Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Slik utvikles gode vaner

Mange sliter med å velge sunt, selv om de vet at det er til deres eget beste.

Ny forskning avslører at kunnskap og sunne holdninger ikke nødvendigvis endrer en dårlig vane.

Vanene bestemmer
Forsker Pirjo Honkanen ved Nofima Marked forteller at selv om de fleste

nå vet at fem frukter om dagen er bra for de, så kjøper de ikke mer frukter av den grunn.

Ned i vekt?
Tell hvor mange kalorier dine daglige matvarer inneholder, og bytt ut verstingene her!

Honkanen leder et pågående forskningsprosjekt hvor man forsøker å avklare hvilken betydning vanene våre har for valg av matvarer, når vi handler.

«Hvordan atferd blir vaner, er fremdeles et uavklart spørsmål», sier Honkanen. «Det samme gjelder for hvordan usunne vaner kan endres og hvilke tiltak som fungerer best. Det er en utbredt oppfatning blant forskere at valgene styres mer av vaner enn rasjonelle beslutninger.»

Dårlig helse
«Grunnen til at det er så viktig å forske på dette, skyldes økningen i matrelaterte sykdommer», forklarer Honkanen. «Hadde man funnet ut hvilke faktorer som påvirker ens valg, kunne man kanskje også endret folks vaner, og dermed redusert antallet kostholdsrelaterte sykdommer.»

Forskernes tese er at handling skjer automatisk, og at selv om holdningene endres, så forblir vanene de samme. Så hvordan kan vi da endre vanene våre?

Disiplin, planlegging og noe nytt
Forskerne sier at mange av innkjøpene våre er impulsstyrte, og at dersom man har mye selvkontroll så resulterer det i mindre impulskjøp.

Vaner utvikles gjennom rutiner og stabilitet, og endres først dersom vi gjør noe helt nytt, som å fly til et nytt sted.

Nå kan vi ikke alle gjøre det, så Honkanen foreslår at man for eksempel kan bestemme seg for å spise et eple hver gang man har lyst på en sjokolade. Det å planlegge et nytt valg, kan nemlig være med på å bestemme hva du handler i butikken.

Forskning viser at folk er mer tilbøyelige til å handle sunt, dersom de har planlagt det.

Et annet tips er å fjerne godteriet fra kassaområdet, og sette ned prisen på frukt og grønt, noe mange butikker heldigvis allerede har gjort.

Vil du ta kontroll?

kostholdstjenesten Somebody kan du lage deg en kostholdsdagbok, søke opp alle dine daglige matvarer i basen, og erstatte de med sunnere alternativer. Klikk her for å gå til Somebody

(Kilde: Forskning.no)