Nettavisen.no

Tjenester

Ta flotte sommerbilder

Unngå klisjeene når du fotograferer på stranda i sommer.

Strender er vakre og blir av nettopp denne grunn fotografert mye. Problemet er selvfølgelig at de aller fleste strandbilder ser helt like ut. Prøv derfor å holde deg unna de klassiske solnedgangsbildene og let heller etter originale motiver. Vend kameraet opp og ned og rundt omkring, og let etter noe som ikke har blitt fotografert i det uendelige fra før av.

Pass på utstyret
Stranda er ikke kameraets beste venn og det av god grunn. Det er flere farer på lur, ettersom kameraer ikke er spesielt glade i verken varme, fuktighet, sand eller salt. Faktisk kan det være en idé å ikke ta med seg det aller dyreste og beste utstyret, men heller bruke kompaktkameraet, eller evt. investere i et undervannshus. Uansett er det viktig å beskytte utstyret, pass godt på at det ikke kommer sand inn i kameraet, om det er vind så bør du nok la kameraet bli liggende ubrukt i en tett kameraveske. Husk å vask deg godt på henda etter du har vært i saltvann, ettersom saltet kan være svært skadelig for elektronisk utstyr. Husk også å bruke UV-filter for og beskytte objektivet mot skadelige UV-stråler.

Eksponering
Det kan være vanskelig å oppnå korrekt eksponering i sterkt sollys. Lysmålere kan lett la seg lure av det sterke lyset til å tro at det er lysere enn det egentlig er, og bildene ender derfor opp med å bli undereksponert. Men det finnes måter å lure lysmåleren på. En måte er å bruke spotmåler. Mål lyset på det som er hovedmotivet, tar du f.eks bilder av mennesker, så mål lyset i ansiktene deres. Lås eksponeringen og flytt deretter kameraet tilbake dit det var. En annen måte er å bruke manuell-funksjonen og overeksponere med ca. ett stopp. Nøyaktig hvor mye du må overeksponere med, kan variere fra kamera til kamera, så her er det viktig å brakettere til du får et bra resultat.

Horisonten
Tenk på hvor du plasserer horisonten, om den ligger i midten kan den få bildet til å se ut som om det er delt i to. Tilt heller kameraet litt opp eller litt ned.

Sola
Som en generell regel er det best om du fotograferer med sola bak deg, for å unngå å få den rett i kameraet. Et unntak til dette er når du fotograferer mennesker. Om de får sola rett i ansiktet, så er det fare for at de myser og dette ser aldri pent ut på bilder. Ta dem heller med i skyggen eller under en parasoll, eller vent til sola dekkes av en sky. Blir det allikevel skarpe skygger, så bruk blitz for å lette opp.

Bakgrunnen
Vær obs på bakgrunnen. En rotete bakgrunn kan her, som i de fleste andre tilfeller, ødelegge bildet. For mange distraksjoner flytter oppmerksomheten vekk fra hovedmotivet. Om stranda er full av mennesker, så prøv å flytte kameraet rundt motivet til du får en ren bakgrunn, små objekter som strandleker o.l kan ryddes vekk.

En strand i seg selv er sjeldent et interessant nok motiv, bruk den heller som bakgrunn for andre ting eller hendelser. Se deg godt om og let etter motiver; noen flotte skjell, sandaler i sterke farger, parasoller...plasser disse tingene i forgrunnen og la stranda kun sette scenen.

Sport
Vannsport gir flotte motiver, men kan være vanskelige å fotografere. Husk å bruke rask lukkertid og vær på hugget!

Farger
Strender kan iblant bli vel monotone i fargene, så se gjerne etter noe fargesterkt for å bryte med resten og fange betrakterens oppmerksomhet.

Svart/hvitt
Forøvrig er det ingenting i veien for å skyte i svart/hvitt på stranda.

Reis når den er tom
Stranda er et fint sted å ta bilder når som helst på året, til hvilken som helst tid på dagen og i all slags vær. Vurder å reise dit med kameraet når det ikke er noen andre der, en tom strand har noe dramatisk over seg.

Lek og moro
De aller fleste assossierer strand med ferie og moro, la derfor dette skinne igjennom i bildene!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.