Gå til sidens hovedinnhold

Rekordhøy tollsvindel

Tollvesenet har aldri tidligere anmeldt så mange for unndragelser av toll- og avgifter.

Tollvesenets økonomisk kontroller har avdekket unndragelse av 767 millioner kroner, opplyses det i en pressemedling.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er bekymret over utviklingen.

- Tollvesenets økonomiske kontroller avdekket 174 alvorlige overtredelser i 2009, og 47 av overtredelsene er anmeldt til politiet. Alvorlige økonomiske overtredelser er forsettelige eller grovt uaktsomme handlinger. Tollvesenet har aldri tidligere anmeldt så mange firmaer og privatpersoner til politiet for forsøk på å unndra toll- og avgifter, sier Røse.

I 2009 gjennomførte Tollvesenet 1493 regnskapskontroller og 185.000 import- og eksportkontroller. Kontrollene avdekket forsøk på å unndra 767 millioner kroner som tilhører statskassen, en økning på 23 millioner kroner fra 2008.

Miljø

Av de 767 millioner kronene, er 490 millioner avslørt gjennom regnskapskontroller, 267 millioner kroner gjennom kontroller med deklarasjoner, og 10 millioner gjennom kontroll av særavgiftsoppgaver. Alt fra noen tusen kroner til nærmere 80 millioner kroner er avdekket i disse kontrollene.

De siste årene har Tollvesenet gjennomført en rekke kontroller av avgifter som skal bidra til et bedre miljø. I 2009 resulterte kontrollene i krav om betaling av 116 millioner kroner i miljø- og petroleumsavgifter og 33 millioner kroner i avfallsavgifter.

Kommentarer til denne saken