Nettavisen.no

Tjenester

Tenk før du kjøper disse

Ikke kjøp hva som helst på ferieturen. Listen over suvenirer du ikke bør ta med deg hjem er lang. Få oversikten her.

(SIDE2): En ting er å smugle inn sprit, tobakk, narkotika og våpen til landet, men en rekke vanlige suvenirer er laget av truede dyrearter.

- Handel med ville plante- og dyrearter er en internasjonal milliardindustri, og denne kriminelle virksomheten er en stor trussel mot det fantastiske mangfoldet i naturen, sier Tor Traasdahl, informasjonsansvarlig i WWF, til Forbruker.no.

Grensekontrollen i Norge er dårlig til å sjekke om man har med produkter av truede dyrearter inn i landet, så her kan det være greit å sjekke produktene selv før de kjøpes.

Vakre og ulovlige
Et eksempel WWF trekker frem er orkidéer fra Thailand. Pass på hva slags du kjøper, for ville orkidé-arter er utrydningstruet og vernet. Kjøp de som er dyrket i et gartneri og få med et sertifikat som beviser dette.

Svartelisten til WWF inneholder ellers en rekke andre plante- og dyrearter:

- Smykker og pyntegjenstander laget av skilpaddeskall, elfenben, kuriøse gjenstander fra havet som koraller, sneglehus osv.

- Kåper laget av skinnet til flekkete katter (leopard, gepard, jaguar osv.)

- Selv lovlige gjenstander fra havet fører til skade på koraller, svamper, fisk og bløtdyr som er viktige for havets økosystemer.

- Alle typer utstoppede fugler og levende og døde skilpadder, kameleoner og andre eksotiske dyr.

Les mer om WWF her.

Maksimumsbeløp
Har du først kjøpt noe som er lovlig så kan det være greit å vite at du kan ta med deg varer for 6000 kroner når du kommer inn i landet hvis du har vært ute av landet i mer enn 24 timer. På kortere turer er grensen 3000 kroner.

Kjøtt- og meieriprodukter
10 kilo kjøtt- og meieriprodukter kan du ha med seg fra EØS-land. Fra land utenfor EØS-omdrådet er det forbudt å ta med seg slike produkter.

Drivstoff
Du kan ha med maksimalt 600 liter i transportmiddelets normale drivstofftanker. I tillegg kan du ha med inntil 10 liter på godkjent reservekanne per transportmiddel.

Les mer på Tollvesenets nettsider.

Flere reisetjenester finner du her.