Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe tak

Bushman’s Revenge er en trio med viktige deler av kongerikets jazzframtid som ingredienser. Musikken henter nesten like mye fra rock som fra jazz – dette er musikere som ikke bryr seg noe særlig om sjangre og godt er det. Det har det blitt tøff musikk av.

Bushman’s Revenge

Cowboy Music

Jazzaway Records/Musikkoperatørene

Det er ikke så altfor mange rundt om i musikk-Norge som nikker gjenkjennende når navnene Even Helte Hermansen (gitar), Rune Nergaard (bass) og Gard Nilssen (trommer) blir nevnt. Jeg er likevel sikker på at gjennom dette visittkortet, samt i andre konstellasjoner de også medvirker, vil de tre om ikke lenge være kjente størrelser i jazz-Norge.

Alle tre har bakgrunn fra den etter hvert berømte jazzlinja i Trondheim. Helte Hermansen og Nilssen kommer fra Skien, mens Nergaard har sine røtter i Bodø. I august i fjor satte de kursen for hjembyen til de to førstnevnte og studioet til Audun Kleive som også har vært medprodusent på «Cowboy Music». For å si det sånn: Dette er musikk som egner seg for Kleive og da burde vi vel være godt på vei til å karakterisere det hele.

- Vær så god, god tur, kjør forsiktig, er oppfordringa fra Kleive i introduksjonen på cd-en.

Jeg føler meg overbevist om at guttene hadde en god tur, men de kjørte definitivt ikke forsiktig og ingen av de tre hadde på seg sikkerhetsbelte!

Helte Hermansen står for alle komposisjonene – avslutningslåta «Skoleslutt» er basert på et tema av Claude Debussy – det er den eneste hjelpa han har fått. Her får vi impulser med et voldsomt spekter: Jimi Hendrix, John Scofield, Sonny Sharrock, Raoul Björkenheim og James Blood Ulmer er bare noen gitarister som dukker opp i hjernebarken underveis, men Even Helte Hermansen er så absolutt på vei mot noe helt eget. I tillegg til at «Cowboy Music» inneholder svært så heftige partier underveis, så er det også masse dynamikk i musikken – her finnes det mange dimensjoner. Blant annet får vi en nydelig ballade – «Little Green Fingers» – som Helte Hermansen spiller akustisk gitar på.

Bushman’s Revenge står for kompromissløs musikk framført av tre meget lovende musikanter. De er sjølsagt fortsatt på vei – noe annet ville jo vært nitrist – men de befinner seg allerede på et svært så spennende stoppested.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis