Nettavisen.no

Tjenester

Ut på trygg pakketur

Sjekk hva du har krav på når du reiser på pakketur i sommer.

(SIDE2): - Definisjonen på en pakkereise er at reisebyrået har sydd sammen en pakke før du henvender deg til dem. Dersom du kontakter et reiseselskap og ber dem sette opp en reise for deg eller setter opp en reiserute selv får du ikke den samme dekningen fra reisegarantifondet. Dette er litt ullent og det kommer mest sannsynlig en lovendring på dette fra 1.januar 2007, men i dag er det slik det fungerer, sier daglig leder ved Reisegarantifondet, Signe Eriksen, til TV 2 Nettavisen.

Svikter
Reisegarantifondet får mange henvendelser hele året på hva som egentlig er en pakketur.

- Dersom du reiser med et reiseselskap og en av underleverandørene deres svikter, for eksempel at flyselskapet går konkurs, er det reiseselskapet i dette tilfellet som skal ordne opp. Da slipper du å ta opp telefonen å styre med det selv. Det må du nemlig gjøre når du setter sammen reisen din selv, forteller Eriksen.

Fondet betaler
Reisegarantiordningens formål er å sikre deg som har kjøpt pakkereiser mot tap ved konkurs, akkord eller insolvens hos arrangøren. Du er etter loven sikret ved kjøp av pakkereiser dersom arrangøren har stilt garanti i Norge. Fondet betaler også tilbake forskudd som du eventuelt har betalt inn når en reise blir avlyst.

Skulle du være så uheldig å miste flyet ditt og spolere turen før den allerede er begynt kan du også kreve noen kroner tilbake.

- Man kan kreve å få tilbake lufthavnavgiftene, disse forfaller nemlig ikke til betaling før du sitter i flysetet. Men det er lurt å være ute i god tid, forteller Jo Gjerdrem hos forbrukerombudet til TV 2 Nettavisen.

Hele pakkereiseloven finner du her.

Alt om reisegarantifondet her.