Gå til sidens hovedinnhold

Tjukk, svak og redd

Norges største klatresenter er mekka for entusiaster, men selv proffene kan bli redde i klatreveggen.

(SIDE2):SE STOR BILDESPESIAL NEDERST PÅ SIDEN

- Da jeg klatret i går følte jeg meg både tjukk, svak og redd, sier klatrer og medeier av Norges største klatresenter «Klatreverket», Håkon Vego.

Han prøver å berolige vår utsendte journalist ved å fortelle at alle kan lide av høydeskrekk og føle seg redde i klatreveggen.

Dagsform teller
- Klatring er mye dagsform, fortsetter han. Noen dager er man mer eventyrlysten enn andre og tør mer. Her på «Klatreverket» kan man klatre uansett hvilken dagsform man er i.

Høye vegger
Her fins nemlig 10.000 kvm med klatrevegger i alle slags fasonger. Veggene er opptil 14 meter høye og det nye senteret som holder til på Golfsenteret på gamle Myrens verksted i Oslo kan skryte av å være hele fire ganger større enn det forrige største sentret som lå på Skøyen.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

- Foranledningen var at «Villmarkshuset» der vi jobbet skulle rives. Jeg og en kollega på «Villmarkshuset», Dag Cappelen, er nå både eiere og klatreinstruktører her på «Klatreverket». De andre investorene er også ivrige klatrere, sier han.

HVA: Sportsklatring inne. På «Klatreverket» fins både struktur-vegg, vertikal vegger, sva-vegg, buldrevegg og rappeleringsvegg. Her kan både nybegynneren og den avanserte klatreren kose seg i enorme lokaler.

Vi testet tre ulike klatrevegger med ulik vanskelighetsgrad. Vi lånte utstyr som du vanligvis på betale 3.500 kroner for selv. Skoene koster rundt 1000 kroner, selen 1000 kroner og tau rundt 1.500 kroner. Hvis du ikke vil kjøpe utstyr med en gang kan du leie utstyr på Klatreverket. En drop-in time koster 100 kroner og et klippekort med 25 klipp koster 2000 kroner. Det er alltid en klatrevakt i lokalet om ettermiddagen dersom du trenger hjelp. De fleste velger å gjennomgå et klatrekurs før de begynner å klatre selv. For å klatre i lokalene er du nødt til å ha et såkalt «Brattkort».

Dette kortet er et bevis på at du kan dokumentere dine kunnskaper. Les mer her: Brattkort

HVORDAN: - Folk klatrer forskjellig utfra hvordan de er bygget, men det fins noen gyldne regler som er verdt å merke seg, sier instruktør Håkon.

- Husk at du må bruke beina

- Hold armene strake

- Hold deg så nærme veggen som mulig

- Spar på kreftene og bruk kun de kreftene som er nødvendig.

- Oppdrift er viktig.

- Det er mange kjærestepar som trener sammen, men på kurs så pleier jeg å dele parene fordi det ofte kan oppstå dårlig stemning. Det er vel egentlig flest venner som klatrer sammen, mener han.

HVORFOR: - Når du klatrer får du bedre balanse, koordinasjon og du trener underarmene, skuldrene og kjernemuskulaturen. Klatring får deg også i generelt god form og har også en meditativ effekt fordi du er så fokusert på hvor du skal sette hender og føtter at du ikke har plass til andre tanker.

KONKLUSJON:
Dette var skikkelig moro. Vi ble veldig støle i de øvre ryggmusklene og underarmene. På forhånd fryktet vi høyden, men det var ikke noe problem når vi først kasta oss ut i det. Vi fulgte ingen spesifikke ruter på de ulike veggene fordi vi testet som nybegynnere.

Det mest morsomme er at man hele tiden kan pushe seg selv litt mer i eget tempo. Det er også sosialt og en sport for deg som søker utfordringer, spenning og ønsker et skikkelig kick. Dette kan du også drive med både inne og ute og det er supert å kombinere en deilig badeferie med klatring i mer eksotiske strøk. Treningsmessig får du trent nesten hele kroppen med fokus på armer og kjernemuskler. Tren litt kondisjon ved siden av og du holder deg i superform. Vi ble hekta etter bare en gang.

LES TIDLIGERE TESTER AV ULIKE TRENINGSFORMER:

Trening med DJ og øl.
Hip hop for voksne kids.
Aggressiv turbo-trening.
Få sving på kølla
Sensuell med magedans
Vi testet døgnåpen spinning
Trening for folk med baller.
Pilates med vaniljesmak
Dansetrening for kløner
Adgang kun for menn

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter