Gå til sidens hovedinnhold

Ta kontroll over eksamen

Disse ni triksene kan gi deg bedre eksamensresultater.

Snart eksamen? Dessverre må du nok fortsatt lære deg pensum, men det finnes altså grep for å håndtere tiden før eksamen og eksamenssituasjonen bedre.

Til sammen vil disse triksene kunne gi deg en bedre eksamensopplevelse, og forhåpentligvis et bedre resultat på selve testen. Les de under og gå en mer spennende eksamensperiode i møte.

Hjerneklubben.no: For deg som ønsker en effektiv hjerne

Nr. 1: Egeninteresse
Først og fremst så er det viktig at du har lyst til å lære det du skal lære. Om du egentlig ikke er interessert, er det ikke like lett, men det går faktisk an å lure seg selv til å bli interessert.

«Det går an å overbevise seg selv, å «lure» seg til å investere tid og krefter på å lære noe», sier Arild Raaheim, professor ved Universitetet i Bergen. «Om du kan fortelle deg selv hvorfor det er viktig å lære det du skal lære, så vil du faktisk lære det bedre.»

«Forskningen har vist at dess mer du arbeider med stoffet, dess mer interessert vil du bli, og jo mer vil du også lære.»

Still deg selv altså spørsmålet om hvorfor du faktisk skal lære dette, så vil du nok forstå, og det igjen vil altså føre til at kunnskapen sitter bedre.

Nr 2: Les hurtigere
Hvordan vi skal kunne lese hurtigere eller raskere, har vi tidligere fått Frank Wedde, gründer av Hjerneklubben.no, til å avsløre for oss. Det er en av teknikkene som medlemmene av Hjerneklubben lærer, for å kunne tilegne seg kunnskap raskere.

Det hele handler om å bli bevisst, om å lære seg å gruppere ordene, og om å kvitte seg med den indre lesestemmen. Les hele saken her: Slik leser du hurtigere

Nr 3: Forandring fryder
I et eksperimentet fra 1978, viste det seg at en gruppe videregåendeelever som pugget en liste med 40 ord i to forskjellige rom - et rotete og overfylt rom uten vinduer, og ett med vinduer og en flott utsikt - gjorde det mye bedre på en test i etterkant, enn kontrollgruppen som hadde pugget de samme ordene to ganger, i det samme rommet.

Forskning viser at du lærer best om du leser litt på t-banen, i stua og på lesesalen. Repetisjon i forskjellige omgivelser, er stikkord.

Senere studier har bekreftet dette funnet, som altså forteller oss at man lærer seg ting bedre ved å studere det i forskjellige omgivelser.

«Det vi tror skjer, er at man ved å endre omgivelser i læringsprosessen, så beriker man samtidig informasjonen, noe som igjen gjør den vanskeligere å glemme» forklarer Dr. Bjork,

medforfatter på eksperimentet.

Lær spansk før sommeren

Nr 4: Miks læringen
Flere studier viser også at det å studere pensum, eller andre ting man skal lære seg, på flere ulike måter, vil føre til at man husker kunnskapen man da erverver seg, bedre. Skal man lære seg et nytt språk anbefales det å bytte mellom lesing, lytting og pugging av ord.

Skal man lære seg et nytt instrument, mikser man trening på rytme, skalaspilling og det å spille hele stykker og skal man bli en god sportsutøver, må man trene både styrke, kondisjon og teknikk.

Uansett hva du skal bli god på, så er det altså smart å tenke etter om det er flere måter du kan trene deg i pensumet på. Snakk med en ekspert på tema, gå på en ekstern forelesning, se en film eller les skjønnlitteratur.

Nr 5: Les i annen font
Nyere studier viser at kunnskap som det tar lengre tid å tilegne seg, også sitter bedre. Forskere ved Princeton University har gjort et eksperiment med 28 frivillige mennesker. På 15 minutter skulle de lære seg navnene på tre fremmede dyrearter, i tillegg til fysiske trekk ved dem.

Det viste seg at det å lese teksten i fonten Comic Sans, førte til at de frivillige deltakerne husket en mer av kunnskapen, enn når de leste informasjonen i Arial. Arial er kjent som en enkel font å lese en tekst i.

Forskerne tror dette rett og slett kan forklares med at vanskelig tilegnet kunnskap ofte sitter bedre. Så neste gang du skal tilegne deg noe du har muligheten til å skifte font på - bytt om til Comic Sans.

Nr 6: Test deg selv
Forskning gjort på studieteknikker viser at det er en metode som fungerer svært godt, næår det gjelder å få ny kunnskap til å sitte. Metoden er velkjent og har blitt brukt i årevis. Det vi snakker om er å teste seg selv i det pensumet man har som mål å lære seg, med jevne mellomrom.

Denne metoden ført til at studenter lærte seg hele 50% mer enn studenter som benyttet to andre studieteknikker. Den ene metoden består i å gjennomgå pensum på en repeterende måte, mens den andre går ut på at studentene tegner detaljerte diagrammer som omhandler informasjonen.

Å teste seg selv er altså fortsatt det beste.

Nr 7: Pugging vs. «Jevnt og trutt»
Ender du opp med å pugge mye på slutten. Ekspertene sier det ikke er noe stort poeng i det.

Det vi styrtpugger har vi nemlig mye lettere for å glemme, og da er jo også litt av vitsen borte. Dette gjelder både i forhold til en eventuell slutteksamen, men også i forhold til å kunne bruke kunnskapen i praksis.

Har man eksamen dagen etter, vil du nok allikevel klare å huske det du pugger dagen før, men det blir jo bare en brøkdel av pensum, i tillegg til at du altså ikke vil huske det i praksis senere.

Å arbeide jevnt og trutt er derfor rådet til ekspertene.

Nr 8: Forbered deg som Nordthug


Raaheim sier til

Forskning.no

at elever og studenter bruker mye tid på å lese faget, men ikke noe tid på å forberede seg på eksamenssituasjonen.

«Se for deg at Petter Northug skulle være med i en konkurranse, og at han ikke hadde forberedt seg på å møte konkurrenter eller på hvor konkurransen går - det er jo helt utenkelig», eksemplifiserer han.

Som tips til hvordan du kan forberede deg, foreslår han at du forsøker å se for deg situasjonen.

«Hvilke følelser kan du få når du sitter der? Hvordan takler du dem? Om du er klar over at du kommer til å bli stresset, kan det i seg selv være til stor hjelp.»

Nr 9: Lær husketriks
Hjerneklubben.no kan du nå lære en husketeknikk helt gratis, om vil hjelpe deg med å huske pensum.

I tillegg til å lære seg husketeknikker, lærer medlemmene på Hjerneklubben hvordan de skal akselerere læringen ytterligere, øke konsentrasjonen og fokuset, forbedre matematikkferdighetene og øke sin IQ ved hjelp av morsomme spill og teknikker.

Les mer om Hjerneklubben påHjerneklubben.no

De kan også lære seg språk med programmet «Språksprint», og forbedre sine geografikunnskaper med det programmet Geografimester, samt mye annet.

Prøv et gratis demospill her!

(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.
Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: New York Times, Forskning.no)

Les også:

Slik lærer du raskere

http://www.nettavisen.no/tjenester/article2853365.ece