Nettavisen.no

Tjenester
Å SPISE LAVGLYKEMISK er vanskelig for mange.
Å SPISE LAVGLYKEMISK er vanskelig for mange. Foto: Trening.no

Spis mer - mist vekt

Ned i vekt ved å spise mer? Ja, faktisk.

Cellene våre omdanner hele tiden næring til fett eller muskler, inne i kroppen vår. Men hvordan vi forsikre oss om at vi spiser sunt nok, slik at det dannes flere muskler enn fett?

Nettmagasinet Womenshealthmag gir oss fem kostholdsregler å etterleve, og lover at man vil gå ned i vekt og få en sunn og slank kropp om man følger disse.

Ned i vekt på 1-2-3
Tell kalorier, før dagbok og lag din personlige diett her!

1. Frukt og grønt
En god leveregel er å la kostholdet ditt bestå av mye frukt og grønt, samt nøtter. Undersøkelser viser at mennesker med normal vekt i gjennomsnitt spiser to fruktmåltider pr./per dag, mens overvektige kun spiser ett.

En annen undersøkelse har bevist at det å spise frukt på begynnelsen av måltidet også kan være et smart triks. De som startet måltidet med en frukt viste seg nemlig å redusere det totale kaloriinntaket med 15 %, og dermed veie mindre enn sine medsøstre som fylte måltidet med andre matvarer.

2. Proteiner til frokost
Muskelveksten din blir trigget av proteinrik mat, og hver gang du spiser minimum 10 gram proteiner, så setter du i gang syntesen som bygger muskler. Spiser du 30 gram varer denne prosessen i hele tre timer.

En undersøkelse har vist at en gruppe mennesker som begynte å spise egg til frokost gikk ned 65% mer i vekt enn kontrollgruppen som spiste bagles. Regelen du skal følge er 0,54 - 1 gram protein per 0,5 kg kroppsvekt.

Et annet triks er å spise mer meieriprodukter. Forskerne har nemlig funnet ut at de som spiser meieriprodukter tre ganger pr./per dag, har 60% mindre sjanse for å legge på seg enn andre.

3. Før og etter trening
Ikke vær redd for å spise når du trener, det vil si før og etter treningsøkten.

Forskere har nemlig funnet ut at dersom du spiser en snack rik på proteiner og karbohydrater, så bidrar det ikke bare til at muskler bygges hurtig. Det hjelper også til med å begrense effektene av stresshormonet kortisol, som igjen er kjent for å bidra til at fett lagres.

Ikke glem å spise etter økten også. Jo lengre du venter med å spise, jo mer vil kroppen jobbe med å bryte ned eksisterende muskler, og heller ikke bygge nye.

En smoothie er en super «proteinboost» som du gjerne kan unne deg etter treningstimen.

4. Grønn salat
Når det kommer til de grønne bladene, så anbefales vi å spise så mye vi bare orker. Grønne blader inneholder mange gode næringsstoffer, som B-vitaminet folat.

En studie utført i USA viste at slankere som spiste mye folat mistet 8,5 ganger så mye vekt som de som spiste minst.

I tillegg til å spise rene salater anbefales det å blande spinat inn i omeletter og quicher, for variasjon.

Et annet triks er å velge saflorolje istedenfor olivenolje, da denne visstnok skal forhindre lagring av fett.

5. Frokost, frokost, frokost
Få fart på forbrenningen med frokost hver eneste dag. Helst skal du ha i deg noe sunt, men pizzarester til frokost er faktisk bedre enn ingen frokost i det hele tatt.

Hopper du over frokosten øker du sjansen for overvekt med hele 450 %.

Når du spiser frokost får du fart på stoffskiftet og setter i gang byggingen av muskler. I tillegg er det en fordel å få i seg en del kalorier tidlig på dagen (30% - 35%).

Spis en blanding av proteiner, fullkorn, landbruksprodukter og sunt fett. Har du ikke tid til å sitte ned, så spis litt cornflakes før du går hjemmefra, og litt frukt når du kommer på jobb.

Unngå vektøkning!
Sett opp en kostholdsplan, tell kalorier og få kontroll over kaloriinntaket på kostholdstjenesten Somebody.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen står bak tjenesten, hvor du kan sjekke innholdet i de fleste matvarer, rangere, sammenligne og bytte ut verstingene.

Klikk her for å lese mer om Somebody

(Kilde:womenshealthmag.com)