Gå til sidens hovedinnhold

Tok med rotta hjem

Thomas Saraby Vatle fikk rollen som en av norsk barnelitteraturs tøffeste gutter i «Svein og rotta», og tok like godt med seg tre av rottene hjem.

(SIDE2:) - Det skjedde en arbeidsulykke, ler forfatter Marit Nicolaysen. Det er hun som har solgt over 200.000 bøker av «Svein og Rotta»-serien, eller Halvorsen som rotta foretrekker å bli kalt.

FIlmbråk
Og akkurat nå sitter en av diverse Halvorsen-stjerner pent i hånden til Thomas Saraby Vatle, mens barnet ligger i buret sammen med en rekvirert rotte fra dyrebutikken.

Torsdag er det premiere på filmatiseringen av «Svein og rotta». Den første filmen bygger på tre av Marit Nicolaysens barnebøker. Før premieren har filmen fått mest oppmerksomhet fordi regissør Magnus Martens og produsent Dag Alveberg har havnet i en så kraftig dissens at Martens har trukket sitt navn fra filmplakaten.

LES OGSÅ:Ga ikke rotte-regissør final cut

Men han står på rulleteksten og han er savnet av de tre, Celine Louise Dyran Smith (10) som spiller Melissa, Luis Engebrigtsen Bye (11) som spiller Dan og altså Thomas Saraby Vatle (11) som er Svein.

Skummelt å filme
Mens Marit Nicolaysen forteller at hun synes tonen og stemningen fra bøkene er godt bevart i filmen, kapper filmens tre stjerner om å hive i seg mest av fruktfatet.

- Tok du to jordbær? Hyggelig, sier Luis Engebrigtsen Bye til kollega Celine når det er ikke er flere jordbær igjen. De tre er forståelig nok litt lei av å snakke om både film, rotter og seg selv etter en hel lang promotur landet rundt.

SE:Rotta i aksjon

- Den vanskeligste scenen var når jeg skulle falle og brekke armen og ynke meg, forteller Celine, mens hun og Thomas også forteller at de ble skikkelig skremt opp av filmteamet for noen riktige skumle scener i sykehuskloakken.

- Det var jukseblod på veggene der fra en annen innspilling, forklarer Thomas.

Han var den eneste av de tre som hadde et forhold til Svein fra før fordi han hadde lest bøkene.

For Luis var den beste scenen den han skulle sove i. Filmingen var i det hele tatt så behagelig at han sovnet i virkeligheten.

- Men da så det jo veldig ekte ut, sier Thomas hjelpsomt. Selv måtte han sprute noe på øynene så han begynte å gråte.

- Det svei noe skikkelig. Men det morsomste og mest kompliserte var nok den store kjæledyrkonkurransen der studioet var fullt av alt fra hester til gjess til geiter - og selvfølgelig rotter.

Galende hane
- Det verste var å få dyrene til å tie stille. Det var en hane som gol hele tiden da vi skulle snakke, forteller de.

Om det blir mer film på dem, vet de ikke.

- Kanskje. Det var jo litt gøy, sier de.

- Men de har jo søkt penger til en ny Svein og Rotta-film, så kanskje, sier Thomas. Men mest er de opptatt av å få se filmen helt ferdig selv.

I dag, torsdag, er det festpremiere og alle tre skal ha med seg både familie og fulltallige skoleklasser.

- Det er 23 i min, sier Luis. - 24, tror jeg, Thomas, men Celine skal ha med hele 30 klassekamerater.

- Det er topp antall som er lov i en klasse, opplyser Luis.

LES ALLE UKENS FILMANMELDELSER HER

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken