Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Viking vinner derbyet

Jonevret har fått skuta på rett kjøl i oljebyen. Viking er bankeren i søndagens tippetips.

Sportspills meny søndag:
Oddstips 1: Nå snur det for Sarpsborg

Oddstips 2: Jevnt på Alfheim

V65 Biri: Gundersen kroner verket

V64 Bollnäs: En svensk kaldblodskonge
V5 Harstad: Stillerud har bankeren

Søndagskupongen er som vanlig på denne tiden av året satt sammen av oppgjør fra Tippeligaen og Adeccoligaen. Spillefrist klokken 17.55.

Bonuspotten er oppe i 990.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Tromsø - Rosenborg
Tromsø er stabile i toppen av Tippeligaen, og står som vanlig med sterk statistikk hjemme på Alfheim: 6-2-0 totalt. Formen er imidlertid ikke helt på topp, bare én seier på de fem siste i serien. 1-1 mot Sogndal forrige hjemmekamp i serien, og man har spilt to kamper i Europa League-kvalifiseringen også. 0-0 og 0-0 mot Olimpija Ljubljana, før Koppinen sørget for avansement i ekstraomgangene på Alfheim nå torsdag som var. Dette er bra, men et Tromsø i toppform hadde nok ikke trengt ekstraomganger for å avgjøre på hjemmebane, mener vi. Nå venter Metalurh Donetsk på torsdag, på Alfheim.

Det må roteres i rekkene når man er inne i et, sett med norske øyne, så heftig kampprogram. Sikkert er det at Steffen Nystrøm (m) er ute på lang sikt og senegaleserne Ciss og Kara er opptatt med OL.

Rosenborg er formlaget i Tippeligaen sammen med Godset, og har nå 3-4-0 på sine syv siste. De er ubeseirede på bortebane, men ikke fremmed for å spille uavgjort. Etter seire over Viking, Molde og Haugesund ble det 1-1 hjemme mot Lillestrøm forrige helg. Rosenborg kjører samme løp som dagens motstander, der er videre til tredje runde i Europa League-kvalifiseringen, med et nødskrik av dimensjoner. Etter å ha kastet bort 2-0-ledelsen mot Ordabasy på overtid på Lerkendal, havnet de under 0-1 i Kazakhstan, før de klarte å vinne kampen 2-1 med 9 mann på banen. Matchvinner var Dockal, nok en gang.

Dockal (m) og Issah (m) returnerer fra suspensjon her. Selnæs (m) later til å være frisk og klar for kamp igjen. Men trener Jönsson vil som vanlig måtte tenke seg nøye om hvem han bruker og spare mest mulig krefter til Europa League.

Tromsø er sterke hjemme, men møter et rutinert lag som er kapable til å ta poeng i nord. Tromsø ser ikke ut til å være helt på topp for tiden, og da sier trønderne ja takk til det ene poenget, tror vi. Vi lar det stå en ren U i kamp 1 på 96-rekkeren.

Så lett spiller du på oddsen på mobilen!

2. Hønefoss BK - Haugesund
Hønefoss er i ferd med å gjøre en meget god sesong. Dagens 6. plass er fullt fortjent, og formen er god med borteseier i Fredrikstad forrige runde og 2-1 mot Brann forrige hjemmekamp. 3-3-1 på hjemmebane.

Trener Smerud forteller på klubbens nettside at Christoffer Dahl har vært småsyk denne uken, men ellers er laget skadefritt. Det er hard kamp om plassene i startellever på Hønefoss.

Haugesund er oppe på en fin 4. plass og har bare tapt tre ganger hittil denne sesongen. Den helt store formen ser ut til å være på hell, nå har Grindhaugs lag bare én seier på sine seks siste. Bare 0-0 hjemme mot Sogndal forrige helg, i en kamp det ikke løsnet helt offensivt for noen av lagene og to gode keepere fikk dominere. Mæland og Storbæk med gode innhopp, men det var ikke nok. Haugesund har 3-3-2 på bortebane.

Djurdjic (a) og Nygaard tilbake sist. Andreassen og Våge Nilsen var ute, Johannesson spilte venstre back. Samme situasjon i dag, forteller assistenttrener Horneland. Mæland er meget aktuell for spill, legger han til.

Det ble 1-1 i sesongens første møte. Vi tror det blir jevnt denne gangen også, men ser en liten fordel Hønefoss, som er i god form og har hjemmebanen. Likevel lander vi på HUB i kamp 2.

3. Sogndal - Odd
Sogndal kommer fra 0-0 i Haugesund forrige helg. Før dette slo de til med 3-1-seier hjemme mot Stabæk, og fikk et par poengs klaring ned til streken. Sogndal har bare én seier på sine ti siste spilte, og høsten vil dreie seg om å unngå nedrykk. 2-3-2 på hjemmebane er ikke blant de sterkeste, det scores litt for få mål. 1-3-1 på de fem siste spilte nå, det er ikke så ille.

Stéphane Diarra Badji(m) er i London og spiller OL-fotball for Senegal. Eirik Bakke og en friskmeldt Elvis er sannsynlige erstattere. Mecimovic er på vei bort fra klubben.

Odd innledet sesongen med å tape 0-4 hjemme for dagens motstander. Siden har de tatt 19 poeng, det samme som dagens motstander, og dagens kamp blir viktig med tanke på å komme seg unna nedryksstriden. Bare 2-1-5 på bortebane for Odd. De tre siste reisene har gitt 0 poeng, men man var heldige og slo Strømsgodset 2-1 hjemme sist helg.

Trener Fagermo har nesten skadefritt lag, kun Lars-Kristian Eriksen er uaktuell for troppen hos Odd, skriver klubben på sin nettside.

Sogndal er favoritter på folkerekka. Det fortjener de ikke i våre øyne, de vinner sjeldent kamper. Uavgjort vil ikke overraske, men vi mistenker at Odd er ute etter å hevne 0-4-tapet i det omvendte møtet, et skrubbsår i klubbens historie, og det kan det godt hende de klarer. UB i kamp 3.

4. Viking - Sandnes Ulf
Det er god stemning i Stavanger etter at Jonevret tok over som trener i Viking. Det var ikke så dårlig stemning før det heller, men resultatene den siste tiden er sterke. 1-1 borte mot Aalesund var greit, 2-1 hjemme mot Hønefoss i sluttsekundene var meget kjærkomment og forrige helgs 2-1-borteseier mot Molde var en stor opptur, heroisk kjemping av alle på laget. Tempoet i angrep var hevet et hakk eller to, og man var plutselig en konstant trussel mot motstander. Viking er oppe på 9. plass. 4-0-3 på hjemmebane.

Nevland var tilbake sist, men Anier og Danielsen sto over. Ingelsten sto også over, grunnet nært forestående fødsel. Valon Berisha (m) er solgt til Red Bull Salzburg og spiller ikke her. Nisja er en mulig erstatter for Valon.

Sandnes Ulf er inne i en tung periode, der borteseieren på Lillestrøm er det eneste lyspunktet den siste tiden. 1-3-3 på de syv siste har tatt opprykkeren ned på kvalikplassen. Tap 1-2 borte mot ni Godset-spillere forrige helt, tap 0-2 hjemme mot Vålerenga runden før. 2-2-3 på bortebane for Sandnes Ulf.

"Både kaptein Aksel Berget Skjølsvik og Steinthor Thorsteinson er ute i karantene etter gule kort, Andreas Westlye er fortsatt skadet og Edier Frejd er sykemeldt etter bilulykken på motorveien mandag", skriver klubben på sin nettside. Trener Asle Andersen har måttet ringe storscoreren fra opprykkssesongen, Morten Eriksen, som har trappet ned fotballkarrieren, og be ham stille opp denne ene kampen.

Det ble 2-2 i dette rogalandsderbyet i sesongpremieren. Siden den gang har Viking kommet seg betraktelig, mens Sandnes Ulf har fått merke kjøret når skader og karantener har kommet inn i bildet. Uten Berget Skjølsvik og andre sentrale brikker levner vi Sandnes Ulf små sjanser i Stavanger. H i kamp 4.

5. Aalesund - Stabæk
AaFK tapte 1-2 i Bergen sist helg, etter en meget god periode med 2-4-0 på seks spilte, inkludert den flotte 3-0-seieren hjemme mot Fredrikstad. De var ikke langt unna poeng mot Brann heller, men fikk en baklengs to minutter før full tid, rett etter at Matland hadde utlignet for AaFK. Den største oppvisningen fra Rekdals menn fikk vi uansett i Europa League-kvaliken på torsdag, da KF Tirana ble rundspilt og slått 5-0 på Color Line stadion. Leke James kom innpå i 2. omgang og scoret et par flotte mål. Barrantes scoret også, selvsagt, og Stewart og Tollås Nation også. Nå blir det tur til Kypros og bortekamp mot APOEL Nicosia på torsdag.

Rekdal har fortalt om hvor viktig det er å ha en bred nok tropp når man skal spille hjemlig liga, cup og europacup samtidig, og mot Tirana lykkes han godt med laguttak og bytter. Likevel, Ville Jalasto, Peter Orry Larsen, Amund Skiri og Magnus Sylling Olsen var alle ute med skader på torsdag. Phillips spilte heller ikke, men det var grunnet en suspensjon. Dermed er han trolig på banen i dag. Endring blir det ganske sikkert, spesielt siden motstanden ser overkommelig ut på papiret og det vil være fristende å gamble på å hvile enkelte fra start.

Stabæk sliter, det er gammelt nytt, og det skal etter hvert mye til å unngå nedrykk. Fire strake tap nå, senest 1-3 hjemme mot Vålerenga. Bortestatistikken viser 1-0-7.

Aase og Clark var ute med skader sist helg. Clarks låneperiode er dessuten snart over. Islendingen Helgaon (f) er hentet inn som forsterkning, men er først klar 1. august. Eggen Hedenstad er solgt.

Det er vanskelig å tro at Stabæk skal lykkes her. Uansett hvem Rekdal velger å stille med, blir Aalesund store favoritter. H i kamp 5.

6. Bodø/Glimt - Mjøndalen
Glimt går for opprykk og de er sterke på hjemmebane. 4-2-1 i nord. Litt variabel form etter sommerferien, etter seier på Notodden har det bare blitt to poeng på de tre siste. Et klart tap for Ranheim og 1-1 mot Kongsvinger er de to siste resultatene på Aspmyra.

Jim Johansen (a) har vært ute med benbrudd, men er på vei tilbake og håper på et innhopp. "Jeg kan bidra på slutten av kampen hvis vi trenger en scoring eller to", sier Johansen til Avisa Nordland.

Mjøndalen klarte å slå Kongsvinger og Ranheim, men hjemmekampen mot Notodden ble for vanskelig og man måtte nøye seg med 2-2 forrige helg. Formen er likevel god, man har bare tapt to av de ti siste. 2-2-3 på bortebane.

Aziz Idris (m) er suspendert.

Glimt bør har gode sjanser, men vi stoler ikke helt på de gule nå som formen bare er middels. Mjøndalen stjeler med seg ett poeng hvis de har en god dag. HU i kamp 6.

7. Kongsvinger - Ullensaker/Kisa
Kongsvinger fikk med seg ett poeng fra Bodø sist helg. Det var viktig å ta poeng igjen, etter strake tap mot Bryne og Mjøndalen. Kongsvinger har 3-0-3 på Gjemselund og to poengs klaring ned til nedrykk.

"KIL har både Morten Hæstad og Samir Fazlagic ute med karantene. Det vil sannsynligvis bety at Marius Pierau får sjansen på venstreback. Hvem som spiller høyreback er fremdeles uklart, men det finnes flere alternativer," skriver klubben på sin nettside.

Ull/Kisa toppet overraskende tabellen for noen uker siden, men nå er de falt ned til 2. plassen etter en liten formsvikt. Etter ferien tapte de for Start, Sandefjord og HamKam, før det ble 1-1 i derbyet mot Strømmen forrige helg. 4-0-3 på bortebane.

Målscorer forrige runde og lagets toppscorer Pål Steffen Andresen er suspendert. Forrige helg måtte målvakt Arnold Origi gi seg under oppvarmingen og ble erstattet av Kamil Rylka, som gjorde en god kamp. Moen Hansen og Soltvedt var tilbake sist, men Dos Santos (a) måtte gå av banen med en skade. Usikkert om han er klar igjen nå.

To variable lag møtes. Begge spiller sjelden uavgjort, og vi satser på at også denne kampen får en vinner. HB i kamp 7.

8. Notodden - Alta
Notodden og Alta ligger begge på nedrykk og nederst på formtabellen. Notodden tok et sjeldent borte-poeng forrige runde, da de skapte mer enn vanlig på reise og scoret to ganger mot Mjøndalen. De klarte også 2-2 hjemme mot Hødd runden før. Det er fem poeng opp til sikker plass, og dette ser ikke spesielt lovende ut. Dagens hjemmekamp må for enhver pris vinnes. 3-1-3 på eget gress så langt.

Alsaker (m) er suspendert etter rødt kort forrige runde. Tarjei Dale, Christian Bjerke og Bardh Shala er ute med skader. Dette er troppen:

Anders Larsen, Nuno Marques, Jan Tore Amundsen, Steffen Jenssen, Lars Lien, Kristian Jahr, Klas Tømmer Ufs, Tor Omar Sande, Erlend Helgerud, Borgar Velta, Øystein Aksnes, Andreas Granerud, Håvard Kleven, Martin Holmen, Einar Lundefaret,, Alexander Nynes, Marius Enger og Erik Sergio Skogen.

Alta spilte 1-1 hjemme i hallen mot Ranheim sist helg, og så ut til å være godt fornøyd med det. Men det trengs flere poeng, man er uten seier på sine ti siste spilte og har bare 1-6-7 totalt. Nedrykk ser meget sannsynlig ut, det er allerede syv poeng opp til trygg plass og skadeproblemene ser ikke ut til å ha noen ende. 0-3-3 på bortebane.

Håvard Nome (m) er suspendert, og erstattes av enten Solberg eller Balto. Trond Fredrik Ludvigsen er skadet og spiller ikke, mens Rune Ertsås muligens kan få et innhopp, hans skade var ikke så alvorlig som fryktet, skriver Altaposten. Fra før er Eirik Erlandsen, Christian Gauseth, Sega Ngom og Markus Rolandsen definitivt ute, mens Jesper Törnqvist og Jacob Nilsson ble bra nok til spill forrige helg.

Vi har god tro på Notodden på hjemmebane. Det er der de vinner, det er der de skal berge plassen, enn så vanskelig det begynner å se ut. H i kamp 8.

9. Ranheim - Bærum
Ranheim har sine økonomiske problemer og samarbeidet med RBK er avsluttet, men de har også en god spillerstall og er blant de aller beste sportslig sett. Formen virker dog å være noe på hell, bare 1-1 i Finnmarkshallen forrige runde og tap 1-2 hjemme mot Mjøndalen før det. I begge disse har Ranheim vært det førende laget og burde tatt flere poeng.

Reginussen (m) måtte av banen med skade forrige helg.

Bærum slo Notodden og Strømmen og tok sine første poeng i Adeccoligaen, men sist helg var det tilbake til gamle synder. Etter en sterk start og ledelse hjemme mot et redsert Sandefjord, faller man sammen i 2. omgang og taper. Bærum falt tilbake på jumbo-plassen og har 1-1-5 på bortebane.

Fredrik Cornell returnerer fra suspensjon. Toppscorer Rozhat Shaswari, Marius Lundemo og Thomas Finstad ute med skader.

Typisk kampforløp her vil være et tidlig mål eller to til bortelaget, og hjemmeseier et sted mellom 3-1 og 6-2 til slutt. H i kamp 9.

10. Sandefjord - Hødd
Sandefjord har mange skader i laget, men har likevel klart 4-0-1 på de fem siste spilte. Forrige helg snudde de til borteseier 3-1 mot Bærum, og Ull/kisa og Bryne er også slått nylig. Sandefjord er oppe og lukter på opprykk. 3-2-2 på hjemmebane.

Det ser bedre ut på fraværsfronten nå, klubben skriver: "Tijan Jaiteh og Cato Hansen returnerer etter karantene og Yaw Ihle Amankwah er tilbake etter skade. Det betyr at vi får tilbake en spiller i hvert ledd og dermed har alle muligheter for å levere en enda bedre prestasjon enn mot Bærum sist søndag." Alexander Gabrielsen, Kenneth Dokken, Ørjan Røyrane og Victor Demba Bindia er enten skadet eller ikke tilgjengelige.

Hødd ser i øyeblikket ut som det eneste laget av de fire på nedrykksplass som har gode muligheter til å klatre på tabellen. 2-3-0 på de fem siste er sterkt. Fin 2-1-seier hjemme mot Sarpsborg forrige runde, og uavgjort mot Notodden og Ranheim på de to siste reisene. Dog bare 0-2-4 på bortebane.

Bortimot skadefritt på Høddvoll forrige helg, bare Ørjan Engen Grimstad manglet. Ingen suspensjoner.

Sandefjord blir favoritter på eget gress, men Hødd er så gode nå at de kan stjele poeng her også. HU i kamp 10.

11. Sarpsborg 08 - HamKam
Sarpsborg tok ledelsen på Høddvoll forrige helg, men tapte til slutt 1-2 for et bedre lag. Nå er sarpingene nede på 7. plass og må begynne å vinne igjen for at opprykksdrømmen skal leve. 0-3-2 på de fem siste er usedvanlig svakt til Sarpsborg å være. Ineffektive 2-4-1 på hjemmebane.

"Roar Johansen kan velge fritt fra en tilnærmet skadefri tropp til toppkampen mot HamKam på søndag. Michael Røn sliter med et vondt ribbein. Han har trent denne uken, men er ennå ikke helt klar for kamp", skriver klubben på sin nettside. Dette er troppen:

Haraldur Björnsson, Frode Larsen, Kjetil Berge, Magnar Ødegaard, Alvaro Baigorri, Berat Jusufi, Ole Heieren Hansen, Mathias Engebretsen, Tom Erik Breive, Claes Jørgensen, Morten Giæver, Erik Jonvik, Stanley Ihugba, Martin Wiig, Glenn Roberts, Mohamed Elyounoussi, Øyvind Hoås, Nicolay Solberg.

HamKam har vist kjempeform etter sommerpausen. Alta og Tromsdalen er knust i Hamar, mens det har blitt 1-0 borte mot Ull/Kisa og Bryne. Ved alle fire anledninger overbeviser man spillemessig med høyt tempo og stor pasningssikkerehet, og seirene kunne faktisk vært større. 4-1-2 på bortebane begynner virkelig å ligne noe og opprykk er ett poeng unna.

HamKam har stilt lik startellever de to siste rundene og kan antagelig gjøre det igjen.

Her tror vi hjemmelaget kommer tilbake på vinnersporet. HamKam kan ikke fortsette å vinne i all evighet, og bortekamp i Sarpsborg er den tøffeste oppgaven de har hatt på en stund. H i kamp 11.

12. Strømmen - Tromsdalen
1-3-1 på de fem siste har gjort at Strømmen forblir en middelhavsfarer i Adeccoligaen. De spilte 1-1 borte mot naboen Ull/Kisa forrige runde, mens de ganske skuffende røk 1-2 hjemme for bunnlaget Bærum runden før. Det er ikke fryktelig langt ned til nedrykk, så poeng mot tabellnaboen i dagens kamp er viktig. 3-2-2 på eget gress.

Fredrik Nilsen (f) måtte ut med skade forrige runde. Han har trent lett denne uka. "Ellers er skadesituasjonen den samme som den har vært, og vi stiller sterkt til hjemmekamp", skriver klubben på sin nettside.

Tromsdalen kjemper for å holde nedrykk på avstand, og gjør det greit, skadeproblemer tatt i betraktning. De to siste er imidlertid tapt, 2-7 for HamKam og 1-2 hjemme for Start forrige helg. 2-1-4 på bortebane totalt.

Eirik Yndestad og Christer Johnsgård var tilbake sist, men Reidar Waage og Eirik Bertheussen manglet. Nå skriver klubben: "Vi har flere spillere i trening nå, men ikke alle er meldt klare til kamp. Samtlige spillere deltok på gårsdagens økt, men av disse er Jonas Johansen (karantene), Eirik Bertheussen, Reidar Waage og Kjell Gunnar indisponible til kamp." Dette er troppen:

Eirik Sørensen, Lars Konrad Johnsen, Tobias Arnøy Ole Talberg, Eirik Yndestad, Ludvig Rinde, Tomas Kristoffersen, Lars-Gunnar Johnsen, Håvard Lysvoll, Fredrik Allertsen, Bjørn Lidin Hansen, Bjørn Strøm, Christer Johnsgård, Håkon Kjæve, Sondre Bergstedt Flaat.

Strømmen kommer til å gå for seieren her, og med få skader i laget skal tre poeng være innenfor rekkevidde. Men lett blir det ikke, og vi markerer HU i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

Her kan du levere det store systemet til redusert pris via TippSt@tion, et program som reduserer prisen uten å redusere vinnersjansene like mye.

96-rekker:

Tipping Søndag, frist: 29.07.2012 17:55
1. Tromsø - Rosenborg U
2. Hønefoss BK - Haugesund H U B
3. Sogndal - Odd U B
4. Viking - Sandnes Ulf H
5. Aalesund - Stabæk H
6. Bodø/Glimt - Mjøndalen H U
7. Kongsvinger - Ullensaker/Kisa H B
8. Notodden - Alta H
9. Ranheim - Bærum H
10. Sandefjord - Hødd H U
11. Sarpsborg 08 - HamKam H
12. Strømmen - Tromsdalen H U

-

432-rekker:

Tipping Søndag, frist: 29.07.2012 17:55
1. Tromsø - Rosenborg H U B
2. Hønefoss BK - Haugesund H U B
3. Sogndal - Odd H U B
4. Viking - Sandnes Ulf H
5. Aalesund - Stabæk H
6. Bodø/Glimt - Mjøndalen H U
7. Kongsvinger - Ullensaker/Kisa H B
8. Notodden - Alta H
9. Ranheim - Bærum H
10. Sandefjord - Hødd H U
11. Sarpsborg 08 - HamKam H
12. Strømmen - Tromsdalen H U

-

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill