Gå til sidens hovedinnhold

Norges flotteste togturer

Hvorfor ikke velge tog til årets Norges-ferie, eller bare bruke søndagen til en togtur på skinner ut av byen?

Følg oss på FACEBOOK!

1. Bergensbanen

Den regnes blant verdens aller vakreste togturer, og selv om den starter og slutter ved havet, rekker den i mellomtiden å bli en av Europas høyeste. Bergensbanen byr dermed på en spektakulær ferd forbi byer og bondeland, over høyfjell og langs fjorder, mellom Norges to største byer. Da NRK sendte «Bergensbanen minutt for minutt» i forbindelse med banens 100-års jubileum i fjor, ble det en stor seersuksess som sågar ble gitt ut på DVD. Det sier noe om strekningens plass i norske hjerter. Byggingen kostet mye blod, slit og tårer, og med sine 182 tunneler – den lengste, Finsetunnelen, på over en mil – og over en kilometer høydeforskjell var dette ingeniørkunst av høy klasse som fremdeles imponerer.

2. Raumabanen

Naturen mellom Dombås til Åndalsnes er vill og vakker, og kan oppleves i ro og mak gjennom togets panoramavinduer. Banen passerer blant annet Europas høyeste, loddrette stup, nemlig Trollveggen, og krysser over den imponerende Kylling bru, landets kanskje vakreste steinbru. Banen har for øvrig en spennende krigshistorie, og var bant annet med på å transporterte 49 tonn norsk gull i sikkerhet i aprildagene 1940.

3. Flåmsbana

Den to mil lange avstikkeren fra Bergensbanen får årlig rundt ½ million passasjerer fra hele verden til å gispe av fryd, og viser fram noe av norsk naturs virkelige indrefilet. Den er da også en essensiell del av rundturen «Norway in a Nutshell», som vi skrev om i forrige utgave av Reiser & ferie. Den stupbratte ferden tar deg fra Myrdal stasjon og ned til Flåm, innerst i Aurlandsfjorden, som er en sidearm av Sognefjorden. Husk også en tur innom Flåmsbana Museet i den gamle stasjonsbygningen på Flåm.

4. Nordlandsbanen

Kryss Polarsirkelen i tog på vei mellom Trondheim og Bodø og nyt nordlandsnaturen med utsikt til både fjell og sjø. Vil du innom Stiklestad og kanskje se «Spelet om Heilag Olav», så er det i sommer satt opp gratis busser dit fra Verdal stasjon. Vil du beskue Svartisen, som med sine 320 kvadratkilometer er Nord-Skandinavias største isbre, går du av Lønsdal eller Røkland, mens i Bodø-traktene kan du oppleve blant annet ørnesafari og Saltstraumen, som er verdens sterkeste malstrøm.

5. Sørlandsbanen

Hvorfor stampe langs E18 med urolige unger i baksetet og overfylt bil, når dere kan innlede sørlandsferien med en billedskjønn togtur? Trenger dere bil og mye bagasje der nede, så la et kjøreglad familiemedlem kjøre ned alene, mens resten koser seg med toggleder og hvilepauser i Bø sommerland eller Dyreparken i Kristiansand. Ferden går ikke så mye langs kysten, men desto mer i bonderomantiske dalfører, gjennom trolske skoger og etter hvert langs lekre vestlandsfjorder.

HTML EMBED

6. Dovrebanen

Ta toget fra Trondheim by ned til hovedstaden gjennom moskusenes rike på Dovrefjell, tett på Jotunheimen, Rondane og nedover eventyrlige Gudbrandsdalen. Og når du først er kommet i det nasjonalpatriotiske lynnet, så besøk også gjerne Eidsvollsbygningen ved endestasjonen for Norges første, offisielle jernbane Oslo–Eidsvoll. Reiser dere med barn blir nok noen timer på Hunderfossen familiepark rett ved Hunderfossen stasjon aka. Sesem stasjon, et populært pauseinnslag.

7. Rørosbanen

Banen mellom Hamar og Trondheim ble åpnet i 1877 og er med det Norges eldste stambane, det vil si hovedforbindelsen mellom landsdeler. Dette var dessuten den første strekningen i landet med sovevogner, men hold deg våken for det er mye å se! Turen tar deg gjennom Østerdalen, enorme skogsområder, den Unesco-beskyttede bergstaden Røros og langs lakseelva Gaula. Husk også å besøk Norsk Jernbanemuseum når du først er i Hamar.

Museumsbaner

Urskog–Hølandsbanen aka. Tertitten

Krøderbanen

Setesdalsbanen

Thamshavnbanen

Valdresbanen

Gamle vossbanen

Lommedalsbanen

Får du aldri nok av tog?

Norske museumstog

Norsk Jernbanemuseum på Hamar

Kulinariske togreiser

Museet Krøderbanen

Rallarmuseet på Finse

Flåmsbana Museet

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken