Nettavisen.no

Tjenester

Slik øker Google trivselen og produktiviteten på jobb

Selskapet har kun ett mål for øye når det kommer til kontordesign.

Hva er den beste måten å utforme et kontor på? Dette er gjerne et tilbakevendende tema, og spesielt går debatten mellom åpne kontorlandskap og lukkede kontorer høyt. Googles kontorer verden over blir ofte trukket frem når det er snakk om å være langt fremme på kontordesign, og som en talsperson fra Google fortalte New York Times:

- Designerne bak Googles kontorer har kun ett mål: Å skape det gladeste og mest produktive arbeidsmiljøet i verden.

Hva gjør så Google for å oppnå dette? AJ Produkter har besøkt Googles europeiske hovedkontor i Dublin, Irland for å hente inspirasjon til hvordan man kan designe kontorlokalene best mulig.
Husk at selv om dere ikke er Google hverken i størrelse eller forretningsområde, er det flere av tipsene som er raske og rimelige å gjennomføre:

8 tips for økt trivsel og produktivitet på jobb

1. Bruk av farger
Kontorlandskapet behøver ikke være i hvitt og grått. Ikke vær redd for å bruke farger, og å variere farger og utforming mellom ulike avdelinger og rom. Bedrifter som Pixar og Google viser hvordan kreative arbeidsmiljøer stimulerer til økt innovasjon. Hos Google bytter avdelingene plasser med noen måneders mellomrom, nettopp for å gi de ansatte nye omgivelser de kan la seg inspirere av. Et av rommene designert til morgenmøter er et knalloransje rom uten bord, for en kick-start på dagen.

2. Få naturen inn på arbeidsplassen
Grønnplanter ved kontorplassene og en cafe innredet som en eng med kunstgress på gulvet, samt sommerfugler på veggene er noen av måtene Google bringer naturen inn på jobb. Dette er det en god grunn til – les om hvordan naturen påvirker helsen vår.

3. Mulighetene i det tilfeldige møtet
Selv med flere tusen ansatte består ikke Googles kontorer av store haller med kontorplasser. De åpne landskapene er relativt små, og man har ikke vært redd for å skjerme for støy ved hjelp av vegger . Noe annet som er verdt å merke seg er at det er lagt til rette for at man skal kunne møte på andre på tvers av avdelinger, for eksempel på vei til en av kantinene. På denne måten kan folk som jobber med forskjellige ting diskutere ulike problemstillinger fra ulike perspektiver, noe som bidrar til nye og innovative løsninger.

4. Påfyll av energi
For at de ansatte skal kunne fungere godt og holde energien oppe, sørger Google for å ha mat og drikke lett tilgjengelig uansett hvor du befinner deg. Flere kantiner, cafeer og kaffebarer gir deg et variert utvalg av mat, og du slipper å tenke på å ha med matpakke. Ingen av spisestedene er like, og variert kantineinnredning og utforming gjør at du kan finne dine favorittoaser i løpet av dagen.

5. Rom for samarbeid

Møterom er noe de fleste større bedrifter har opptil flere av, men disse kan med fordel varieres i størrelse. Et møterom trenger ikke å være formelt og stivt med et møtebord med stoler rundt, det kan bestå av et rom med sittesekker plassert i en sirkel på gulvet. Google har i tillegg til møterom en rekke avlukker i ulike størrelser, og som i varierende grad er skjermet av fra resten av lokalene. På den måten er det enkelt å finne et sted å samarbeide med en kollega - eller sitte for deg selv om du trenger å konsentrere deg.

6. Rom for hvile
Noen ganger trenger du bare å komme deg bort fra oppgavene, lukke øynene og puste. Google har en rekke hvilestoler tilgjengelig, noen befinner seg også i små kuber om du virkelig vil ha det stille rundt deg.

7. Fokus på helse
Med både treningssenter og basseng tilgjengelig har Google fokus på aktivitet - i tillegg finner du alltid vann, frukt og sunne snacks i nærheten. Det er kanskje ikke gjennomførbart for alle bedrifter å sette av plass til eget treningsrom, men man kan for eksempel dekke treningsavgift og la ansatte trene i arbeidstiden likevel.

8. Lek for energi og kreativitet
Enten man står fast på en oppgave eller bare trenger avkobling, kan det være godt å komme seg vekk fra kontorplassen og i aktivitet. Biljard som hos Google, ringspill som hos AJ Produkter eller det alltid populære fussballbordet gir mulighet til å øke energien og få en pause fra oppgavene. Google har også husker tilgjengelig på en av takterrassene, i tillegg til innendørs i en av caféene.