Gå til sidens hovedinnhold

Slik klekker du en god ide

Lær hvordan du kan finne originale løsninger på problemer, og bli mer kreativ i hverdagen.

Dersom du går rundt med en god ide, men aldri forteller den til noen, så er det stor sannsynlighet for at den aldri heller ser dagens lys. Det hevder i hvert fall Steven Johnsen, forfatter av boken «Where Good Ideas Come From».

Utveksle tanker
De fleste av oss tror at det er de mest intelligente blant oss, som har kommet opp med de beste ideene. Men faktisk så er det slik at de fleste gode ideer like mye er et resultat av tankeutvekslinger og diskusjoner mellom mennesker.

Lær språk på 1-2-3

Johnsen illustrerer dette ved å vise til forskning gjort av psykologen Kevin Dunbar. Dunbar plasserte ut kameraer i forskningslabratorier, for å studere hvordan vitenskapsmenn jobbet. Han så da at de beste ideene ikke ble lansert av enkeltpersoner, men av grupper av mennesker som utvekslet informasjon og tanker på labmøter.

Ta for eksempel GPS`en. Denne smarte lille tingen, som vi i dag sverger til som navigasjonssystem i bilen og på fjellltur, ble faktisk oppfunnet når forskere forsøkte å fastslå den eksakte posisjonen til den russiske satilitten Sputnik, på dens ferd gjennom rommet.

Utvikle din kreativitet
«Å være kreativ har ikke noe med genetikk å gjøre», forklarer Frank Wedde, gründer og daglig leder av Hjerneklubben.no - et nettsted for trening og forbedring av hjernen.

«Vi er nemlig alle sammen naturfødte kreativitetsmestere. Forskjellen på kreative mennesker og de som oppfatter seg som mindre kreative, er nemlig først og fremst hvordan de ser på seg selv.»

«De kreative har tillit til at de vil komme fram til de riktige løsningene, selv om de ikke ser dem for seg enda, så de setter av tiden til å jobbe med det. De mindre kreative gir ikke seg selv engang en sjanse, fordi de er overbeviste om sine manglende evner.»

Så det handler bare om å ha tro på seg selv?

«Ja det, i tillegg til litt trening. Alle kan bli mer kreative, med riktig trening. Vi deler nemlig kreativitetsteknikker inn i to: venstre- og høyrehjerneteknikker, og for å bli mer kreativ er det viktig at man trener begge deler. Man må læres seg å tenke «outside the box», samtidig som man må ha med seg logikk, struktur og planlegging.»

Effektiv Hjernetrening
Ønsker du å forbedre din kreativitet, din IQ, dine læringsteknikker, din hukommelse, eller kanskje har du lyst til å lære et nytt språk? Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene opp hjernen og forebygge alderssykdommer.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no eller prøv et gratis demospill i dag!(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert. Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: http://www.scientificamerican.com)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien