NEW YORK (Nettavisen): Den potensielle Donald Trump-utfordreren og Florida-guvernøren Ron DeSantis fikk denne uken sin endelige woke-hevn, etter at han har ligget i krig med Disney-konsernet i over ett år.

Trump: – Den blir et monster

«Don't Say Gay»-loven

Striden startet da DeSantis i mars i fjor signerte et lovforslag, Parental Rights in Education, som forbyr undervisning om seksuell legning og kjønnsidentitet fra barnehage til og med 3. klasse.

Les: – Bare venter på at Donald Trump skal dø

DeSantis og republikanere mente det var opp til foreldre, ikke lærere, å ta opp temaer om seksuell legning og kjønnsidentitet med barna sine.

– Vi vil sørge for at foreldre kan sende barna sine til skolen for å få en utdannelse, ikke en indoktrinering, sa DeSantis før han signerte lovforslaget.

Les: Gikk viralt med dette bildet: Nå har hun fått sparken

LHBT-aktivister, studenter, demokrater, filmindustrien og Det hvite hus var blant dem fordømt lovforslaget, som de ga tilnavnet «Don't Say Gay»-loven.

Les: Bagatelliserer den russiske trusselen: – Avslørt som tredjerangs militærmakt

Fikk sparken

Én av dem som reagerte sterkt på den nye loven da den ble signert i fjor, var den daværende toppsjefen i Disney, Bob Chapek.

Les: Tennessee forbyr dragshow på offentlig sted

Chapek hadde først sagt at han ikke hadde noen offentlig formening om den nye loven, men dagen etter at den ble presentert av DeSantis, gikk Chapek ut og fordømte loven. Han donerte samtidig fem millioner dollar til LHBT-gruppen Human Rights Campaign.

Les: – Donald Trumps hemmelige plan for krigen i Ukraina er helt utrolig

I tillegg svarte Disney med å stoppe alle bidrag til politiske kampanjer i Florida.

Bob Chapek fikk i november i fjor sparken fra Disney fordi selskapet var skuffet over hans økonomistyring. .Reaksjonen hans på den nye loven ble likevel starten på en krig mellom Disney-konsernet og Ron DeSantis – som satte svært liten pris på at det mektige konsernet blandet seg inn i hans politikk.

Les: Fascist-ekspert advarer om DeSantis: – Han er et svært farlig individ

Kan kreve 700 millioner dollar

Florida-guvernøren fikk denne uken hevn over Disney, da han tok kontroll over Reedy Creek Improvement District i Florida.

Dette et distrikt som inntil denne uken var et selvstyrt område på 40 kvadratkilometer med skattefritak, som omfattet hele Walt Disney World Resort, samt boliger der ansatte og deres familier bor, skriver Daily Mail.

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

Grepet fra DeSantis, som giftet seg med sine kone i Disney World i 2009, gjør at staten nå tar kontroll over distriktet. Området har vært selvstyrt og har hatt skattefritak helt siden 1969. I klartekst betyr det at staten og DeSantis selv kan utnevne hvilke fem personer som skal sitte i styret som skal kontrollere distriktet.

I tillegg kan han også tvinge Disney til å betale inn rundt 700 millioner dollar, litt over sju milliarder norske kroner, i skatt og gjeld, melder Daily Mail.

Les: Hun tjente helt perverst med penger på sextrafikken

– Nå er det en ny sheriff i byen, var beskjeden fra DeSantis da han denne uken markerte maktovertakelsen.

– Disney mister sin selvstyrestatus, delstaten Florida er den nye sheriffen i byen. Spenn dere fast – det er mye som skal gjøres, sa han på pressekonferansen mandag.

New York Times presiserer derimot at dette ikke en total seier for DeSantis, siden han i utgangspunktet ville ta fra dem skattefordelene de hadde i distriktet – noe han ikke greide. Men Disney bemerket også i en uttalelse mandag at DeSantis tidligere hadde sagt at den nye lovgivningen ville resultere i at Disney skulle betale mer enn 700 millioner dollar i gjeld, skriver Newsweek.

Les: – DeSantis kan fortsatt bli tygget opp og spyttet ut av Donald Trump

«Woke-overherredømme»

I en kronikk i Wall Street Journal på tirsdag med tittelen «Derfor sto jeg opp mot Disney», tar DeSantis et kraftig oppgjør med konsernet. Han skriver at «den eldre garde av republikanere» ikke takler det de mener er en epidemi av «woke-overherredømme» hos flere bedrifter.

– Når selskaper prøver å bruke sin økonomiske makt til å fremme en woke agenda, blir de politiske, og ikke bare økonomiske, aktører, skriver DeSantis.

Les: Trump deler svært kontroversielt foto: – Det kan ikke være ham, han ville aldri gjort noe slikt?

Florida-guvernøren mener at når store private selskaper får denne makten, så er det det samme som at «man overgir den politiske slagmarken til den militante venstresiden».

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

– Det at private selskaper utøver de facto offentlig makt er ikke til det beste for de fleste amerikanere, skriver DeSantis.

Som fortsetter:

– Spørsmålet mange stilte meg etter Disney-konfrontasjonen var: Hvorfor skulle et selskap som Disney svekke det familievennlige varemerket sitt, som de har bygget opp over nesten 100 år, ved å offentlig innrette seg etter venstresidens agenda som ønsker å begrense foreldrenes rettigheter til å ha en mening om hva som læres til svært små barn?

– Svaret ligger i hvordan venstresiden har presset store selskaper som Disney til å bruke sin makt til å fremme den woke politiske agendaen, skriver Florida-guvernøren.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Slakter Disney-trailer

Denne uken blir Disney også anklaget for å fremme en woke-agenda i forbindelse med lanseringen av en ny Disney-film, «Peter Pan og Wendy».

Traileren til filmen ble presentert denne uken, og får nå kritikk for «mangfold-tull», skriver Fox News.

I trailerne kan man se karakteren Wendy når hun først treffer på «De bortkomne guttene», hvorpå hun reagerer på at de slettes ikke bare er gutter.

– Men, dere er ikke bare gutter, sier Wendy.

– Nei, og hva så? sier en av jentene i gruppen.

Flere går nå ut på Twitter og angriper Disney for måten de nå tolket boken på.

– Tullet om mangfold i Disney fortsetter. Peter Pan er nå Indianer. Tinkerbell er svart. De bortkomne guttene har nå jenter blant seg. Dette er virkelig en refleksjon av Storbritannia i 1911, akkurat slik JM Barrie så for seg, skriver en person på Twitter.

Her kan du se traileren til «Peter Pan and Wendy»:

Les: Dette er den russiske soldatens siste hjerteskjærende melding hjem til kona