Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Martin Kierstein (Colourbox)

Spår prishopp på strøm – har du den beste avtalen?

Norske strømkunder får EU-regningen på 100 milliarder kroner.

Klikk her for å bestille strøm til innkjøpspris på MinSpot.no.

Mandag 12. desember vedtok Stortinget EUs fornybardirektiv og avtalen om et felles marked med elsertifikater.

Ifølge Finansavisen innebærer avtalen at Norge skal øke kraftproduksjonen med 13,2 TWh fornybar energi innen utgangen av 2020.

Nordea anslår at den nye produksjonen og oppgraderingen av nettet vil koste Norge 100 milliarder kroner. Ifølge Finansavisen er det strømkundene som kommer til å sitte igjen med regningen for EU-direktivet i form av dyrere strøm de neste årene.

Slik sparer du strømutgifter
Etter to knallharde vintre med dyr strøm, har det vært lite fokus på strømprisene i høst og vinter. De store nedbørsmengdene og den milde starten på vinteren er årsaken til at prisene er lavere enn de var de foregående vintrene.

Stortingets ja til EUs fornybardirektiv setter imidlertid strømprisene på agendaen på nytt, og det vil lønne seg å bytte til strøm til innkjøpspris, som er den avtaletypen ekspertene anbefalaer.

Spotpris, eller strøm til innkjøps, innebærer at kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandørene betaler, mot et fast påslag som dekker leverandørenes administrasjonskostnader og inntjening.

Bytt til innkjøpspris her og nå!

25.000-60.000 kr i løpet av livet
Enkelte strømkunder skyr spotprisavtaler og velger standard variabel eller fastpris i frykt for at prisene skal svinge for mye.

Det er det ingen grunn til å frykte, avslørte VGs Dine Penger i november 2011. Dine Pengers utregninger viser at variabel kraftpris er 2-3 øre dyrere pr kWh enn spotpris over tid.

Bladet har også regnet ut at man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtale.

Spotprisavtale anbefales også av Forbrukerrådet og NRK samt de aller fleste andre uavhengige eksperter som har uttalt seg om strømmarkedet de siste årene.

Lett å bytte avtale
Nettavisens lanserte tidligere i vinter strømtjenesten MinSpot.no sammen med strømselskapet Telinet.

Mot et påslag på kun 48 kroner pr måned får du strømmen til innkjøpspris. Det er ingen påslag pr kWh, ingen fakturagebyr og ingen skjulte kostnader. Det er heller ingen bindingstid på avtalen. Telinet er miljøsertifisert og tilbyr kun fornybar energi.

Klikk her for å bestille strøm til innkjøpspris på MinSpot.no.

Om MinSpot.no:
MinSpot.no er et samarbeid mellom Nettavisen og Telinet. Når du bestiller strøm til innkjøpspris gjennom MinSpot, blir du strømkunde hos Telinet. Du får strømmen til samme pris som strømleverandørene betaler, og påslaget er kun 48 kroner i måneden. Avtalen er uten bindingstid, så du kan når som helst bytte strømleverandør.

Vi i MinSpot er svært opptatt av miljøet. Vår samarbeidspartner Telinet er tilbyr kun fornybar energi, og er i tillegg miljøsertifisert.

Fakta om strømavtaler
Det finnes tre hovedtyper:

*Spot/innkjøpspris følger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool. Prisen du betaler, er den samme som strømselskapenes innkjøpspris – pluss et påslag. Prispåslaget kan være en øresats per kilowattime og/eller et fastbeløp per måned/år. Med spotpris vil altså strømregningen variere fra måned til måned, avhengig av hvilken pris NordPool har fastsatt. Utover denne prisen, er det først og fremst ditt eget forbruk som vil styre kostnadene. MinSpot tilbyr en av de billigste spotavtalene i markedet.

*Standard variabel kraftpris følger også utviklingen i kraftprisene. Leverandørene har 14 dagers varslingsplikt. Prisen avhenger av den kortsiktige prisutviklingen på kraft. Noen leverandører krever et fast beløp årlig i tillegg til det variable leddet som er knyttet til forbruket.

*Fastpris. Prisen er fast i en periode på noen måneder til flere år. Ett og tre år er de mest vanlige. Leverandøren er forpliktet til å levere strøm til denne prisen i hele avtaleperioden. Du som kunde binder deg også til leverandøren i avtaleperioden.

Klikk her for å bestille spotavtale på MinSpot.no.