Nettavisen.no

Tjenester

Ukens app til iPad

Denne uken kan du få et norsk magasin. Helt gratis.

Hver fredag vil Nettavisen komme med en anbefaling til iPad. Serien har vi kalt «Ukens app» inntil sprakrad.no kommer med et fornorsket navn (vi vurderer å fortsette med betegnelsen etterpå også).

Få ukens app på mail!

Her kan du laste ned Nettavisen gratis til iPad

Ukens app: Filmwebmagasinet
Det er ikke mange norske magasiner til iPad som har dukket opp i App Store. I hvert fall ikke som kan sees på som noe som ligner på normal magasinutgivelse. Magasiner som Mann og Bonytt er såkalte spesialer. Andre har kommet med gammelt stoff som Henne.

Det er derfor en frisk vind som blåser inn i det norske iPadmarkedet når Filmweb nå kommer med sitt magasin. Det er foreløpig ikke sagt hvor ofte dette skal komme, men det virker som om man relativt regelmessig vil få nye utgaver.

Magasinet er, for å forklare det enkelt, en interaktiv pdf med video. Selv sier Filmweb følgende:

«I den første utgaven av filmweb.no-magasinet tar vi for oss filmåret 2011. Vi gir deg de fineste filmbildene, kule trailere, eksklusive filmnyheter og alt du trenger å vite om kommende kino- og videofilmer. Vi kikker også nærmere på filmtrender og spennende profiler fra filmverdenen, med fokus på både norske filmer, blockbustere og smalere filmperler. Dette magasinet er et must for alle filmelskere!»

Nok innhold?
Det er muligens en liten overdrivelse, eller i hvert fall at omtalen gir større forventninger enn det som innfris. Magasinet har et intervju med Naomi Rapace, som er relativt kort, og James Franco i tillegg til et par andre features med stort sett relativt korte tekster. Ikke at det egentlig er et problem. Det hele er en rask og god gjennomgang av både fremtidige og aktuelle filmer. Innholdsmessig får man nok, og featuredelene er godt bygget opp. Kanskje spesielt gjennomgangen av superheltfilmene.

Litt kronglete lesing
Lesemessig er det foreløpig få som har knekket koden for iPadmagasiner, og her sliter også Filmwebmagasinet litt. Det er riktignok piler som skal peke deg i riktig retning, men det er for en leser litt slitsomt å måtte forholde seg til mange forskjellige lesemåter (sidelengs, nedover, snu iPaden for å se innholdet) når man skal prøve å lese magasinet.

Svært godt visuelt
Visuelt er likevel magasinet svært godt, og bildebruken - samt det faktum at all tekst er leselig (ikke noe alle iPadmagasin-designere har fått med seg) er et stort pluss.

Lang lastetid
Det mest negative med Filmwebmagasinet er størrelsen på det, og nedlastningstiden. Nesten 500mb er mye, og betyr sannsynligvis at mange vil slette magasinene fort på sin iPad. Det tar også lang tid å laste ned magasinet. Bakgrunnen for størrelsen er sannsynligvis det store antallet trailere som finnes i magasinet, som i og for seg er positivt, men skulle man be om noe så ville det vært at man hadde valget å laste ned alle trailerne etter at bilde og tekst var lastet ned. Enten det eller at filmklippene var på nett, mens man lastet ned resten offline.

Interaktivt
Det store plusset er selvfølgelig at magasinet er funksjonelt. Man kan komme rett til bestilling av billetter, og man bruker mange gode grep for å faktisk tilkjennegi at iPad er en nettplattform med muligheter for bilder. Skulle vi påpekt noe er det vel at man kunne hatt enda flere bilder for hver film.

Likevel, Filmwebmagasinet er det klart beste magasinet som har kommet på iPad fra en norsk leverandør og er i tillegg gratis. Er du bare bittelitt filminteressert så er dette noe du i hvert fall bør teste. At det er verdt pengene er det ingen tvil om, bare du ikke laster det ned på 3G.

Her kan du laste ned Filmweb magasin for iPad