Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Thorkild Amdi/Scanpix

Tar Solbakken Europa med storm?

Og smeller det i Tyrkia? Les våre vurderinger av kveldens Champions League-kamper.

Les også: Lesernes oddstips tirsdag
Oddstips del 1: United og Lyon skal gi penger i kassa

Oddstips del 3: I kveld taper Cardiff

I kveld starter gruppespillet i Champions League, og Sportspill.no har sett nærmere på kveldens kamper, der blant annet Ståle Solbakken og FC København tar i mot russiske Rubin hjemme i Parken.

Storheter som Manchester United og Barcelona åpner med hjemmekamp, mens regjerende mester Inter skal til Nederland og møte Twente. Her er våre vurderinger:

FC København - Rubin:
Hjemmelaget har kun deltatt en gang i Champions League i dette tiåret - i sesongen 2006-2007. I gruppe med Manchester United, Celtic og Benfica presterte FC København å vinne hjemmekampene mot både United og Celtic, men i den siste avgjørende hjemmekampen mot Benfica som måtte vinnes for å klare avansement, ble det 0-0. Den utgaven av FC København var riktig så bra, vi er ikke like sikre på at årets utgave er like sterk. Kom seg til gruppespillet ved å slå ut vårt kjære Rosenborg (1-2 borte og 1-0 hjemme), og var klart best over to oppgjør.

Ståle Solbakkens elleve utvalgte i kveld blir trolig: Wiland; Pospech, Ottesen, Antonson, Wendt; Vingaard, Kvist, Claudemir, Grønkjær; N’Doye, Santin.

Noe som innebærer at norgeskjenningen Christian Bolanos starter på benken, etter å ha fått sin debut i hjemmekampen mot Silkeborg lørdag (endte 2-2).

Nå kan du tippe på Android-telefoner

Den regjerende russiske seriemesteren Rubin deltar i sitt andre gruppespill på rad, og tok den gjeveste skalpen av alle i fjorårets gruppespill da de beseiret Barcelona på bortebane etter feiende flott kontringsfotball. Og Barcelona var ikke videre forut for den kampen, så det var et motivert Barcelona russerne møtte. Men Rubin klarte tross den borteseieren ikke å avansere videre til sluttspillet, Rubin vant ikke én hjemmekamp (alle tre endte uavgjort), og det ble til slutt kostbart.

Rubin har vært usedvanlig gjerrige i den hjemlige russiske ligaen og står med 24-8 i målforskjell på 20 kamper. Borte er tallene 4-4-1 og målforskjellen 8-5. Englandskjenningen Obafemi Martins er nok den mest kjente spilleren i dette laget, men tvil ikke på at det finnes rikelig med klassespillere i dette laget.

Vant 22.000 i går – sjekk dagens travtips

Trolig startellever: Ryzhikov; Kuzmin, Orekhov, Bocchetti, Ansaldi; Kasaev, Noboa, Eduardo, Gorbanets; Medvedev, Martins

Vår vurdering: Vi har svært god tro på at denne kampen ender uavgjort da et gjerrig og defensivt sterkt Rubin kommer til å bli vanskelig å bryte ned for Ståle Solbakkens menn, som kanskje også mangler det lille ekstra mot nettopp slike lag. Samtidig er Ståle Solbakken en mester i forberedelser, og lørdagens 2-2-resultat mot Silkeborg må sees i lys av det. Den kampen var kraftig nedproritert. Uansett så synes vi U til 3,00 kan prøves som singel.

Vi setter 100 kroner på denne singelen:

Kamp FC København - Rubin Kazan 2,35 3,00 2,55
Spill singelen her (innsatsen styrer du selv)

Bli nettspiller hos Norsk Tipping! Bestill gratis kortleser her.

Werder Bremen - Tottenham:
Hjemmelaget deltar i sitt sjette gruppespill av sju mulige og har etter hvert fått solid erfaring i klubbfotballens gjeveste turnering. Men merittene er svake. Kun ved to anledninger har tyskerne avansert fra gruppespillet, og begge gangene har laget røket ut i åttendedelsfinalen (sist gang i 2005/2006). Ved samtlige tre siste forsøk har Werder Bremen blitt slått ut i gruppespillet. Werder sliter med forsvarsproblemer da det faste midtstopperparet Mertesacker/Naldo begge er skadet, og evigunge Silvestre er en av erstatterne.

Trolig lagoppstilling: Wiese; Fritz, Proedl, Silvestre, Pasanen; Borowski, Frings, Bargfrede; Marin; Hunt, Pizarro.

Tottenham deltar som kjent i sitt første Champions League noensinne siden CL ble introdusert. Dessverre for Harry Redknapps lag så er det store og betydningsfulle fravær. Michaen Dawson, Luka Modric og Jermaine Defoe er ikke aktuelle, tre spillere som var markante for Spurs i fjor. Ikke tillitvekkende play-off av Tottenham borte mot Young Boys (tap 2-3), men Peter Crouch tok ansvar i returoppgjøret på White Hart Lane, og Tottenham tok seg til slutt komfortabelt videre.

Harry Redknapps utvalgte i kveld: Cudicini; Corluka, Gallas, King, Assou-Ekotto; Lennon, Palacios, Huddlestone, Bale; Van der Vaart; Crouch.

Vår vurdering: To lag som har åpnet middels i sine respektive ligaer. Viktige fravær i begge lag og hjemmelaget har ikke levert varene i sine siste forsøk i Champions League. Engelske lag er seige i Europa og selv om Tottenham er uerfarne, tror vi de kan få med poeng fra Tyskland. Vårt tips: U

Bursaspor- Valencia:
Den regjerende tyrkiske seriemesteren Bursaspor deltar i sitt første Champions League-sluttspill og tok sitt aller første seriemesterskap i fjor. Gamleklubben til Gøran Sørloth klarte dermed å splitte de dominerende Istanbul-klubbene og tok sin første tittel siden 1986 (cupmester). Lite kjente profiler på dette Bursaspor-laget, men innledningen på årets sesong har vært strålende med fire strake serieseire. Den svært viktige tyrkiske landslagsspilleren Ozan Ipek er usikker foran kveldens kamp på Bursa Atatürk stadium, men spiller trolig og Bursaspor kan trolig mønstre sitt sterkeste mannskap.

Trener Ertugrul Saglams utvalgte i kveld: Ivankov; Tandogan, Stepanov, Erdogan, Vederson; Ergic, Cimsir; Sen, Batalla, Ipek; Yildirim

Spanske Valencia var tapende finalist både i 1999/2000 (0-3 mot Real Madrid) og i 2000/2001 (tap på straffer mot Bayern München) og nådde kvartfinalen i 2002/2003. Men siden den gang har Valencia kun deltatt i gruppespillet en gang - i sesongen 2007/2008 der de endte sist i gruppa til Rosenborg. Dermed er det et aldri så lite comeback for John Carews gamle klubb. Dog er det et svekket Valencia som reiser til Tyrkia, da profilene og de spanske landslagsspillerne David Silva, David Villa og Carlos Marchena alle ble solgt i sommer. I tillegg må Valencia unnvære svørt viktige Even Banega som ble skadet i helgens seriekamp.

Unai Emery sender derfor trolig følgende elleve utpå i kveld: Sanchez; Miguel, R. Costa, Navarro, Mathieu; Albelda, Maduro; Joachim, Dominguez, Mata; Soldado

Vår vurdering: Kan kveldens skrell komme i Tyrkia? Et svekket Valencia som riktignok har vunnet sine to første seriekamper i Spania (men mot svak motstand). Fraværet av Banega er tungt og et svært entusiatisk hjemmelag har en alle tiders mulighet til å overraske. Men tyrkiske lag har en tendens til å skuffe i Europa. Vårt tips: U

Nå kan du tippe på Android-telefoner

Twente - Inter:
Nederlandske Twente tok sin aller første Eresdivise-tittel i vår i klubbens 45-årige historie. Utskjelte Steve McClaren gjorden en knalljobb med laget og fikk en voldsom oppreisning etter den vonde exiten som engelsk landslagssjef. Nå er Steve McClaren gått til tysk fotball, mens den tidligere franske landslagskeeperen Michel Preud'Homme er ny trener. Storscorer Blaise N'Kufo er solgt, mens scoringsmaskinen Marco Janko er hentet fra østerikkske Salzburg. Tre strake seire i hjemlig liga etter at sesongen startet med to uavgjorte.

Forventet startellever: Mihaylov, Roasles, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli; Janssen, Brama, Landzaat; Ruiz, Janko, Chadli

Livet etter Jose Mourinho er startet for regjerende Champions League-mester Inter. Laber innledning på sesongen i Serie A med 0-0 borte med Bologna og en alt annet enn overbevisende 2-1 seier hjemme mot Udinese i helgen, der Udinese definitivt hadde fortjent poeng. Verdens beste høyreback, Maicon, er friskmeldt og Inter kommer på banen i kveld med et nesten identisk mannskap som briljerte under hele fjorårssesongen. Så spørs det om den gjengen er sultne nok etter fjorårets trippel (Champions League, Serie A og Coppa Italia).

Benitez sender trolig disse elleve utpå i kveld: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Chivu; Cambiasso, Zanetti; Pandev, Sneijder, Eto'o; Milito

Vår vurdering: Uerfarne Twente mot verdensvante Inter. Det ligner rått parti, men heldigvis er det ikke så enkelt i fotball. Veldig vanskelig å vurdere kvaliteten på dette Twente-laget, da den nederlandske toppdivisjonen neppe er så sterk som den har vært tidligere. Mange på erfaring trekker ned, et søvnig Inter trekker opp. Det er ikke helt utenkelig at Twente kan få med seg et poeng i kveld, siden Inter har virket uinspirerte sålangt i sesongen. Vårt tips: U

Barcelona -Panathinaikos:
Med far sjøl (Xavi) tilbake i startoppstillingen på Camp Nou i kveld, får vi tro at Barcelona hever seg mange hakk fra lørdagens sjokktap mot Hercules. Også Dani Alves, Puyol og Sergio Busquets er tilbake i startelleveren i kveld, og nå er det dags for å vise verden hvor skapet skal stå igjen. Regn med at Pep Guardiola skjerper sine menn i kveld. Barcelona og Champions League, du vet hva det betyr. Trolig lagsoppstilling: Valdes, Alves, Pique, Puyol, Maxwell; Xavi, Busquets, Iniesta; Messi, Villa, Pedro

Greske Panathinaikos nådde kvartfinalen i 2001/2002 og møtte da nettopp Barcelona. Vant 1-0 hjemme, men tapte 1-3 borte. Møtte også Barcelona i gruppespillet i 2005/2006, 0-0 hjemme, men tapte 0-5 borte. Utover kvartfinalen i 2001/2002, har grekerne en gang avansert videre til sluttspill i sesongen 2008/2008. Men røk da ut i åttendedelsfinalen for spanske Villareal. Flere kjente profiler på Panathinaikos. Tidligere Arsenal-spiller Gilberto Silva, urokråken Djibril Cisse og den gode franske landslagsspilleren Sidney Govou.

Trolig lagoppstilling: Tzorvas, Marinos, Kante, Boumsong, Vyntra; Gilberto Silva, Simao; Leto, Ninis, Govou; Cisse

Vår vurdering: Nå viser de seg frem. Og da skal det ikke være snakk om saken. Vårt tips: H

Benfica - Hapoel Tel Aviv:
Hjemmelaget Benfica har faktisk kun deltatt en gang i gruppespillet i Champions League siden 1998/1999-sesongen. Og det var i sesongen 2005/2006 der laget nådde en bejublet kvartfinale etter å ha eliminert Liverpool i åttendedelsfinalen. Benfica har definitivt levd et liv i skyggen av Porto det siste tiåret. Angel di Maria er solgt til Real Madrid og Raul Meireles er solgt til Liverpool, men profiler som Cardozo, Saviola, Luisao og Aimar er fortsatt på plass i Lisboa. Voldsomt treg start i hjemlig liga med tre tap på de fire første seriekampene. Men det er ikke uvanlig for lag som er kvalifisert til Champions League.

Benfica stiller med følgende lag i kveld: Roberto Gago, Maxi Pereira, Luisao, David Luiz, Coentrao; Javi Garcia; Martins, Aimar, Gaitan; Saviola, Cardozo

Israelske Hapoel Tel-Aviv blir et sjeldent, men interessant syn i Champions League. Israelsk klubbfotball har vist klare tegn til bedring de siste årene og det blir svært interessant å se hva israelerne kan få ut av denne gruppen. Spissen Itai Stecher (22 ligamål sist sesong) gjør et etterlengtet comeback etter skade i kveld og trener Eli Guttman sender følgende elleve utpå i aftenens match i Lisboa: Enyeama, Kende, D. Silva, Fransman, B. Dayan; Rocchi, Yadin; Shivhon, Zahavi, Vermouth; Shechter

Vår vurdering: Kommer kveldens sjokk på Estadio da Luz? Tja, det er ikke helt utenkelig da Benficas sesonginnledning har vært fryktelig. Men Hapoel helt uten erfaring på dette nivået, må trolig konsentrere seg om å ta eventuelle poeng hjemme og det er vanskelig å argumentere for annet enn hjemmeseier. Vårt tips: H

NB! Omtale av kampene mellom Lyon - Schalke 04 og Manchester United mot Glasgow Rangers kan du lese i egen artikkel. Klikk her for å lese den.

Dagens oddsprogram finner du her:

HTML EMBED