(Side2): Du kan komme til å måtte betale 50 prosent mer for din klesbestilling hvis du ikke holder tunga i rett munnen. Vi gir deg oversikten, så uoversiktelig den nå enn er.

Grense på 200kr
Det er en grense på 200 kroner, porto inkludert, for det du kjøper fra utlandet. Alt under 200 kroner slipper du å betale merverdiavgift (moms) på, men over 200 kroner må du betale merverdiavgft på hele beløpet.

Det betyr at hvis du kjøper en genser til 19 pund kan du likevel risikere å måtte betale merverdiavgift hvis porto og gebyrer totalt sett gjør at du kommer over grensen.

Riktignok sier tollvesenet selv på sine sider at portoen og frakt ikke skal inkluderes, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Posten er ikke alltid veldig nøye med å dra ut portoen på forhånd, så her kan det være greit å sjekke. Det slurves svært mye med dette, og her har du gode klagemuligheter.

Grensen er for øvrig fra 1975, og har ikke blitt justert siden den gang. Hvis du vil regne ut om en vare kommer under eller over grensen for toll/moms kan du sjekke omregningskursene til Tollvesenet her. Husk bare at man regner ut fra tolltidspunktet, og ikke bestillingstidspunktet. Det kan derfor være greit å følge med på om valutakursene er på vei opp, eller ned - i det landet du handler fra.

Fortollingsgebyr
For det du ikke må glemme er at alle firmaene, Posten inkludert, tar et fortollingsgebyr. Ett av problemene for deg som forbruker er også at dette gebyret varierer. Posten tar 120 kroner. Hos UPS vil gebyret variere mellom 100 og 150 kroner, alt basert på hvor mye du har handlet for, mens hos Fedex er kostnaden 125 kroner.

Det som likevel er likt er at momsen blir lagt til, det vil si at et regnestykke for det du faktisk kjøper vil være som følger:

Det du har bestilt for (inklusive porto) + 25 % moms + fortollingsgebyr. Hvis du bestiller for 1000 kr, og det er sendt gjennom vanlig post vil du altså ende opp med å betale 1370 kroner - en økning i prisen på 37 prosent.

I tillegg kommer det også toll på 10,7 % på enkelte varer. Det regnes ut fra varens totale verdi, som også inkluderer porto. Er dine varer tollpliktige vil altså 10,7 % i tillegg komme til. Momsen regnes også på toppen av tollen. Det vil si at en bestilling på 1000 kroner vil koste 1504 kroner.

Hva er avgiftsfritt?
Bøker er alltid avgiftsfritt, og du vil uansett hvor mye du handler av bøker slippe å betale toll og moms. Husk bare at hvis du legger til en CD på en bokbestilling kan du komme til å måtte fortolle for hele beløpet. Så hold bøkene for seg selv.

Tollfrie varer er elektroniske produkter (TV, PC, DVD etc), DVD-plater, CD-plater, skrivere, skannere, kikkerter, kamera, sko, støvletter, bildeler, møbler, sportutstyr, briller, solbriller, vesker, bager, ryggsekker, kosmetikk, barnevogner, sykler, verktøy, pyntegjenstander, plakater og varer av glass (Se hele listen her). For disse varene må du kun betale moms hvis bestillingen er på over 200 kroner.

Det som ikke er tollfritt er altså klær.

Men det er også store forskjell på klær. Noe er tollfritt. Noe er det 10,7 prosent toll på - og noe er det 6,9 prosent toll på.

Ekstra leveringstid
Du må også beregne en ekstra lang leveringstid hvis dine varer blir fortollet, i hvert fall hos Posten. UPS og Fedex bruker mellom 2 og 5 dager (Fedex er raskest), mens Posten kan bruke godt over to uker på å fortolle din varer.

Dette kommer altså i tillegg til den normale leveringstiden du får oppgitt fra butikken du handler i. De to amerikanske firmaene pleier også å sende deg en faktura i etterkant for fortollingen, slik at du slipper å legge ut for dette med en gang. Pass bare på å betale fakturaen når du skal, purregebyrene er store de også.

Regnestykket
Her er regnestykket satt opp slik at du selv kan regne ut hvor mye varene egentlig koster:

Prisen i nettbutikk
+ Porto og gebyrer fra nettbutikk
= Pris i valuta

Momsgrunnlag:
Pris i valuta x valutakurs på dagen varen fortolles
= Pris før moms

Pris før moms x valutakurs på dagen du bestilte
Hvis over 200kr: x1.25 (altså 25 prosent moms)
= Pris med moms

Hvis ikke tollfritt (eks. klær)
Pris med moms x.1.107 (10,7 prosent toll)
= Pris med toll

Pris med moms eller Pris med toll + fortollingsgebyr=
Det du må betale til slutt

Hva synes du om de norske tollgrensene?