Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Store kaloriforskjeller på hverdagsmaten

Passer du ikke på, får du mange ekstra kalorier på kjøpet.

Det er store forskjeller på antall kalorier i knekkebrød og knekkebrød, og passer du ikke på så øker du i vekt uten å egentlig forstå hvorfor.

Mange synes de spiser relativt sunt, og bare unner seg litt godt iblant, men føler allikevel at de ikke får uttelling for «innsatsen», og at det er vanskelig å gå ned de ekstra kiloene.

Kalorifakta
Kunnskap er som kjent makt, og vi har derfor bestemt oss for å sjekke noen fakta.

Ved hjelp av kostholdstjenesten Somebody kan man sammenligne og rangere matvarer, for å finne de verste kalorisynderne.

Appelsinjuice
Er du tilhenger av juice om morgenen? Glad i å gi deg selv et skikkelig c-vitaminkikk? I så fall gjør du deg selv en bjørnetjeneste dersom du er opptatt av vekta. I juice er det nemlig masse sukker, og dermed kalorier. Klarer du deg ikke uten, kan det allikevel være mye å spare på å bytte til en annen variant. Sjekk kaloriforskjellene på disse to under.

I en matvarebase som for eksempel den Somebody tilbyr, kan du rangerede fleste juice som tilbys i Norge, og finne den med lavest innhold av kalorier, eller karbohydrater, om du er opptatt av det.

Knekkebrød
Begge deler høres jo i utgangspunktet ut som noe som er ekstra bra for kroppen. Men når du bare trenger noe å legge ditt sunne pålegg på, samt noe som metter litt på morgenen og setter fart på fordøyelsen, kan du jo like godt velge det som ikke tilfører deg ekstra kilo.

Du ser av tabellen under at selv om to de knekkebrødene bare skille 1,2 gram karbohydrater og 0,7 gram fett, så utgjør forskjellen hele 22,5 kcal. I en understående tabell på Somebody kan man se at dette tilsvarer 1,2 kg for deg på et år.

Ost


Når det gjelder den kjære gulosten så er det en del å spare her også på å velge en lettere variant. Vi tok for oss Norvegia, og sammenlignet bare vanlig Norvegia Tine med det lettere alternativet Norvegia lettere Tine.

Litt mindre fett er det jo selvsagt i den lettere varianten, men visste du at du kan spare hele 1,8 kg på vekten pr år, dersom du bytter ut 4 daglige skiver Norvegia med Norvigia lettere?

Ikke bare er det mindre fett i denne, men det er også mer proteiner i det lettere alternativet. Smaker ikke helt likt, men husk nå på at alt er en tilvenningssak.

Skinke
Nå er det ikke så mye å spare på å bytte ut ordinær skinke mot en annen ordinær skinke, men litt skiller allikevel kaloriinnholdet blant de forskjellige typene.

Vi valgte i stedet å se på hvor mye man kan spare av kalorier på å gå over til en løvtynn vvariant av skinken. Merk at selv om det er kalorier å spare her, så sparer du også proteiner, som du må ta igjen et annet sted, om du ikke allerede spiser rikelig med dette. I lettosten til Norvegia for eksempel.

Spagetti


Trodde du kanskje at du var flink pike fordi du byttet ut vanlig pasta med fullkornspasta? I så fall er du blitt lurt når det gjelder kalorier. Av tabellen under kan du se at du ikke sparer mer enn skarve 6,3 kcal på dette initiativet, noe som igjen ikke sparer deg for mer enn 0,3 kilo i året.

Det skal sies at mat med høyt innhold av fiber er bedre for kroppen din, fordi det holder tarmen i sving, samt fører til at vi fører oss mette lengre. Og dersom det igjen fører til at vi spiser sjeldnere så får vi totalt sett i oss mindre kalorier. Men målt direkte mot vanlig pasta, så tjener du altså ikke mange «kaloripoeng».

Karbonade/hamburger
Er du litt kresen på hva du legger mellom de «grove» burgerbrødene, eller altså kanskje ikke, kan det være mange kaloripoeng å hente her. Vi plukket ut to varianter fra Gilde som vi målte mot hverandre. Den ene inneholder 86 kalorier mer enn den andre, noe Somebody i en annen tabell forteller

Fiskeboller
Er det en type fiskemiddag man får barna med på så er det fiskeboller. Vi har sammenlignet to varianter, og blitt overrasket over hvor mange ekstra kalorier du får med deg, om du velger Matmesterens variant fremfor Vesterålens.

Hele132 kalorier mer får du i deg om du spiser 6 stk av Matmesterens fiskeboller, og som du kan se av tabellen under, så er det stort sett ekstra fett du får i deg. På et år kan vi lese i Somebody at dette utgjør hele se på Somebody at det ut 6,9 kilo. Her snakker vi kilo å spare.


Vil du sjekke flere matvarer, desserter, frukter, drikke og grønnsaker? Eller bli bevisst på antall kalorier du får i deg?

Husk at dersom du skal ned 0,5 kilo i vekt per uke, må du spise 500 kalorier mindre pr dag.

Ta kontroll over kaloriene
På kostholdstjenesten Somebody får du full oversikt, og kan sjekke både kaloriinnhold, karbohydrater, fett, sukker, proteiner m.m.

Ved hjelp av smarte sammenlignings- og rangeringsfunksjoner kan du også lett se hvilke produkter du vil tjene på å bytte til.

I tillegg får du tips og råd til hvordan du kan få kontroll over kostholdet ditt, samt forslag til et godt kosthold for barna.

Somebody er en norsk kostholdstjeneste startet opp av ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som ønsket å vise folk at kosthold er enkelt, men at du selv må passe på antall kalorier hvis du vil holde vekta, eller ned i vekt.

Klikk her for å prøve Somebody

Er du medlem av Nettavisens medlemsklubb Norgespasset. Da kan du bli medlem til rabattert pris.

Les mer her!