Nettavisen.no

Tjenester
Det er mye penger som står på spill ved et boligsalg. Dette vet meglerene, og vil være godt forberedt når de kommer hjem til deg for befaring.
Det er mye penger som står på spill ved et boligsalg. Dette vet meglerene, og vil være godt forberedt når de kommer hjem til deg for befaring. (Thinkstock.com)

Slik velger du riktig megler

Valget ditt kan gi flere hundre tusen ekstra.

Boligen er den største verdien i ditt liv. Dersom du skal kjøpe ny bolig, vil for eksempel 200 000 ekstra i egenkapital gjøre at du kan kjøpe noe som koster 600 000 mer.

Uansett, det er mye penger som står på spill. Dette vet meglerne og de vil være godt forberedt når de kommer på befaring hjem til dere.

Men, det at megler er godt forberedt denne gangen, betyr ikke at megler er det i forbindelse med salget. Det er derfor en del ting du kan være oppmerksom på, som øker sannsynligheten for en god pris.

Slik husker du hvordan du velger best megler

«Slik husker du» seriene er levert av hjerneklubben.no.

For de fleste vil det være ganske naturlig å lagre disse punktene mentalt i sin egen bolig, slik som (1) sengen, (2) toalettet, (3) dusjen, (4) kjøkkenet og (5) gangen; den naturlige rekkefølgen for mange å forlate hjemmet sitt på.

1. SENGEN: Hva har de solgt? Be om referanser fra salg i området, påse at det er megleren du møter som har gjort salgene. Det hjelper ikke deg om en annen megler fra meglerkontoret har solgt bra der. Det er ikke den som jobber med ditt salg. Meglere har provisjonslønn og hjelper ikke hverandre nevneverdig. Husketips: Se for deg massevis av små hus plassert i sengen din (megler bør ha solgt mange hus i nabolaget).

2. TOALETTET: Er megleren en som lytter, eller prater? Husk det er dine behov som skal frem. De dyktigste selgerne er de som evner å lytte til kjøperens behov. Husk dette handler ikke om hvem som klarer å selge boligen din, men om hvem som får høyest pris. Den som er flinkest til å lytte til kjøpers behov får som regel de beste kundene. Husketips: Se for deg et stooooort og et lite øre i toalettet (er megler dårlig eller flink til å lytte).

3. DUSJEN: Er det mange klager på megleren? Spør om det. Det er ikke farlig, du trenger ikke å legge vekt på svaret. Men det kan gi deg en pekepinn på om det oppstår konflikter etter at salget er gjennomført. Det hjelper ikke med god pris, om du ender opp i årelange rettssaker etter salget. Husketips:I dusjen møter du plutselig mange tomler som peker ned (klager).

4. KJØKKENET: Er markedspakken god nok? Er det deg, eller megler som skal markedsføres. Igjen se om den pakkeløsningen megleren tilbyr føles som noe som er tilpasset deg og dine behov, eller om det er en standardisert løsning. Husk markedsføringen er viktig. En ekstra budgiver kan være verdt veldig mye penger. Husketips: På kjøkkenet ser du naturlig for deg en matpakke med annonser som pålegg (markedspakke).

5. GANGEN: Velg sak og ikke person! Når du til slutt velger megler er ikke personkjemi er det du er på utkikk etter. Ja det er hyggelig om dette er noen du liker, men den du skal ha er den som kan lever best resultat. Deretter går dere hver sin vei og trenger ikke snakke sammen igjen. Velg den som leverer, og ikke nødvendigvis den du liker. Husketips: I gangen ser du deg selv i speilet med et kryss over ansiktet ditt (tenk sak – ikke person).

Flere tips for å huske bedre eller trene hjernen?Lær mer på Hjerneklubben.no