligere var helt avskåret fra. Og på ferier kan det by på helt nye opplevelser.

Sjekk hukommelsen:
Klikk her for å prøve huskespillet

Teknikker og fantasi
Nettavisen har tidligere skrevet om at du på Hjerneklubben.no kan lære språk raskt og enkelt ved bruk av fantasien og smarte husketeknikker. Dette er gründer Frank Wedde et godt eksempel på, som har brukt de samme teknikkene for å lære seg ikke mindre enn syv språk.

Læring via gestikulering
I nettmagasinet Newscientist.com kan man lese at forskere nå hevder at det å ta i bruk gestikuleringskunsten kan øke læringshastigheten ytterligere i forhold til normal skriftlig og muntlig læring.

I et nylig gjennomført eksperiment ved Max Planck Instituttet i Leipzig, Tyskland, fikk 20 frivillige personer et seksdagerskurs i det kunstige språket «Vimmi».

Halvparten av språket ble lært bort på normalt vis ved hjelp av muntlige og skriftlige øvelser, mens den resterende halvparten ble lært bort gjennom å relatere ord til kroppsbevegelser.

Forsøket viste at ord lært ved å knytte de til kroppsbevegelser var enklere for deltagerne å huske enn ord lært på mer ordinært vis. Dette gjaldt også for ord som ikke intuitivt og umiddelbart kunne relateres til en bevegelse, som for eksempel ordet «heller/i stedet for».

Vrien opplæring hjelper
Manuela Macedonia og Thomas Knösche som står bak eksperimentet hevder at hjernen fungerer slik at jo vanskeligere noe er å lære, jo lettere er det å gjenfinne kunnskapen i hjernen eller huske den.

De baserer sine uttalelser på scanning av hjerner gjort under forsøk.

Deres funn kan relateres til språkopplæringen Hjerneklubben tilbyr. Ved å bruke litt mer tid på å lære et enkelt ord og knytte det opp i mot bilder/fantasier, sitter det bedre og man føler at man husker lettere, helt uten at man har behøvd å pugge.

En suksess
Hjerneklubben.no er det første norske nettstedet for trening av hjernen. Det ble lansert i mai 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trimme hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å lære språk lærer medlemmene av Hjerneklubben teknikker for å forbedre hukommelsen, forbedre fokuset og akselerere læringen.

Du kan også lære hvordan du kan øke din IQ eller hvordan du raskt kan løse regnestykker i hodet, ved hjelp av morsomme spill og teknikker. Vil du bli bedre i geografi, har du også muligheten til å lære teknikker for dette.

Prøv et gratis demospill for språk her!

(Spillet krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.

(Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste. )

(Kilde: http://www.newscientist.com)