Gå til sidens hovedinnhold

Ut på tur - bra for hjernen

En spasertur kan forhindre hjernen fra å svekkes på dine eldre dager.

Vi hører stadig at trening gir gode helsemessige gevinster, både på kropp og sinn. Men er du en av de som ikke har fast avtale med treningssenteret, kan du nå trøste deg med at selv en daglig spasertur kan forhindre alderssykdommer som Alzheimer og andre kognitive svekkelser.

Hjerneklubben: For deg som er opptatt av mentalhygiene!

Reduksjon i materien
Kirk Erickson og hans team ved «University of Pittsburgh» ønsket å avdekke om det var mulig å forutsi endring i størrelsen på den grå materien, i et menneskets hjerne, i forhold til vedkommendes fysiske aktivitetsnivå.

I tillegg ønsket de å finne ut om en større grå materie reduserte risikoen for å utvikle kognitive svekkelser i hjernen.

Erickson og hans team la følgende to fakta til grunn:

1. Hjernens andel av grå materie skrumper ettersom man blir eldre, og dette kan fører ofte til kognitiv svekkelse.
2. Fysisk trening ser ut til å beskytte hjernens nevroner eller nerveceller.

Slik blir du et huskegeni

Skanning avslører tilstanden
299 mennesker deltok i undersøkelsen, hvorav 182 var kvinner, hvor gjennomsnittsalderen på deltakerne var 78 år. Deltakernes fysiske aktivitet ble registrert i året 1988 til 1989, hvor man førte statistikk over antall tilbakelagte kvartaler over en uke.

De kognitive funksjonene ble målt ved hjelp av MRI (skanning av hjernen) ni år senere (alle deltakerne var i utgangspunktet friske), og igjen 3 til 4 år senere. Hele 116 av deltakerne ble da diagnostisert som dement eller med mild kognitiv svekkelse.

Fysisk aktivitet positivt
Resultatet av undersøkelsen viste at deltakere med høyt aktivitetsnivå (antall tilbakelagte kvartaler i gåtempo), hadde et betydelig større område med grå materie ni år senere, enn sine venner med lavere aktivitetsnivå. Jo høyere aktivitetsnivået var, jo større var også området med grå materie.

Effekten ble kun påvist der en deltaker hadde gått 10 km eller mer per uke. I tillegg viste undersøkelsen at blant de aktive deltakerne, så var det færre som utviklet demens eller ble påvist kognitive svekkelser, enn blant de mindre aktive.

Effektiv hjernetrening
Hjerneforskning viser at hjernen vår kan vokse hver dag, dersom vi stimulerer den riktig. Ønsker du å trene hjernen med riktige metoder, for å holde den i form, og aldersdemens på avstand? Sjekk ut Hjerneklubben.no - effektiv trening for hjernen på nett.

Tren hjernen din riktig - bli medlem i Hjerneklubben her!

Test hukommelsen din med et demospill på Hjerneklubben

På Hjerneklubben kan du også forbedre dine læringsteknikker, din hukommelse, din IQ, din konsentrasjon, lære et nytt språk eller bli en geografimester. Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene opp hjernen og forebygge alderssykdommer.

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert. Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: Sharpbrains.com)