Nettavisen.no

Tjenester
(Crestock)

Suksess avler suksess

Føler du at du stadig er den uheldige? Slik kan du snu trenden.

Har du noen gang opplevd å få flere «strikes» på rad på bowlingbanen, uten å egentlig helt skjønne hva du gjorde nå, kontra forrige runde da det ikke gikk så bra?

Vil gjenta suksess
Vel, en undersøkelse viser at hjernen faktisk lærer mer av suksess enn av feil, og at den ved suksess ofte har et høyere ønske om å gjenta handlingen. Det er selvfølgelig forbundet med sanksjonene av å gjøre noe bra, i motsetning til skuffelsen man gir seg selv og andre ved å mislykkes.

Slik kan du forbedre din IQ!

Vil du bli et huskegeni?

Lærer ikke av feil
Forskere som har gjort eksperimenter på aper, har funnet ut at hjernen husker nylige suksesser og feilslåtte handlinger. I eksperimentet fikk apene mulighet til å velge mellom to svar på en oppgave, og et korrekt svar viste seg å ha en formidabel virkning, med både økt nerveproduksjon samt ytterligere suksess på neste spørsmål.

Svarte apen feil viste det seg at den i motsetning til ved suksess, presterte på et lavere nivå i neste runde. Dette betyr igjen at vi blir satt ut av våre feil, og ikke lærer like mye av dem som det ordtaket skulle tilsi, i hvert fall ikke uten videre.

«Suksess påvirker oss i mye større grad enn det våre feil gjør», sier Earl Miller, som var leder for undersøkelsen. «Grunnen er at den gode følelsen man får, ved å ha hatt suksess, skyldes en bølge i distribusjonen av dopamin. Når hjernecellene blir fortalt at de har gjort suksess, vil de søke å oppnå dette på nytt.»

Når det gjelder våre feil, så oppfordrer Miller oss til å forsøke å legge mer merke til de, og forsøke å lære av feilene fremfor å fortrenge eller glemme de. Først da vil vi klare å snu trenden, og selv få suksess.

Effektiv hjerne med Hjerneklubben
Ønsker du en mer effektiv hjerne, eller ønsker du å bli smartere og forbedre din IQ, er Hjerneklubben.no stedet for deg. Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å øke sin IQ lærer medlemmene av Hjerneklubben hvordan de skal akselerere læringen, og forbedre hukommelsen og matematikkevnene ved hjelp av morsomme spill og teknikker. I tillegg kan de lære seg språk med programmet «Språksprint» og forbedre sine geografikunnskaper med det siste programmet Geografimester.

Prøv et gratis demospill her!

(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Les mer om Hjerneklubben påHjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: Scientificamerican.com)