Nettavisen.no

Tjenester

Unngå feriemarerittet

Med noen enkle regler i bagasjen kan et mareritt i ferien være unngått.

(SIDE2): Uansett hvor du drar i verden kan store og små tragedier ramme plutselig og helt uventet. Da er det best å være føre var.

På ferie er man naturlig nok bare ute etter å slappe av og hygge seg, men skulle ulykken først være et faktum kan det være greit å ha orientert seg litt om eventuelle ulykker og uheldige situasjoner.

Reiseforsikring

Utenriksdepartementets nettsider går det an å orientere seg både før og under reisen.

Her står det for eksempel hva en reiseforsikring på et minimum bør dekke. Dette gjelder utgifter til legebehandling og syketransport til Norge, hjemreise i tilfelle alvorlig sykdom eller dødsfall i nærmeste familie og reisegods ved tyveri, ran og overfall.

Skulle uhellet først være ute kan følgende reiseregler fra Holiday Travel Watch komme godt med:

  • Forhold deg rolig og behold kontrollen. Er du på organisert tur er det første du må gjøre å ta kontakt med turoperatørens representanter. Gi dem en sjanse til å ordne opp i ting.
  • Fyll ut eventuelle klageskjemaer og vær nøye med å få en egen kopi. Skulle dette ikke være tilgjengelig så lag et selv i to kopier. Å ha et tredje vitne skader heller ikke.
  • Ikke fall for fristelsen om noen tilbyr kompensasjon på stedet. Signer heller aldri noe dokument som kan innvirke på dine rettigheter som kunde.
  • Få navn, adresse og telefonnummer til andre feriegjester som har havnet i samme situasjon. Som gruppe står man sterkere både på feriestedet og hjemme.
  • Ta bilder av det som har inntruffet, men ikke bryt loven eller gå inn på områder uten tillatelse. Med et videokamera kan man også få historiene fra andre feriegjester fortalt.
  • Etter å ha returnert fra ferie bør man levere eventuelle klager skriftlig innen 28 dager. Om turoperatøren er medlem av ABTA, må de følge regler for god opptreden og svare innen 28 dager.
  • Ikke ta i mot penger eller annen oppreisning fra turoperatøren med mindre du er fornøyd med ordningen.

Andre forholdsregler som kan komme godt med inkluderer forsvarlig oppbevaring av pass billetter og penger. Hotellets safe eller en liten reisemappe rundt halsen bør være ganske trygt.

Hold også familie og venner hjemme orientert om hvor du er og hvor du har tenkt deg.

Vis aktsomhet

Unngå enhver befatning med narkotiske stoffer, er anbefalingen fra Utenriksdepartementet. De fleste land har strenge straffer for slike forhold, enkelte opererer med dødsstraff.

Vær mer varsom etter mørkets frembrudd, unngå kriminelt belastede områder og vis aktsomhet.

Unngå å ta med pakker eller bagasje for andre personer.

Skulle det oppstå en krisesituasjon er det bare å ta kontakt med nærmeste norske utenriksstasjon.

Nyttige lenker og andre dårlige opplevelser:

Få hjelp hos Holiday Travel Watch

Utenriksdepartementets Landsider

Historier fra Bad Vacations