Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe tak

De som etter hvert har venta seg noe helt annerledes fra den norske kvartetten Shining, vil på ingen måte bli skuffa denne gangen heller. Her serveres det enkelt og greit urheftig musikk i alle mulige grenseland.

Shining

Grindstone

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Helt fra starten rundt årtusenskiftet, har trommeslager Torstein Lofthus og ikke minst multiinstrumentalist og komponist Jørgen Munkeby vært hjørnesteiner i dette unike kollektivet. Munkeby har med sine låter og musikalske visjoner utvikla bandet og uttrykket til noe som henter impulser uhemma fra så vel progrock, kabaret- og samtidsmusikk, moderne jazz og mye, mye annet.

Bassist Aslak Hartberg og tangentmann Morten Qvenild har takka for seg og Andreas Hessen Schei – tangenter og ymse – og Morten Strøm på bass og diverse andre instrumenter, har overtatt de viktige rollene. Det har de gjort med bravur og Shining låter kanskje mer Shining enn noen gang med «Grindstone».

Jørgen Munkeby har faktisk ikke greid å bli mer enn 26 år, men har rukket fantastisk mye sin unge alder til tross. Det bør ikke herske noen som helst tvil om at det er en meget original og kompromissløs musikant vi har med å gjøre. Her spiller han gitar, saksofoner og mange andre instrumenter og han gjør det med en fandenivoldskhet som nesten savner sidestykke.

Det virker også – uansett sjanger – som om «all» spennende musikk som blir laga i Norge har Kåre Chr. Vestrheim i produsentstolen. Jeg fikk bare med meg noen få minutter av Spellemannpris-utdelinga, men på den tida takka begge vinnerne, Hanne Hukkelberg og Marit Larsen, Vestrheim for strålende produsenthjelp. Det har også Shining-gutta all grunn til å gjøre. Det har blitt skapt et lydbilde på ”Grindstone” som er totalt annerledes og fullstendig originalt.

Dette er Shinings fjerde CD og alle låter nesten totalt forskjellig. Dette er et band og en tenkemåte i kontinuerlig utvikling og at dette bandet kommer til å stå på både Øya-scena og flere både rock- og jazzscener bør absolutt ikke overraske noen. Det er nemlig i slike grenseland Shining og musikken deres befinner seg og der stortrives de tydeligvis.

Med «Grindstone» har Shining gitt oss nok et steintøft og særdeles heftig musikalsk visittkort – noe forteller meg at dette er overvettes tøft live også.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis