En husforsikring dekker deg mot brann, men du kan aldri være 100 prosent sikret mot brann. Likevel er det mye du kan gjøre for å redusere faren for at ditt hjem blir rammet. Her er 10 tips som gjør det mer brannsikkert hjemme hos deg:

1. Pass på at røykvarsleren er i orden

Det er påbudt med røykvarsler i norske hjem, og trolig det viktigste livreddende tiltaket i boligen din. Myndighetene har pålegg om minst én røykvarsler i hver etasje, men du bør i tillegg ha varsler på alle soverom. If Skadeforsikring anbefaler optisk røykvarsler, den oppdager for eksempel ulmebrann raskere enn de gamle ioniske varslerne. Seriekoblede varslere - gjerne med trådløs sammenkobling - gir ekstra sikkerhet: Piper én piper alle. Røykvarslerne bør testes en gang i måneden med testknappen, og gjerne et par ganger i året med røyk: Blås røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren. Du bør bytte batteri og rengjøre røykvarsleren for støv og smuss en gang i året.

2. Ha slukkeutstyr lett tilgjengelig

Du må også ha brannslange eller brannslukningsapparat boligen, og det anbefales å ha begge deler. Slukkeutstyret skal være lett tilgjengelig og helst i hver etasje. Som et tillegg til slange og brannslukningsapparat kan du ha slukkespray på boks. Sett en sprayboks lett tilgjengelig i hver etasje og på kjøkkenet. Pass på å velge slukkespray med ABF-egenskaper. Den kan også slukke brann i fett på kjøkkenet.

3. Sjekk at alt er i orden i boligen din

Det kan være lurt å gjennomføre en boligsjekk med jevne mellomrom, der du får fagfolk til å gjøre deg oppmerksom på hva som trengs av vedlikehold og oppgraderinger i boligen din. Kanskje oppdager de feil og mangler som utgjør brannfare.

4. Gå sikkerhetsrunden før du legger deg

Mens du slår av lysene for kvelden, ta en titt rundt deg for å se at stearinlys er slukket, at ovner ikke er tildekket eller at du har mobil, nettbrett, bærbar PC eller andre elektriske apparater til lading. Prøv alltid å lade tidligere på kvelden, slik at du er våken og til stede.

5. Ikke vask mens du sover

Ikke forlat boligen eller legg deg med oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel på.

6. Invester i boligalarm

Når ulykken først er ute gjelder det å få varslet brannvesen raskt. Dersom du har en boligalarm med inkludert brannvarsling blir brannvesenet varslet selv om du ikke er hjemme, og skadeomfanget blir kanskje mindre fordi hjelpen raskt er på plass. I tillegg blir husforsikringen rimeligere dersom du har brannvarslingssystem installert i boligen.

7. Vær forsiktig med åpen flamme

Hele 30 prosent av brannårsakene i Norge kan knyttes til bruk av åpen flamme og håndtering av aske. Husk å ikke plassere levende lys i nærheten av brennbart materiale og å slukke disse når du forlater rommet. Ikke tøm varm aske i søpla.

8. Bruk godkjente håndverkere

Husk at bare godkjente installatører har lov til å montere og reparere elektrisk utstyr. Ved å bruke autoriserte håndverkere er du bedre sikret mot brann og andre skader, og du har en garanti å vise til dersom skader likevel skulle oppstå.

9. Vær oppmerksom når du kokkelerer

Skru alltid ned eller av kokeplatene dersom du går ut av rommet. Tørrkoking er nemlig en av de hyppigste brannårsakene. Det samme er mat som blir glemt i stekeovnen om natten, så dropp frossenpizzaen etter turen på byen.

10. Vær oppmerksom etter tordenvær

Strømstyrken på et lynnedslag varierer fra noen tusen til 300.000 ampere, mens et vanlig sikringsskap tåler strømstyrker på mellom 10 og 80 ampere. Et lynnedslag kan derfor svekke elektriske anlegg i hus langt unna, og det kan oppstå uregelmessigheter lenge etter at tordenværet er over. Vær derfor oppmerksom på dette, for eksempel hvis sikringer og lyspærer går i tide og utide.

En god husforsikring

I tillegg til disse tiltakene må du selvsagt ha en husforsikring, slik at du får erstatning dersom ulykken først er ute.

Med If Husforsikring er du dekket mot brann, vannskader, tyveri og naturskader.

Du kan velge mellom standard og super husforsikring. Velger du super får du blant annet If boligsjekk hvert fjerde år, slik at du får avdekket potensielle brannfeller og får oversikt over hvilke oppgraderings- og vedlikeholdsbehov huset ditt har.

Les mer om If standard og super husforsikring her.