Gå til sidens hovedinnhold

To tegn på at du nærmer deg skilsmisse

Psykologi

Det ene innebærer utrolig nok fravær av krangling.

Dessverre er det fortsatt slik at nesten halvparten av alle ekteskap ender lenge før "døden skiller dere ad".

Men hva er det egentlig som fører til skilsmisse?

Psykolog John Gottman ved Universitetet i Washington, og grunnleggeren av Gottman Institute, melder at det er to tegn som kan tyde på at ditt forhold er i ferd med å gå inn i den dystre statistikken.

Den ene vil vi vel si at er ganske åpenbar, mens den andre formen bør nok stadig flere være obs på.

1. Negativ syklus

- En tidlig skilsmisse er gjerne kjennetegnet ved at partnerene havner i en negativ syklus og ikke er is tand til å reparerer forholdet sitt. Det er som å tråkke i kvikksand: Enkelt å komme inn i, vanskelig å komme ut av, sier han til Business Insider.

De som opplever dette prøver gjerne å reparere forhodlet sitt, men feiler miserabelt.

- Negativiteten i forholdet blir altoppslukende. Det blir en hurtig degredering av intimitet og vennskap, hvor man blir hverandres motstander i stedet for venn, sier psykologen.

2. Være enig om å være uenig

Hvis det å være på kant med hverandre er dreperen, skulle en kanskje tro at det å ikke krangle var bra. Men sånn er det ikke.

- Par som skiller seg etter lenger tid, er gjerne enige om å være uenige - de skyr konflikten. Dette kan føre til at de holder sammen lenger, men halvveis i livet begynner de gjerne å innse at livet er tomt.

- Dette er parene som kommer på middag og ikke snakker med hverandre. De kan holde ganske lenge.

- I disse tilfellene holder gjerne forholdet i 16 år etter bryllupet, på et tidspunkt der de gjerne har tenåringer. De tenker 'wow, når jeg var på deres alder var jeg full av håp, og nå har jeg havnet i dette tomme forholdet'. De begynner å identifisere seg med sine barn og går ut av forholdet - og da er gjerne utroskap involvert.

Les også: Så mye sex har lykkelige gifte par hver måned

Slik får du forholde til å vare

Gottman er derimot ikke bare en ekspert på hva som får forhold til å ryke.

Ifølge Gottman er det også noen sikre tegn på hva som fører til et godt ekteskap.

I et intervju med avisen The Atlantic forklarer psykologen at han kan forutsi om et forhold vil vare med 94 prosent sikkerhet. Og gjennom forskning som startet så tidlig som i 1986, er Gottman klar på hva det er som får forhold til å vare.

Det kommer i bunn og grunn an på to egenskaper hos personene: Snillhet og generøsitet.

"MESTERE" OG "KATASTROFER"

Sammen med kollega Robert Levenson opprettet John Gottman "Kjærlighetslaboratoriet" på univsersitetet i Washington. Her fikk nygifte par elektroder på kroppen, og skulle sammen svare på spørsmål om forholdet - som hvordan de møttes, en større konflikt de hadde og et godt minne de delte.

Gottman delte personer opp i to grupper, "masters" og "disasters". Trenden etter seks år var at mesterne holdt sammen, mens katastrofene var skilt eller levde sammen i et ulykkelig forhold.

Hva var det så som skilte de to gruppene?

Elektrodene registrerte en markant forskjell mellom katastrofeparene og mesterne. Mens mesterne var rolige gjennom intervjuene, ville katastrofene få økt puls, svette mer og ha raskere blodgjennomstrømming. Forskningen til Gottman viste at jo mer fysiologisk aktive parene var, jo raskere ville forholdet slutte.

Til Atlantic forklarer Gottman at katastrofeparene viste tegn på opphisselse, de var i kampmodus i forholdet. Å sitte sammen med partneren sin og snakke var for kroppen som å duellere med en tiger selv om de snakket om helt hverdagslige ting. Det handlet om å forsvare seg eller angripe. Resultatet var at de ble mer aggresive mot hverandre.

På spørsmål om paret kunne fortelle hvordan dagen hadde vært, ville en mann i angrepsmodus fort kunne si til kona "Du kan begynne. Det vil jo ikke ta spesielt lang tid."

Mesterne derimot var rolige og trygge, og lyttet til partneren selv om de kranglet. De skapte et klima med trygghet og intimitet som gjorde begge fysisk komfortable.

Inspirert at disse resultatene fortsatte Gottman å drille i hvilke egenskaper mesterne hadde med en ny undersøkelse. Det er gunnleggende forskjeller i personlighet.

- Det er en holdning mesterne har. De søker etter ting de kan sette pris på og si "takk" for. De bygger målrettet en kultur med respekt og takknemlighet. Katastrofene søker etter partnerens feil, forklarer Gottman, ifølge avisen.

Forskeren mener forakt i et forhold er den største årsaken til at det går under. Limet, derimot, er snillhet og generøsitet. For Gottman og kona Julie går de to egenskapene hånd i hånd, og de kommer til syne i små daglidags ting.

"SNU DEG" MOT PARTNEREN

For å eksemplifisere beskriver forskerne et par som sier små, tilsynelatende ubetydelige, ting til hverandre i hverdagen. I virkeligheten er det små invitasjoner til å være følelsesmessig intime. En snill og generøs partner vil akseptere innbydelsen og delta i samtalen. Gottman omtaler det som å "snu seg" mot partneren.

- Hvis partneren din utrykker et behov, og du er trøtt, stresset eller distrahert, da er det generøst at du likevel snur deg mot henne, sier Julie Gottman.

I den situasjonen ville den enkleste responsen vært å "snu seg" bort fra parneren, si "mhm" og heller fortsette å se på TV, iPad eller lese i avisen.

Ifølge Gottman er det å avvise en liten følelsesmessig sammenkobling. Og sakte, men sikkert vil slike avvisninger tære på forholdet.

Paret forklarer at det er særlig vanskelig å være snill og generøs i en krangel eller diskusjon. Men at også her er det mestere og katastrofer.

- Katastrofene vil typisk si "Du er sen. Hva feiler det deg? Du er akkurat som moren din". Mestere vil si "Jeg liker ikke å hakke på deg for at du er sen, og jeg vet det ikke er din feil, men det er virkelig irriterende at du er sen igjen".

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken