Gå til sidens hovedinnhold

Ti tips til husjegere

Du visste kanskje at du skulle sjekke sikringsskapet, men hva med vanntrykket i dusjen?

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Nettavisens anbudstjeneste MittOppdrag.no .

Etter å ha bodd i forskjellige leiligheter eller hus, og vært med på å flytte noen ganger, har man ervervet seg en god del erfaring, som en førstegangskjøper ikke har. En nybegynner lar seg kanskje lettere lure av en pen overflate, og selv om man har fått noen råd om hva det er smart å se etter, er man sjeldne utlært som boligkjøper.

Her er 10 tips den amerikanske nettside changeofaddress.org minner om, og som du bør legge deg på minnet, før du går på visning.

Behov for en håndverker?

1. Vanntrykket
Sjekk hvordan vanntrykket er i alle kraner, og i dusjen. Et dårlig vanntrykk kan både tyde på at noe er galt, samtidig som at det er veldig irriterende og fører til at enkelte ting tar unødvendig lang tid, som for eksempel det å fylle opp en bøtte med vann.

2. Vanntemperaturen
Hvor lang tid tar det egentlig å få varmt vann i kranen? Tar det flere minutter, og det ikke er noe som lar seg fikse, så må du vurdere om dette faktisk er noe du klarer å leve med.

3. Toalettene
Sjekk at alle toalettene spyler skikkelig, og åpne gjerne opp lokket for å se at alt ser greit ut. Om noe ikke fungerer, lar det seg som regel fikse, men det kan være smart å sette det som en forutsetning at det eventuelt blir gjort, før du eller dere overtar.

4. Fastmonterte lys
Test alle fastmonterte lys, og se til at de virker. Sjekk også brytere og dimmere, at ingenting virker løst eller hjemmelaget. Å få hjelp av en elektriker koster fort noen tusen, og er uforutsette utgifter du kunne vært foruten.

Trengger du en takstmann?

5. Husholdningsmaskiner
Integrerte husholdningsmaskiner bør også sjekkes, og forhør deg gjerne om hvordan de virker, om de bråker etc. Er det åpen løsning mellom kjøkken og stue, kan en støyende oppvaskmaskin føre til unødvendige begrensninger mht. bruken. Åpne gjerne maskinene og forsikre deg om at det ikke kommer noen vond lukt fra de.

6. Peis/Ildsted
Sjekk hvilke oppvarmingsmuligheter som finnes i leiligheten. Dersom strømmen skulle gå er det alltid godt å ha en alternativ varmekilde. Hvis det er peis eller oljefyr kan det være smart å be om en demonstrasjon, slik at du vet at dette fungerer. I motsatt tilfelle kan du få deg en kjedelig og kostbar opplevelse midt på vinteren.

7. Lysbrytere og kontakter
Prøv alle lysbryterne og se at alt lys fungerer. Er det pærer som mangler, så be om at det blir skiftet og at lyset fungerer før et ev. kjøp. I tillegg kan det være lønnsomt å prøve noen veggkontakter, og se at ikke noe gnistrer når du plugger inn eller trekker ut kontakter.

8. Loft
Be om å få gå opp på loftet om de bare viser deg hvor det er fra etasjen du befinner deg i. Sjekk at alt ser ut til å være i orden her, at det er skikkelig isolert og ikke trekker, at lys fungerer osv. I tillegg er det lurt å se etter ekskrementer fra mus og rotter. Er det mus i veggen bør man få selger til å sjekke ut omfanget av dette, og få gjort noe med dette, før man ev. tar over boligen.

9. Vannflekker
Sjekk om du finner tegn etter vannflekker, på vekker og i taket. Dersom du kan se at små flekker har blitt malt nylig, så spør om hvorfor. Er det lekkasjer som skjules så kan det bli en kostbar reparasjon, og andre ting du kanskje hadde tenkt til å fikse på, må vente.

10. Taket
Be om å få låne en stige slik at du kan ta en kikk på taket. Sjekk at det ikke ser gammelt ut, og at det er velholdt. Forhør deg om når det sist var byttet, eller kontrollert. Om de ikke kan svare på det, bør du få en vurdering av fagmann på hvor lenge du kan forvente at taket vil holde, før du ev. må bytte det.

11. Takrenner og vannansamlinger
Forsikre deg om at tak og takrenner er i god stand, og at takrennene leder vannet vekk fra huset. Hvor legger vannet seg etter at det har regnet? Husk at ved snøsmeltingen så kan det dreie seg om store mengder som du helst ikke vil ha inn i kjelleren.

12. Kloakk og avløp
Sjekk at alle avløp fungerer og forhør deg om hvordan det står til med kloakken. Blir den ofte tett? Ligger kloakkrørene for lavt i forhold til kum, og så videre? I tillegg bør du sjekke om du er koblet på det offentlige kloakknettverket, eller om du har egen septiktank e.l.

Innhent anbud
MittOppdrag.no er en anbudstjeneste der brukerne beskriver hva slags tjeneste de ønsker utført. Du slipper å lete i telefonkatalogen eller på måfå på nett, men kan i stedet sitte i ro og mak foran pc-en og vurdere tilbud fra håndverkere eller entreprenører.

På denne måten får du en fin oversikt over prisnivået på oppdraget du vil ha utført. Pristilbudene kan variere mye, men vi råder deg også til å ta med faktorer som seriøsitet og erfaring når du velger tilbyder.

Helt gratis
Du betaler ingenting for å legge inn oppdraget ditt, og det er ingen forpliktelser heftet ved registreringen.

MittOppdrag kan brukes til de fleste tjenester man ønsker utført, og brukerne får tilbud på alt fra snekkere og eiendomsmeglere til webutvikling og vakttjenester.

Mange har til og med lagt ut bryllupet på anbud og spart store beløp på blant annet lokaler, catering, transport og fotografering.

Flere forbrukertjenester fra Nettavisen:
MinRente: Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

MinStrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Bileier.no:Bli varslet når det er EU-kontroll