Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Scanpix

Slipp fartsbøter enkelt og greit

Det er utrolig enkelt å unngå at fartsboksene på norske veier tar bilde av deg.

Å unngå en fartsbot er selvfølgelig enklest hvis man holder fartsgrensen, men noen ganger kan man både ved å følge litt for dårlig med eller andre forhold komme litt over slik at det i utgangspunktet betyr en bot. Det har aldri vært så mange som passerer fotobokser, men antallet som får bøter har gått kraftig ned. En av bakgrunnene er at stadig flere bruker en såkalt fotoboksvarsler.

124 millioner passeringer ble kontrollert av fotobokser i 2008, men antallet bøter sank fra 159 000 til 143 000. Kun 0,19 prosent av alle bilister som blir kontrollert i fotobokser bøtelegges, mens andelen er på hele 6 prosent ved manuelle fartskontroller.

Nå kan du vinne testvinneren «Cruise Control Fotoboksvarsler» ved å registrere deg på Nettavisens nye gratistjeneste Bileier.no. Tjenesten er din hjelp i hverdagen med bilen hvor du kan bli varslet om EU-kontroll, noe staten ikke lenger gjør - eller raskt og enkelt få anbud på det du må ha fikset på bilen.

Vinn fotoboksvarsler i helgen
Det er allerede over 10 000 biler registrert på bileier.no, og for å feire dette ga vi bort en fotoboksvarsler til en som registrerer seg fredag 20.august. Vinneren blir offentliggjort til uken, men siden såpass mange viste interesse for både tjenesten og konkurransen har vi gått til innkjøp av en fotoboksvarsler til, og gir denne bort til noen som registrerer seg lørdag eller søndag. Alt du trenger å gjøre er å gå til www.bileier.no og fylle ut et enkelt skjema, og du vil bli varslet om når du får EU-kontroll.

Det hele er selvfølgelig helt gratis, og medfører ingen forpliktelser.

Hvis du allerede er registert, så kan du være med i trekningen av fotoboksvarsleren ved å gå til bileier.no og oppdatere din egen profil ved å trykke på lenken du fikk tilsendt da du registrerte deg.

Dette er varsleren
Den trådløse fotoboksvarsleren dekker Norge og Sverige, og har satellittoppkobling for å sjekke din hastighet mot fartsgrensene. Boksen har 22 timers battertid, og enheten slås automatisk av når bilen står stille. Varsleren er selvfølgelig helt lovlig.

Varsleren fikk 5/6 i Lyd & Bilde, og DinSide skrev følgende:

Å komme litt over tillatt hastighet, er noe som skjer de fleste, bevisst eller ubevisst, fra tid til annen... Med denne om bord er det kort sagt umulig å kjøre forbi en fotoboks uten å være klar over det.

Fotoboksvarsleren fungerer også på gjennomsnittsmålinger. Cruise Control vil varsle dersom du kjører for fort mellom to fotoboksene som måler gjennomsnittshastigheten din. Dersom fartsgrensen er 80 km/t vil den varsle i det du passerer gjennomsnitthastighet på 80 km/t. Dersom du ligger i kø og kjører 70 km/t og deretter øker farten vil den begynne å pipe i det du når gjennomsnitt på 80 km/t. Det begynner med andre ord ikke å varsle før du har "tatt igjen det tapte".

Du kan lese mer om fotoboksvarsleren her

Se varsleren i praksis her:

Har du husket EU-kontroll?
Biler med tillatt totalvekt under 3500 kilo skal kontrolleres første gang fire år etter første registrering, og så hvert annet år.

Fra og med 2010 sender imidlertid ikke Statens Vegvesen lenger et eget brev til bileiere om fristen for EU-kontroll.

Mediehuset Nettavisen har derfor utviklet nettsiden www.bileier.no, en tjeneste som varsler deg i god tid før bilen din må inn til kontroll. Tjenesten ble lansert rundt påsketider i år, og så langt har over 10.000 lesere registrert seg.

Verkstedarbeid på anbud
Bileier.no kan også brukes til å finne verksteder i ditt nærområde som ønsker å utføre EU-kontroll eller annet verkstedsarbeid for deg.

Ved å legge oppdraget ditt ut på anbud på bileier.no, mottar du tilbud fra flere verksteder. Du får dermed en god oversikt over hva prisnivået ligger, og du kan ta kontakt med det verkstedet som er billigst eller fremstår som mest seriøst.

Både EU-varslingen og anbudstjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Registrer bilen din på Bileier her.