Forskere i Storbritannia hevder å kunne bevise at det å lære og sjonglere, øker antall koblinger i hjernen, ved at strukturen i en del av hjernen som kalles «the white matter» endres.

De håper at resultatet av denne forskningen vil bidra til å utvikle nye behandlingsmetoder for sykdommer som Multippel Sklerose, hvor koblinger i sentralnervesystemet er ødelagt.

Les mer om Hjernetrening her!

Vi gir opp
«Vi har en tendens til å se på hjernen som statisk, eller til og med som «under nedbrytning» så fort vi har blitt voksne», sier studiets leder Heidi Johansen-Berg. «Derimot ser vi at hjernen har behov for forandring, og vi har bevist at det er mulig for hjernen å påvirke seg selv til å fungere på en bedre og mer effektiv måte», hevder hun.

Hjernen deles inn i to deler som vi kaller «the white matter» og «the grey matter». Mens man tidligere bare hadde sett at det å lære seg ny kunnskap og nye ferdigheter, førte til endringer i «the grey matter», ønsket de nå å teste om dette også førte til endringer i «the white matter».

Les også: Lær spansk med ny metode

Mål, visjon og begjær
Ved å scanne hjernen til 48 frivillige deltakere, som gikk med på å lære seg å sjonglere, så de at ny læring også påvirket og endret strukturen i «the white matter». Det var områdene som er linket til oppnåelse, begjær og visjon man først og fremst så endring i.

De frivillige testpersonene hadde en ukentlig sesjon samt 30 minutter daglig trening, over en periode på seks uker. Ved slutten av testperioden så man at deltakerne hadde oppnådd forskjellig ferdighetsnivå, men uavhengig av det hadde alle endringer i "the white matter". Dette forteller oss igjen at det ikke er hvor gode vi har blitt til å utøve en ferdighet, men selve læringsprosessen, som påvirker hjernen vår positivt.

Johansen-Berg påpekte at dette ikke bare var aktuelt når det kom til sjonglering, men at alle former for ny læring, så lenge det handlet om å utfordre hjernen, ville ha den samme, positive effekten. «Det er en «use it or lose it»-teori, og enhver form for aktivitet som får hjernen til å jobbe, er bra» forklarer hun. «Det kan være alt fra å gå en tur i et nytt landskap, til å løse et nytt kryssord.»

Dette bekreftes av Frank Wedde, som også står bak Norges første nettsted for hjernetrening - Hjerneklubben.no

- At hjernen vår skaper nye forbindelser, og faktisk vokser hver dag, har vært kjent en stund allerede. I 1994 viste en undersøkelse som hadde blitt gjort på nonner, at hjernene til de som hadde bedrevet mentaltrening over lenger tid, faktisk hadde utviklet en hjerne med flere og annerledes forbindelser. Dette ble nok en gang bekreftet i 2001, da det slo ned som en verdensnyhet at taxisjåfører i London hadde en vesentlig større utviklet del av hjernen enn resten av befolkningen.

Fordeler ved å påvirke hjernen
- Hjernen din vokser ved at hjernecellene og koblingene mellom hjernecellene endres for å samle og lagre informasjon. Når du gjør noe eller tenker, sendes elektriske signaler fra en hjernecelle til en annen. Alle former for mentaltrening er bra, men det avgjørende er at man lærer praktiske teknikker som gir direkte fordeler i hverdagen.

- Ved å påvirke hjernen din med de riktige oppgavene, så får man en mer konstruktiv nevroplastisitet, som i praksis betyr en raskere hjerne. Dette kan også forebygge negative virkninger som for eksempel hjerneskader, Alzheimer og generell aldring.

Tren hjernen på Hjerneklubben.no
Vil du utfordre hjernen din i hverdagen, kan du sjekke ut Hjerneklubben.no på nett. Her kan du trene hjernen din med spesialtilpassede spill og programmer, og i tillegg lære hvordan du skal:

- Forbedrehukommelsen,
- Øke konsentrasjon,
- Få høyere IQ og
- Hvordan du kan lære fortere (akselerert læring).

Som medlem får du også muligheten til å lære hvordan du kan bli raskere i hoderegning samt forbedre dine geografikunnskaper. Eller kanskje frister det å lære et språk på en brøkdel av tiden? All trening inkluderer morsomme tester og spill. Les mer om Hjerneklubben her

PS: Hjerneklubben garanterer pengene tilbake om du ikke dobler hukommelsen på en uke!

(Kilde: Medicalnewstoday.com og Hjerneklubben.no)