Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Crestock (Crestock)

Tiden ute for slankekurer?

Ernæringsfysiolog mener den nye trenden kan snu fedmebølgen.

Vi er stadig på jakt etter nye metoder for å gå ned i vekt eller holde vekten på, og de fleste kjenner til varianter som Nutrilett, Sats, Fedon, lavkarbo-diett og så videre.

Les også:
Ned i vekt med naturlig kosthold

12 kostholdsfeil nordmenn gjør

Folk tar styringen
- Den nye trenden innen kosthold nå, synes å være at folk selv tar styringen, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

- Stadig flere oppdager hvor lite som skal til for å leve et både sunnere og lettere liv.

- Det er en gledelig utvikling fordi det endelig kan snu fedmebølgen, hevder Andersen videre, som er grünlegger av kostholdtjenesten Somebody, en tjeneste lansert allerede i 2003, med fokus på kunnskap om sitt eget kosthold, og hverdagsmosjon.

Les mer om kostholdstjenesten Somebody her!

- Kiloene raste av
- Det er ikke mye som skal til før man merker effekten av litt kunnskap.

- Det er en myte at kosthold er komplisert. Jeg har kunder som kuttet ut brus og sjokolade og begynte å gå en drøy halvtime til jobben, mens titalls kilo raste av.

Flere kostholdseksperter samler seg nå om det prinsippet SomeBody lanserte i 2003: «Kunnskap er bedre enn kurer». Camilla Andersen ville gjøre noe med at nesten 9 av 10 som går på slankekur, legger på seg igjen. Resultatet ble www.somebody.no.

Næringsinnhold pr sjokoladerute
- Vi samlet inn næringsinnhold i alle matvarer på det norske markedet, men det var ikke nok. For at man enkelt og raskt skal se hva en matvare kan påføre kroppen av for eksempel kalorier, måtte vi lage nye målenheter. Næringsinnhold på matvareforpakninger blir oppgitt pr 100 gram. Det er veldig tungvint.

- Derfor har SomeBody næringsinnhold per spiseskje, per stykk, per sjokoladerute, per pose, per pakke og så videre. Eller halv pose eller halv frossenpizza, hvis man deler med noen.

- Jeg får daglig begeistrede meldinger fra folk som har gått på oppdagelsesferd i sitt eget kosthold og fått aha-opplevelser, sier Camilla.

– Og det fine er at kunnskapen motiverer for de enkle, smarte og ikke minst varige endringer i kostholdet. En kur forteller deg hva du skal spise, men ikke hvorfor. Kunnskap gjør deg til sjef i egen kropp.

Alternativ mat
Men hvordan finne smarte alternativer?

- Dette er oppskriften: Finn en matvare du vil bytte ut og sammenlign den med andre tilsvarende produkter på markedet. I en rangeringsfunksjon på SomeBody, får du en liste over f.eks fettinnhold, tilsatt sukker, karbohydrater, proteiner eller kalorier i stigende eller synkende grad. I forståelige mengder og målenheter. Så er det bare å bytte til noe mer fornuftig.

Ta grep
Vil du kombinere kunnskap med matglede? Les mer om kostholdskalkulatoren Somebody her

Spar penger!
Som medlem av Nettavisens fordelsklubb, Norgespasset, får du abonnement på Somebody til rabattert pris.

Les mer her