Nettavisen.no

Tjenester
Foto: EPA/Scanpix

Vil du prestere som toppidrettsutøverne?

For å prestere på topp er det ikke bare kroppen idrettsutøverne må trene.

Flere av våre OL-håp har lenge drevet med mentaltrening, og mange har en egen mental coach for å få hjelp til å gjennomføre de store oppgavene eller utfordringene som ligger foran dem.

Det er jo ikke bare kroppen som skal fungere når man skal hente hjem gull i en OL-gren. Hjernen må også være med, og man må være lysten på å vinne, ellers går det jo ikke.

Vil du forbedre hukommelsen?

Anerkjenner at psyken påvirker
Også under dette OL har den norske troppen med seg mentaltrenere, til tross for at svenskene latterliggjør nødvendigheten av dette.

Olympiatoppens coach, Tore Øverbø, sier til VG.no at svenskene må få mene hva de vil, men at det å benytte seg av psykologer og jobbe med mental trening betyr bare at vi anerkjenner at de mentale forholdene har en påvirkning på prestasjonene.

At mental trening hjelper, er det ingen tvil om. Forskning gjort på området underbygger dette.

En undersøkelse gjort ved Universitetet i Montreal i Canada, hvor forsøkspersonene blant annet måtte følge bevegelsene til en rekke baller i en virtuell virkelighet, førte til at utøverne forbedret sin evne til å ta opp informasjon med hele 53 prosent, skriver Adressa.no.

- Som fysisk trening
Ifølge professor Jocelyn Faubert ved universitetet fungerer det akkurat som fysisk trening, men for hjernen.

- I den vanlige treningen evaluerer atletene den fysiske prestasjonen men hittil har de ikke hatt noe verktøy som måler den kognitive prestasjonen. Hvis en idrettsutøver føler seg både fysisk og mentalt klar, så kan dette bare ha en positiv innvirkning på prestasjonen, sier Faubert ifølge Adressa.no.

30 tips for en mer velfungerende hjerne

Tankens kraft og Placebo
Ingrid Kristiansen, Norges løpedronning nr. 1 siste halvdel av 80-tallet, forteller om helhetstrening (trening av kropp, sjel og hode) på sine nettsider. For eksempel sier hun vi kan se for oss en situasjon hvor vi skal holde en tale - noe som ikke er like greit for alle. «Vi vet at det ikke er farlig, og at det ikke er noe vi behøver å være redde for, men alikevel låser det seg for oss.»

På den andre siden påminner hun oss om placeboeffekten, altså det å tro at man har fått medisin for noe, og deretter tro at medisinen virker - at man virkelig har blitt bedre eller frisk, for til slutt å innse at man har fått narremedisin. Tankens kraft er mektig.

Hvordan og hvor mye
Gründer av www.Hjerneklubben.no, Frank W. Wedde, sier at det ikke lenger er et tema hvorvidt mentaltrening har effekt på idrettsprestasjoner, men mer hvordan og hvor mye man skal trene mentalt i kombinasjon med den fysiske treningen. Dette varierer selvfølgelig fra idrett til idrett, men også fra person til person.

Dessuten vil måten man jobber mentalt på variere mellom trening og konkurranse. Norge har absolutt omfavnet mentaltrening for idrettsutøvere på toppnivå. Hjerneklubben har et eget program som kalles MemoFokus, som er spesialdesignet for å kunne trene opp konsentrasjon og riktig sinnstilstand, noe som også er sentralt for mentaltrening blandt idrettsutøvere.

Her kan du prøve en demo av Hukommelsespillet

(Vet du hvordan du skal fokusere bør ikke dette være noe problem.)

Bli god med Hjerneklubben
Dersom du vil øke dine prestasjoner som idrettsutøver eller rett og slett bare bli smartere, er Hjerneklubben.no det stedet for deg. Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å lære å fokusere kan medlemmene av Hjerneklubben forbedre sin hukommelse, sin IQ og sine matematikkevner ved hjelp av morsomme spill og teknikker. I tillegg kan de lære teknikker for å lære fortere, lære seg språk og forbedre sine geografikunnskaper med det siste programmet Geografimester.

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.