Mange av oss spiser både mer enn vi orker og mer enn vi trenger, men det er ikke alltid å lett å vite når nok egentlig er nok.

Vi skal jo holde oss mette en stund, så det gjelder å spise så det holder til neste måltid, og referansepunktene er vage. Vi sammenligner oss med hva vi spise i går,

hva vi er opplært til at er nok mat og kanskje ser vi på hva andre spiser. Men hvordan skal vi unngå å spise for mye?

Få kontroll med Somebody - lær kaloritelling i dag!
Klikk her for å lese mer

Tommelen opp for oppdelt mat
I en amerikansk studie beskrevet på nettsiden Womenshealthmag.com ble en gruppe studenter servert en udelt bagel, mens en annen gruppe fikk den samme bagelen oppdelt i 4 biter.

Det viste seg da at de som fikk bagelen oppdelt i fire spiste mindre av den, i tillegg til at de også forskynte seg med mindre mat ved buffeten 20 minutter senere.

«Det handler om å lure hjernen», sier Devina Wadhera til, en avgangsstudent ved Arizona State University som lagde og analyserte studien, til magasinet.

«Når mat blir skåret opp i biter, så ser det ut som om det er mer på tallerkenen. Dermed lurer øynene igjen magen til å tro at vi spiser mer enn vi faktisk gjør.»

Kun hel mat
Wadhera sier også at det fungerer best på mat som ikke naturlig er delt fra før, som kylling, pizza eller biff. Å skjære opp pommes fritesen er det dermed ikke noe poeng i.

Dersom du allerede skjærer opp sandwichen i to - del den en gang til, og enda en. Det er med andre ord kanskje ikke så dumt å spise konsekvent med kniv oog gaffel.

Pringles og M-sjokolade
Et annet tips er å nøye seg med en og en bit av gangen. Som for eksempel når vi koser oss med litt godteri, så har mange lagt til seg uvanen med å proppe munnen fullest mulig. Wadhera råder oss i stedet til å forsøke å nyte én og én bit eller ett og ett flak.

I tillegg har man noen mentale strategier man bør endre, som å fortelle seg selv at en muffins faktisk er et måltid og ikke bare en snack.

Et tredje triks
Vil du ta kosthold på alvor, bør du i tillegg telle dine kalorier ved å føre en kostholdsdagbok. «Det finnes ikke usunn mat - bare usunne mengder», hevder Camilla Andersen, ernæringsfysiologen som står bak kostholdstjenesten.Somebody - et nettsted hun har åpnet for alle som vil ta kontroll over sitt inntak.

På somebody kan alle få regnet ut sitt daglige kaloribehov. Deretter er det bare å klikke på de ulike matvarene som du spiser, samt mengde, for å legge de inn i dagboken. Skal du for eksempel spise 1800 kcal pr. dag, så vil du da fort se hvor kan kutte ned på kaloriene, samt hvilke matvarer som tilfører deg flest kalorier.

Få vite hva ditt kaloribehov er, sjekk kalorisynderne i ditt kosthold, sammenlign og bytt ut matvarer, før dagbok og få tips til hvordan du kan spise annerledes.

Les mer om kostholdstjenesten Somebody her

Spar penger!
Som medlem av Nettavisens fordelsklubb, Norgespasset, får du abonnement på Somebody til rabattert pris. Les mer her!